Bir kitap yazdı hapse döndü

09 Ocak 2011 13:05  

 

Bir kitap yazdı hapse döndü

Matematik öğretmeni Nevin Berktaş, 52 yıllık ömrünün yarısını cezaevlerinde geçirdi. Şimdi ise yaşadıklarını anlattığı “İnancın Sınandığı Zor Mekânlar: Hücreler” kitabı nedeniyle yine cezaevinde

Türkiye’nin en uzun süre hapis yatmış kadın siyasî tutuklusu olarak gösterilen Nevin Berktaş, 19 Aralık katliamı öncesinde kaleme aldığı “İnancın Sınandığı Zor Mekânlar: Hücreler” isimli kitabı nedeniyle 10 ay hapis ve 461 lira para cezasına mahkûm edildi. 21 yılını cezaevlerinde geçiren Berktaş, bir kez daha tutuklandı.

Ömrü cezaevlerinde geçti
52 yaşındaki matematik öğretmeni ve yazar Nevin Berktaş’ın cezaevi serüveni, 1980’li yıllarda başladı. İlk olarak 4 Şubat 1981’de “örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla gözaltına alınıp altı ay sonra serbest bırakılan yazar, 25 Şubat 1983’te yeniden tutuklanarak, cezaevine kondu. “Türkiye İhtilalci Komünistler Birliği (TİKB) üyesi olma” suçuyla tutuklanan Berktaş, 1986’da Sıkıyönetim Mahkemesi tarafından 18 yıl 4 ay hapse mahkum edildi. 7.5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra, 1990’da “10 yıl içinde suç işlememesi” şartıyla tahliye edildi.

Ancak, dört yıl sonra yine “TİKB üyesi olma” suçlamasıyla cezaevine girdi. 1995’te Konya DGM, Berktaş’ı 6 yıl 8 ay hapse mahkum etti. Berktaş’ın şartlı tahliyesi de geri alındı ve cezası 12,5 yıla çıktı. Yakalandığı sırada üzerinde bulunan patlayıcı ve silah nedeniyle 1998’de 3 yıl daha hapis cezası verildi.

‘Yanlış hesap’
Sakarya ve Gebze cezaevlerinde geçirilen yılların ardından dosyayı inceleyen avukat İnayet Aksu, müvekkili Nevin Berktaş’ın infaz hesabında yapılan “hata” nedeniyle 5 yıl 7 ay fazla cezaya çarptırıldığını ve 1991’de yürürlüğe giren kısmi aftan yararlandırılmadığını fark etti. Mahkemeye başvurdu ve 18 yıl 4 aylık ceza 7 yıl 6 aya indirildi. Bu cezanın da 1983-1990 arasında çektirildiğine hükmeden mahkeme, Berktaş’ı 2007’de cezasının dolmasına 6 ay kala tahliye etti.

Cezaevini anlattı
Nevin Berktaş, cezaevinden çıkar çıkmaz fazla yattığı süre için tazminat istemiyle mahkemeye başvurdu. 19 Aralık katliamı öncesinde ise 1985-1987 arasında Adana Cezaevi’nde yattığı hücrelere ilişkin deneyimlerini paylaştığı “İnancın Sınandığı Zor Mekânlar: Hücreler” kitabı yayınlandı. Berktaş’ın bitmiş görünen cezaevi süreci yazdığı kitapla tekrar başladı. 52 yaşındaki Berktaş, toplatılan kitabında “bölücülük ve şiddet çağrısı” yaptığı iddiasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Avukat Aksu ise cezanın, “hesap hatası” nedeniyle Nevin Berktaş’ın fazladan yattığı 5 yıl 7 aydan düşülmesini istedi. Bu talebi reddederek Berktaş’ı geçen ay cezaevine gönderen mahkeme, kitabın yayıncısı Yediveren Yayınları’nın sahibi Elif Çamyar’a verilen hapis cezası ise sonradan paraya çevirdi.


Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0