Darbeci Evren ve arkadaşları için soruşturma resmen başladı

17 Eylül 2010 23:55  

 

Darbeci Evren ve arkadaşları için soruşturma resmen başladı

12 Eylül'de Kenan Evren ve darbecileri koruyan Amayasa'nın geçici 15. maddenin halk tarafından kaldırılması sonucu yapılan suç duyuruları artık davaya dönüşüyor. İstanbul'dan sonra, Ankara'da başsavcılık darbeciler hakkında resmi soruşturma başlattı.

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, İnsan Hakları Derneği ve 'Yetmez ama, Evet' kampanyası katılımcılarının, dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın ve diğer sorumluların yargılanması için 13 Eylül'de yaptığı suç duyurusu üzerine 2010/605 hazırlık numarasıyla resmen soruşturma başlattı. Aralarında 'gelenekçi solcuların' da bulunduğu 'Hayır' kampanyası yürütenlerin, '15. madde kalksa bile darbeciler hakkında işlem yapılamaz' yanıltıcı propagandasının tersine Anayasa değişikliğinin ardından 12 Eylül darbecileri hakkında işlem başlatılmış oldu. Öte yandan, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Istanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri ve dönemin mağdurları da bugün Beşiktaş Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

12 Eylül'de yapılan halkoylamasında anayasanın geçici 15. maddesinin kaldırılmasıyla, Evren'in de aralarında bulunduğu komutanların ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması yolunda ilk soruşturma sürecinin başladığı öğrenildi.

Öte yandan, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) Istanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri ve dönemim mağdurları, 12 Eylül darbecisi generaller ve 7 Aralik 1983'e kadarki darbe yönetimi döneminde çeşitli kurum ve kuruluşlarda görevli olup hukuk dışı uygulamalarda bulunanlar hakkında Besiktaş Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

Hatırlanacağı üzere, ilk başvuru, 13 Eylül sabahı Saat:09.00'da Beşiktaş Adliyesi'ne yapılmıştı.


Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0