Forum7. Sanat-İzmirSinema  Yeni Konu 

AVATAR vizyonda! Bu film "Ya sinema tarihini değiştirecek ya da…"

18 Aralık 2009

hurkus

11 yılda hayata geçen, görsel efektleriyle bir ilk olan, sinema tarihinin en pahalı yapımı ünvanını alan James Cameron'ın son filmi Avatar'la ilgili bilmek istediğiniz herşey...

İSTANBUL - Bir yönetmen düşünün… Her filmiyle olay yaratan, Hollywood’da çalışmasına rağmen filmleri kült olan, kullandığı teknolojiler taklit edilemeyen, bilimkurgu denildiği zaman akla ik gelen isim. Ve bir film düşünün… 11 yılda hayata geçen, izleyenlere daha önce yaşamadıkları bir deneyim yaşatan, yüzde 60’ı dijital görüntülerden oluşan ve sinema tarihinde devrim yaratacağı iddiasıyla gösterime giren bir film…

''Sinema tarihine bakarsanız, iki müthiş devrim görürsünüz; ses ve renk. ‘Avatar’ ile üçüncü büyük devrim yapılıyor…’’ (Jeffrey Katzenberg, Dreamworks)

"Filmin bütçesi 230 milyon dolar ama tanıtım ve diğer masraflarla bitlikte toplam maliyet 400 milyon doları aşıyor.

- Filmde Na’viler’in konuştuğu dil tamamen dil bilimciler tarafından uyduruldu.

- Apple.com’da yayınlanan fragman 4 milyon kişi tarafından izlendi.

- Görüntülerin yüzde 60’ı bilgisayarla yaratılmış görüntüler, yüzde 40’ı canlı aksiyondan oluşuyor.

- Filmde James Cameron’ın geliştirdiği ‘Reality Camera System’ kullanıldı. Derinlik algısını güçlendiren ‘Reality Camera System’ iki yüksek çözünürlüklü kameradan oluşuyor."


James Cameron’ın ‘Titanik’ten 12 yıl sonra çektiği, son yılların en büyük sinema olayı kabul edilen filmi, ‘Avatar’ bu hafta gösterime giriyor.

Cameron’ın 1994’ten beri kafasında olan proje ‘Titanik’ten sonra çektiği ‘Ghost of Abyss’, ‘Aliens of the Deep’ gibi belgesellerle birlikte teknik olarak şekillenmeye başladı. Cameron bu belgeseller için üç boyutlu çekim yapabilen kameralar geliştirdi ve bu kameralar birkaç 3D filmde kullanıldı.

Usta yönetmen, hikâyesini de geliştirdiği filmi teknolojinin yeterli olmaması, bütçenin fazla olması ve diğer projesi ‘Battle Angel’a öncelik vermesi nedeniyle uzun süre hayata geçiremedi. Ama daha sonraki gelişmelerin Cameron’ın istediği şekilde gerçekleşmesiyle ‘Avatar’ çekime hazır hale geldi.

"Avatar’ ismini M. Night Shyamalan son filmi ‘Avatar: The Last Airbender/ Son Hava Bükücü’ için kullanmıştı. Ama Cameron, ilk adı ‘Project 880’ olan ‘Avatar’ projesi için isim hakkını daha önceden aldığı için Shyamalan, filmin adından ‘Avatar’ı çıkarmak zorunda kalmıştı."

200 milyon dolarlık bütçe, daha önce kullanılmamış tekniklerle ve klasik Hollywood yıldızlarının olmadığı bir kadro ile birçok testten sonra Avatar’ın çekimine başlandı.

Çekimlerin yapıldığı zaman konusu sır gibi saklanan filmden ilk bilgiler ve görseller gelmeye başladıkça filme olan merak da artmaya başladı. San Diego’da yapılan ön gösterimde filmi ilk izleyenler özellikle görsel açıdan filme hayran kaldılar.

"Hint mitolojisinde ‘Avatar’ Tanrı’nın
dünyadaki sureti, görünümü anlamına geliyor"

Filmin hikâyesi 22. yüzyılda, Dünya’nın kaynaklarının tükendiği bir zamanda, Pandora adlı bir uyduda geçiyor. Bir gaz devinin yörüngesinde dönen Pandora, on ayak uzunluğunda, mavi insansı görünümlü, kabile kültürünü benimsemiş, saldırıya uğramadıkları sürece barışçıl olan Na'vi halkına ev sahipliği yapmaktadır. İnsanlar, Pandora'nın havasını solunamadıkları için, akıl bağlantısı aracılığıyla kontrol edilebilen insan ve Na'vi karışımı Avatarlar üretirler.

Felçli denizci Jake Sully, gizli bir proje olan Avatar programına gönüllü olur. Bir Na'vi prensesine aşık olan Sully, kendisini Pandora'yı gün geçtikçe tüketen insan ordusu ile Na'vi halkının arasındaki çatışmanın ortasında bulur.

Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Zoe Saldana ve Giovanni Ribisi’nin başrolde olduğu ‘Avatar’ın, özellikle oyuncu hareket ve mimiklerini anında CG karaktere aktaran teknolojisiyle 3D için milat olacağı düşünülüyor.

İzleyenlerin ‘uzay westerni’ olarak yorumladığı, ünlü sinema eleştirmeni Roger Ebert’ın tam not verdiği ‘Avatar’a Empire sinema dergisi de 5 yıldız verdi.

"11 yıl önce ilk tretmanı yazdığımdan
beri bu filmi çekmeyi istedim.
Teknik olarak mümkün olana dek
sabırla bekledim. Bu yüzden 3 boyutlu sinemaya bu kadar yatırım yaptım ve
yabancı kültür yaratma cesaretini
kendimde buldum."

Sinema tarihini değiştirecek film, ‘Avatar’ 18 Aralık’ta sinemalarda gösterime girdi…


ntvmsnbc.com
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0