Çiçek amiral olacak mı

26 Temmuz 2009 18:16  

 

Çiçek amiral olacak mı

1 ağustostaki YAŞ’a ‘AKP’yi Bitirme Planı’nda imzası bulunan Albay Dursun Çiçek damgasını vuracak. Personel Kanunu’na göre terfi etmemesi gereken Çiçek’in terfisi için düzenlemenin suiistimal edilebileceği de öne sürülüyor

Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), Ergenekon soruşturmalarının gölgesinde 1 ağustos tarihinde toplanacak ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumlarını görüşecek. Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının değişeceği Şûra’da bazı yorumların aksine Ergenekon şüphelisi olarak sorgulanan Kurmay Albay Dursun Çiçek ile yedi denizci kurmay albayın amiralliğe terfi ettirilemeyeceği savunuluyor. 

Resmî gündeminde ‘çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumu’ başlığı bulunan YAŞ toplantısında, Ergenekon eksenli ne yapılacağı sorusu yanıt bulacak. 

Bu çerçevede gözler özellikle Ergenekon soruşturmasına takılan rütbeli subaylarda olacak. Bunların başında ise ‘AKP’yi Bitirme Planı’ nedeniyle gözaltına alınan, sorgulanıp serbest bırakılan Kurmay Albay Dursun Çiçek ve onunla aynı gün şüpheli olarak sorgulanan yedi deniz kurmay albay var. 

Çiçek ile yedi kurmay albay (Genelkurmay’da görevli Dora Sungunay, Donanma Komutanlığı’nda görevli Nuri Alacalı, Deniz Harp Akademisi’nde görevli Mert Yanık, Deniz Eğitim Komutanlığı’nda görevli Levent Görgeç, Harp Filosu’nda görevli Tayfun Duman, Aksaz’da görevli Şafak Yürekli ile Koray Özyurt) bu şûra öncesi ‘amiral adayları’ idi. 

Çiçek’le birlikte Ergenekon’a takılan kurmay albayların Ergenekon soruşturmasında tutuklu olmamaları ya da haklarında henüz dava açılıp mahkûm edilmemiş olmalarına dayanılarak, bu kişilerin amiralliğe terfi edebileceğine ilişkin kimi yorumlar yapıldı.

Personel Kanunu’na göre...
Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu, bu öngörüleri tartışmalı hale getiriyor. Çünkü, öncelikle TSK Personel Kanunu’nda konuya ışık tutacak şu temel düzenleme var: “Tutuklu bulunan ya da tahliye edilmekle beraber kovuşturma veya duruşması devam eden veya hakkında verilen hüküm henüz kesinleşmemiş bulunanların terfileri ve kademe ilerlemeleri yapılmaz...”

Haklarında dava açılması muhtemel
Şimdi, Ergenekon soruşturması kapsamında “şüpheli” olarak ifade veren, daha sonra tartışmalı biçimde tahliye olup eski görev yerine dönen Çiçek ve diğer yedi kurmay albay hakkında dava açılması, dolayısıyla bu kişilerin sanık yapılması güçlü ihtimal. 

Şayet terfinin TSK Personel Kanunu’na açık aykırılık oluşturduğu görüşü Şûra’da da kabul görürse, Çiçek ve yedi kurmay albay, haklarındaki soruşturma sona erene kadar terfi ettirilmeyecek.

Açık kapı var
Ancak, TSK Personel Kanunu’nda terfiye engel olarak gösterilen durumun ‘soruşturma’ yerine ‘kovuşturmanın devam etmesi’ olarak düzenlenmesinin suiistimal edilebileceği de konuşulmaya başlandı. Kanundaki bu yazımın yasal boşluk olarak görülüp ‘haklarında kovuşturma başlamamış-dava açılmamış’ denerek Çiçek ve bazı benzer konumdaki kurmay albayların terfi ettirilmesi yeni tartışmalara kapı aralayabilecek.

Deniz ve Hava’ya yeni komutan
Şûra’da, görev süreleri 30 ağustos tarihi itibariyle dolacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’nun yerlerine atama yapılacak. 

Beklentiler, emekliye ayrılacak Oramiral Ataç’ın yerine, Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit’in Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na, Orgeneral Babaoğlu’nun yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanması yönünde.

Başbuğ-Işık-Koşaner yerinde
YAŞ’ta Genelkurmay Başkanlığı ile Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlıklarında ise değişiklik olmayacak. Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner ile Jandarma Genel Komutanı Org. Atila Işık, bir yıl daha bu görevlerinde kalacak.

Terfiler ve ihraçlar
Şûra’da Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri’nde boşalan kadrolar nedeniyle bir koramiral ve bir korgeneral bir üst rütbeye terfi edecek. Kara Kuvvetleri’nde ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekli olacak. Saygun’dan boşalacak orgeneral kadrosuna da terfi bekleyen bir korgeneral atanacak. 

Bir üst rütbeye yükselecek general ve amiraller ile general ve amiralliğe yükselecek albayların durumlarının da ela alınacağı Şûra’da, rütbelerinde bekleme süreleri bir yıl uzatılacaklar, geçen yıl uzatılanlar ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacakların durumları da ele alınacak. 

YAŞ toplantısında, geçmişte yaygın olarak irtica iddiasına dayandırılan ihraçların bu yıl olup olmayacağı, ya da olacaksa Başbakan’ın karara şerh koyup koymayacağı merak ediliyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0