Bir santralda daha sızıntı var!

10 Nisan 2011 15:26  

 

Bir santralda daha sızıntı var!

ABD 89 ton ağırlığında dev pompa gönderdi

Japonya'da 11 Mart'ta 9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami felaketinden sonra Fukuşima Nükleer Santralı'nda meydana gelen radyasyon sızıntısı giderek tehlikeli boyutlara tırmanırken, bu kez de geçen perşembe günkü 7.1'lik depremin ardından iki nükleer tesiste daha radyasyon sızıntısı ortaya çıktı. Japonya’da perşembe günü meydana gelen 7.1’lik depremden sonra Onagava Nükleer Santralı’nda da sızıntı tespit edildi. Fukuşima Nükleer Santralı’ndaki sızıntıyı önlemek için betonlama işleminde kullanılmak üzere ABD de, dev pompa gönderdi

ONAGAWA SANTRALI
Rus RİA ajansının Japon yetkililere dayanarak verdiği haberlere göre, kritik gelişmeler Onagawa başta olmak üzere iki nükleer tesiste yaşandı. İlk önce 4 nükleer reaktörün bulunduğu Higasidori santralinde birinci reaktörün soğutma sistem pompalarını besleyen elektrik kesildi. Personelin Fukuşima'dan farklı olarak acil müdahalesi sonucunda yedek dizel jeneratörler çalıştırılarak yeni felaket önlendi. Japonya Nükleer Güvenlik Ajansı sözcüsü Hidehiko Nisiyama, Onagawa Nükleer Santrali'yle ilgili açıklama yaparak "Onagawa'da 2 ve 3 numaralı reaktörlerde problem yaşandığı doğrudur. İkinci reaktörde işlenmiş yakıt deposundan bir miktar radyasyonlu su aktı" dedi.

EN BÜYÜK POMPA
Bu arada Fukuşima Nükleer Santrali'ndeki soğutma ve daha sonra beton dökme faaliyetlerinde kullanılacak olan, dünyanın en büyük su ve beton pompası, ABD'nin Atlanta kentinde dev Rus nakliye uçağı Antonov AN-124'e yüklenerek Japonya'ya gönderildi. Pompa sayesinde 10 işçi, 150 ton deniz suyunu 3 saat içerisinde, reaktörün kullanılmış yakıt havuzlarına pompalanacak ve nükleer yakıtın bulunduğu bölümlerin eriyip daha büyük bir felakete yol açmasının önüne geçecek. Nükleer sızıntının önlenmesi çalışmaları sonuç vermezse son çare olarak başvurulacak gömme işleminde de bu pompa, santralin betonla örtülmesi görevini yürütecek.

ÇERNOBİL'DE KULLANILDI
Ukrayna'da 1986 yılında patlayan Çernobil Nükleer Santrali'nin betona gömülmesi işlemi için de Putzmeister firması 11 pompa göndermişti. Firmanın Japonya'daki bir yetkilisi, helikopterlerle ve itfaiye araçlarıyla soğutma çalışmalarının yapılmaya çalışıldığını görünce, santralin işletmecisi Tokyo Electric Power Co ile temas kurdu. Firma daha küçük boyutta olan ve Vietnam'a gönderilmek üzere hazırlanan bir başka pompayı da daha önce santrale gönderdi.

Habertürk

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0