Okul öncesi dönemde beslenme

25 Eylül 2012 11:45 / 2281 kez okundu!

 


OKUL ÖNCESİ DÖNEM NEDİR?

Okul öncesi diye tanımladığımız dönem, beslenme düzenlerinin kurulduğu 1 ila 5 yaş arasındaki çocuklarımızın dönemidir. Çocuklarımızın sağlıklı olabilmesi için düzenli bir beslenmeye ihtiyacı vardır.


OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIMIZDA SAĞLIKLI BESLENME ADIM ADIM


1- 5 yaş gruplarındaki çocuklarımız bu dönemde kuralları öğrenmeye başlar. 5 yaşına kadar yemeğini tek başına yiyememesi normal kabul edilir; 7 yaşından itibaren tek başına yemek yiyebilecek konuma gelirler. Okul öncesi dönemde çocuklar henüz oyun çağında olduklarından; elle yenilebilen, kaşık, çatal, gibi gereçlere ihtiyaç duyulmayan tüketilebilen tarzda yiyeceklerden hoşlanırlar. Sevmediği yemekler olacaktır mutlaka ama bunları zorla yedirmek yerine çocuğun bu besini merak etmesini sağlama yoluna gidilmeli, o yemek sık sık masaya konulmalıdır.

Bu yaş gruplarında çocuklarımız fazla baharatlı ve büyük parçalı etli yiyeceklerden hoşlanmazlar. Aileler, çocuklarının gelişmesini çok dikkatli takip etmeli, harcadığından fazla enerji yüklemesini yapmamalıdır. Çocukların fazla hareketliliğinden de kaynaklanan, oksijen ihtiyaçları, mikroplarla savaşmaları için gerekli antikorlar, vücudun sağlığı için gerekli onarım, yenilenme protein sayesinde gerçekleşmektedir.


Süt ve süt ürünlerinin faydaları:

Kalsiyum ve fosforca zengin süt ve ürünleri, kemik ve diş sağlığını korumada, sinir sistemi ve kas kasılmasını düzenlemede gerekli olan vitamin ve mineralleri içerir. Bahsettiğimiz temel gereksinimleri olan proteini de yine süt ve süt ürünlerinden karşılayabilirsiniz. Protein sulu olan, süt ve yoğurtta az; peynir ve süttozunda fazladır. Süt tüketimi gereğinden fazla olursa demir emilimi büyük oranda engellenir. Herhangi bir demir ilacı kullanıyorsa bu SUPLEMENTİ almadan 2 saat önce süt ve ürünlerini tüketmemiş olmasına dikkat edin.


Et ve yumurtanın faydaları:

Yine proteince zengin olan bu besin öğeleri, zekâ ve beden gelişimleri üzerinde önem taşımaktadır. Kuru baklagiller ise karbonhidrat yönünden zengindir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve iyodun esas kaynaklarıyken C vitaminince zengin değildirler. Kalsiyum eksikliğinde RAŞİTİZM denilen kemik hastalıkları, demir eksikliğinde ise buna bağlı olarak gelişen ANEMİ, halk tabiriyle kansızlık görülür.


Sebze ve meyvelerin faydaları:

Birçok mineral ve vitaminden zengin sebze ve meyveler, vücut direncinin artması bağışıklık sisteminden sindirim sistemine kadar bütün sistemlerin sağlıklı bir şekilde devamlılığı için gerekli besinlerdir. Meyveler daha sulu olduklarından bağırsakları çalıştırıcı etki gösterirler; özellikle kuru meyvelerin enerjileri daha fazladır. Çocuklarımız renklerle ve renkli objelerle daha fazla bu yaşlarda ilgilnediklerinden dolayı yemeklerin içine renkli sebzelerden domates, havuç, biber konularak yemekleri daha ilgi çekici hale getirebilirsiniz.


Tahıl ürünlerinin faydaları:

B vitamini ve karbonhidratça zengin tahıl ve ürünleri ayrıca glutein adlı kalitesi düşük protein içermektedir. Ucuz olmakla birlikte enerji sağlayan nişastadan da zengindirler. Bu neden okul öncesi dönemdeki çocuklarda genellikle tahıl temelli beslenmelere ağırlık verilmektedir.


Yağ ve şekerlerin faydaları:

En temel enerji kaynaklarıdır. Vücuttaki fazla enerji yağ olarak depolanır; depolanan yağ, yağda eriyen vitaminlerden A, D, E ve K vitaminlerini taşır. Organları sarar, dış etkilerden korur. Şekerler ise ısı ve enerji kaynaklarıdır. Bunlarda vitaminler, protein ve mineraller bulunmaz. Ancak bal ve pekmez az miktarda B vitamini barındırır. Zayıf çocukların normal kilolarına gelmeleri için bu besin grubu arttırılırken, şişman çocukların normal kiloya düşebilmeleri için bu besin grupları yanında tahıllar da azaltılabilir.


DİKKAT!!!! Çocuklarımızı kimseyle kıyaslamamalıyız. Her çocuğun harcadığı enerji miktarı aynı olmayabilir. Her çocuk aynı beslenecek diye bir olay da yoktur. Ona doğru beslenme alışkanlığı kazandırayım derken tamamen yemekten soğumasına sebebiyet verebilirsiniz. Unutmayın bu dönemde çocuğunuza doru beslenme alışkanlığını edindirmek, ileriki yıllarında yaşam kalitesini arttıracaktır. Yemeği yedirmek için pazarlık yapma şansının olmadığını ona anlatmak, yerse ödül yemezse ceza gibi bir strateji geliştirmemelisiniz. Hazırladığınız mönüde çocuğunuz sevdi bir çeşit yemek mutlaka hazırlayın. Çocuğunuz porsiyonuyla kendi porsiyonunuzu karıştırmayın.

Sağlıklı bir hafta geçirmeniz dileğiyle...


Begüm KURAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı

24.09.2012


Beslenme ve besinlere dair her gün yeni bir bilgi için https://www.facebook.com/DiyetisyenBegumKuran

Yazının tüm hakları Begüm Kuran Beslenme Danışmanlığı Merkezi Yayın Kurulu’na aittir. İzin alınmadan, kopyalanamaz, atıfta bulunulamaz, alınamaz. Teşekkür ederiz…

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.