Bülent Forta internete gözünü dikti: Fizy.com internet sitesi kapatıldı

28 Aralık 2010 20:21  

 

Bülent Forta internete gözünü dikti: Fizy.com internet sitesi kapatıldı

İSTANBUL- İnternet kullanıcılarına ücretsiz müzik dinleme imkânı sunan Fizy.com adlı sitenin yayını, Birgün gazetesi yazarı, müzik endüstrisinin çıkarlarını savunan MÜ-YAP'ın Başkanı Bülent Forta'nın başvurusu sonucu mahkeme kararıyla engellendi.

Fizy.com kurucusu Ercan Yaris ise, kapatma kararına ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: "Geçtiğimiz günlerde sözleşmemizin yenilenme tarihi geldiğinden bBülent Forta ve ekibiyle birçok kez toplantı yaptık. "Ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu" dediler. Tamam dedik. Fiyatı katlaya katlaya arttırdılar. Buna rağmen tamam dedik. Ardından 2 şart daha sundular. Tam verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik ki... Telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler.. Sitemizin bu şekilde kapatılmasına sebep olan bazı kişilerin "görevi kötüye kullanması" konusundaki yorumlarını telif ödediğimiz sanatçıların ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum..."

Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın açıklamasına göre, Müzik Yapımcıları Meslek Birliği'nin (MÜ-YAP) başvurusuyla incelemeye alınan Fizy.com adlı internet sitesinde, telif hakları MÜ-YAP tarafından korunmakta olan eserlerin telif bedelleri ödenmeksizin yayınlanmasına devam edilmesine istinaden yapılan başvuru sonucunda, Beyoğlu Basın Savcılığı MÜ-YAP'ı haklı buldu. Önleyici tedbir olarak siteye erişimin engellenmesi kararı ilgili makamlara iletildi ve sitenin yayını durduruldu.

Bülent Forta, daha önce de "telif hakları ihlâli" gerekçesiyle açtığı davalar sonucunda, yasal içerik sunan dünyaca ünlü MySpace ve Last.fm adlı internet sitelerini de kapattırmıştı.

Müzik endüstrisinin hemen hemen tamamını temsil eden, müzik patronların çıkarlarının savuncusu, plak şirketi patronu, Birgün Gazetesi yazarı, MÜ-YAP'ın Başkanı Bülent Forta, o dönemde "Ya bu kârı bölüşeceksiniz ya da müziği yaymanıza müsaade etmiyoruz" demişti.

Aralarında dünyanın en büyük 4 plak şirketinin de olduğu 126 firmanın üye olduğu MÜ-YAP, yılda 20 milyon TL'nin üzerinde telif geliri topluyor. Radyoları tarayan bir ses tanıma sistemiyle, radyoda çalındığında her şarkının parmak izin, otomatik olarak süren MÜ-YAP'ın lisanslama için çalışan 500 avukatı bulunuyor.

FIZY.COM NE DEDİ?

Fizy.com kurucusu Ercan Yaris ise, kapatma kararına ilişkin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Geçtiğimiz günlerde sözleşmemizin yenilenme tarihi geldiğinden Bülent Forta ve ekibiyle birçok kez toplantı yaptık. "Ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu" dediler. Tamam dedik. Fiyatı katlaya katlaya arttırdılar. Buna rağmen tamam dedik. Ardından 2 şart daha sundular. Tam verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik ki...

Telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler..

Sonra bir gün çıktılar. Verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyledik. Tamam biz size yönetim kuruluyla konuşup dönelim dediler.

Ve yine telefonlarımıza çıkmadılar. Maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler..

Sonra bir gün yine çıktılar. Yönetim Kurulu verdiğiniz teklifi kabul etmedi dediler.

Lütfen dikkat! Teklifi yapan MÜ-YAP mıydı, biz miydik? Biraz kafanız karışmış olmalı değil mi?

Biz her şarta rağmen "MÜ-YAP'ın yaptığı" teklifi kabul eden tarafız. bunun üzerine avukatlarımızı da yazışmaya dahil ederek 13 ve 14 Aralık 2010 tarihli yazışmalarımızda acil anlaşmak istediğimizi, tekliflerini zaten daha önce kabul etmiş olduğumuzu anlatan mailler attık.

Neden sürekli oyaladılar diyorum biliyor musunuz? Çünkü ortada 3 gün içerisinde yanıt verilmesi gereken ihtar vardı. Biz bu süre zarfında ihtar süresi geçmeden itiraz etmek istedik. Ama kendilerine ulaşamadık.

Bunun üzerine Bülent Forta'nın açıklamasını neye dayanarak yaptığını, bir hukuk devleti sınırları içerisinde nasıl doğru olmayan beyanat verdiğini, bu gücü nereden (?) aldığını, ortada birşey yokken Fizy gibi uluslararası bir projeyi nasıl kapattırabildiğini anlamakta güçlük çekiyorum.

avukatlarımız, biraz önce itiraz dilekçemizi verdiler.

Legal olan bir siteyi kapatan, sözleşmesi bulunan ve telif ödemelerini "faturalı bir şekilde" meslek birliklerine yapan, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde herşeyi kayıt altında olan bir "limited şirkete" ait web sitesinin bu şekilde kapatılmasına sebep olan bazı kişilerin "görevi kötüye kullanması" konusundaki yorumlarını telif ödediğimiz sanatçıların ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum..."


Sesonline.net


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0