'Beğen'den ne bekliyoruz? - Gürül Öğüt

10 Ekim 2011 19:59  

 

'Beğen'den ne bekliyoruz? - Gürül Öğüt

Facebook kullanıcıları markaların "beğen" butonundan ne bekliyor?

Facebook’ta bir markanın “beğen” butonunu tıklayan kullanıcıların hem olumlu hem de olumsuz beklentileri var.

Markalarına taraftar ve sosyal medya destekçisi toplamaya çalışan reklamverenler, Facebook sayfalarında mümkün olduğunca çok kullanıcının “beğen” butonlarının tıklanması için çaba sarf ediyor. Ne var ki araştırmalar Facebook kullanıcıların sadece yüzde 42’sinin “beğen” butonunun bu amaca hizmet ettiğini düşünüyor.

ExactTarget tarafından gerçekleştirilen Eylül 2011 tarihli “Aboneler, Taraftarlar ve Takipçiler: Beğen Ne Anlam Taşır” başlıklı araştırmaya göre Facebook kullanıcılarının yüzde 25’i “beğen” butonu tıklamanın markanın destekçisi veya taraftarı olmak anlamına gelmediğine inanıyor.

Facebook kullanıcıları bir markanın “beğen” butonunu tıklamalarının sonuçları hakkında farklı beklentilere sahipler. “Beğen” butonunu tıklamayanların görüşleri genellikle olumsuz. Kullanıcıların yarısından fazlası (%54) “beğen” butonunu tıklarlarsa mesaj ve reklam bombardımanına maruz kalacaklarını düşünüyorlar. Yüzde 45’i ise reklamverenin kişisel profil bilgisine ulaşmasını istemediği için markayı “beğen”lemiyor. Arkadaşlarının haber kaynağı sayfalarına markalardan mesaj gitmemesi için “beğen” tuşundan uzak durunların oranı da yüzde 31.

“Beğen”leyenlerin özel beklentisi var
Facebook’ta reklamverenin “beğen” butonunu tıklamaktan çekinmeyen tüketicilerin de farklı beklentileri var.

ExactTarget araştırmasına göre kullanıcıların yüzde 58’i “beğen” butonunu tıklarlarsa herkese açık olmayan özel içeriğe ulaşabilmek istiyorlar. Yüzde 48’lik bir oran ise “beğen”lediği marka, şirket hakkında düzenli olarak haberdar olmayı bekliyor.
Üst yaş grubuna ait kullanıcılar Facebook “beğen” butonuna özel bir değer yüklerken genç tüketicilerin ise genellikle herhangi bir önyargısı yok ve bu fonksiyonu kendilerini ifade etmek için kullanıyorlar.

Usta ve bülbülün hikayesi

Anadolu Sigorta’nın sosyal sorumluluk kampanyası “Bir Usta Bin Usta”, kazaziyeden edirnekâriye, savatlı gümüş işlemeciliğinden kutnu dokumacılığına kaybolmakta olan bin yıllık geleneksel sanatlarımıza yeniden hayat veriyor. Kendilerine çırak bulamayan mesleklerinin son ustaları, bu proje sayesinde yeni usta adaylarıyla buluşuyor, onlara birikimlerini aktarıyor.

TBWA\İstanbul tarafından hazırlanan kampanyada, proje duygusal bir dille anlatılıyor. Başroldeki yaşlı usta önce izleyiciyi hüzünlendirse de, film mutlu sonla bitiyor. Duygusal anlatımıyla dikkat çeken filmin yönetmeni Bahadır Karataş.

Kampanyanın basın kanadında ise, son ustalar, kendi üsluplarıyla yapılmış portreleriyle tanıtılıyor. Radyoda ise eğlenceli bir sokak röportajıyla bu meslekleri ne kadar tanıdığımız sorgulanıyor.

Kampanya Künyesi:
Reklamveren: Anadolu Sigorta
Reklam Ajansı: TBWA\İstanbul
Kreatif Grup Ajans Başkan Yardımcısı: İlkay Gürpınar
Kreatif Direktör: Emre Kaplan
Yaratıcı Ekip: Kerim Gürsel, Şükran Genç, Ali Şener
Marka Grubu Ajans Başkan Yardımcısı: Burcu Özdemir Kayımtu
Marka Direktörü: Dilek Uçarlı
Marka Yöneticisi: Ekin Kutevu
Marka Temsilcisi: Tarçın Köprülü
Stratejik Planlama Ajans Başkan Yardımcısı: Toygun Yılmazer
Stratejik Planlama Direktörü: Tuğyan Çelik
Stratejik Planlama: Nisan Danışman
Ajans Prodüktörü: Ceyda Kayaçetin
Ajans Prodüksiyon Asistanı: Alev Cihan
Prodüksiyon Şirketi: Filmpark
Yönetmen: Bahadır Karataş
Post Prodüksiyon: Sinefekt
Müzik: Ömer Özgür
Medya Ajansı: Carat
Kullanılan Mecralar: Televizyon, Basın, Radyo, İnternet, Sinema

Fahiş fiyatlar hapsedildi

Perakende sektörünün önde gelen kuruluşlarından, 1986 yılında Kayseri’de kurulan, bugün Ankara’daki merkezi dahil dört farklı ilde 32 mağaza ile faaliyet gösteren Beğendik A.Ş., müşterilerine sunduğu fiyat avantajını “Hapis Rakamlar” konsepti üzerine kurulu basın kampanyası ile duyuruyor.

Kampanyayı hazırlayan reklam ajansı SVStudios reklam fikrinin, Beğendik’in her hafta bir dedektif gibi yaptığı fiyat araştırmasına dayandığını belirtiyor. Ajansın açıklamasına göre Beğendik, müşterilerine sunduğu avantajlı fiyatları her hafta piyasadaki 27 bin farklı fiyatı araştırarak belirliyor.

“Biz de bu gerçekten hareketle, Beğendik’in müşterilerini korumak için ‘fahiş fiyatları’ yakalayıp cezalandırmasını yaratıcı konseptimizin merkezine yerleştirdik” diyen SVStudios yaratıcı stratejiyi şöyle açıklıyor:

“Aslında bir fiyat avantajı kampanyasına alışılmadık bir açıdan yaklaşmaya çalıştık. Yaratıcı konseptin uygulamasında da kalıpların dışına çıkarak 3D modellemeyi tercih ettik. Böylece hem yaratıcı konsepte bakış açımız hem de uygulama farklılığımızla rakiplerimizden ayrılmayı başardık. “

Kampanya Künyesi
Reklamveren: Beğendik Süpermarketleri
Reklam Ajansı: SVStudios / Ankara
Yaratıcı Yönetmen: Kutberk Kargın
Sanat Yönetmeni & 3D Artist: Kutberk Kargın
Reklam Yazarı: Çağlar Uzunca
Stratejik Planlama: Amaç Ukav
Marka Temsilcisi: Özge Bulut
Reklamveren Temsilcisi: Çağrı Akın

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0