'Canlı kalkan' sivil eylemine askerin açtığı ateşle bir kişi öldü

29 Ağustos 2011 13:43  

 

'Canlı kalkan' sivil eylemine askerin açtığı ateşle bir kişi öldü

PKK'ye karşı yürütülen sınır ötesi hava operasyonlarını protesto etmek önlemek için 'canlı kalkan' olacaklarını söyleyerek Çukurca İlçesi'ne bağlı Narlı Köyü'nden sınıra yürüyen gruba güvenlik güçlerinin müdahalesi sırasında ağır yaralanan Van İl Genel Meclisi üyesi BDP'li Yıldırım Ayhan yaşamını yitirdi.

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne 10 kilometre kala canlı kalkanlara yapılan müdahalede askerin açtığı ateş sonucu göğsünden vurulan Yıldırım Ayhan'ın cenazesi Pazartesi günü Van'da toprağa verilecek.

Çukurca Sağlık Ocağı'ndaki ilk müdahalenin ardından helikopterle Hakkari Devlet Hastanesi’ne sevk edilen Yıldırım Ayhan, buradan da helikopterle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Yıldırım doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

BDP'li milletvekillerinin de bulunduğu 'canlı kalkan' eylemcileri, sınıra yürümek için Narlı Köyü'nde beklerken, ölen Van İl Genel Meclisi üyesi Yıldırım Ayhan'ın yaralı getirildiği Çukurca Sağlık Ocağı bahçesinde toplanan grup da Narlı Köyü'ne gitmek üzere yürüyüş başlattı. 'Baskılar bizi yıldıramaz', 'AKP şaşırma, bizi dağa taşıma', 'PKK halktır, halk burada' sloganları atarak yürüyen grup Narlı Köyü girişinde jandarmanın kurduğu barikatta durduruldu.

Gruptakiler geçişlerine engel olan jandarmaya taşlarla saldırınca arbede çıktı. Olay yerine gelen BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, olayları yatıştırarak için araya girdi. BDP'lilerin girişi sonucu jandarma barikatı kaldırdı ve Çukurca'dan gelen grup da Narlı Köyü'ne girdi.

GEYLANİ: YOLDAŞIMIZI ŞEHİT VERDİK

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani burada Çukurca'dan gelen grubu Narlı Köyü'ne soktuktan sonra yaptığı konuşmada, olaylar sırasında Van İl Genel Meclisi üyesi BDP'li Yıldırım Ayhan'ı kaybettiklerini söyledi. Geylani, "Şehit verdik. 30 yıllık Kürt coğrafyasında akıttıkları kanı Çukurca topraklarında da akıttılar. Bugün ne yazık ki değerli yoldaşımız, arkadaşımız Yıldırım Ayhan'ı kaybettik. Aslında kaybetmedik, onun gibi düşünenlerin ölümsüz olduğuna inanıyoruz. Onlar yüreğimizde, gözbebeklerimizde yaşıyorlar. Onun için bugün çok üzgünüz. Hem de bütün halkımızla birlikte gururlu ve dimdik ayaktayız" dedi.

Ayhan'ın cenazesi yarın saat 11.00'de Akköpürü Mahallesi Mezarlığı'nda defnedilecek. Cenaze törenini organize eden kentteki sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamada, tüm Van halkı "kepenkleri kapatmaya ve cenaze törenine katılmaya" çağrıldı.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0