Başbakan Bey hani işkence sona ermişti

06 Ağustos 2011 13:18  

 

Başbakan Bey hani işkence sona ermişti

Van’ın Başkale ilçesinde üç askerin hayatını kaybettiği PKK saldırısından sonra gözaltına alınan Güroluk Köyü Muhtarı Ali Arslan’ın başına gelmeyen kalmadı

Selim Kemaloğlu/VAN

Van’ın Başkale İlçesi’nde 3 askerin yaşamını yitirmesine neden olan saldırıdan sonra gözaltına alınan ve savcılıkta serbest bırakılan yurttaşlar, darp edildiklerini belirterek, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Gözaltından kanlı giysileriyle çıkan ve işkenceyi hastane raporuyla belgeleyen Güroluk Köyü Muhtarı Ali Arslan, “İki gün boyunca işkence yaptılar. Ben suçsuz olduğumu söyleyince köyümü basıp 75 yaşındaki anne ve babamı getirip gözlerimin önünde onları da dövdüler” dedi.

PKK’nın 1 ağustos pazartesi günü Van- Hakkari karayolunda yol güvenliği sağlayan askeri araca saldırıp, üç askeri öldürmesinin ardından bölgede başlatılan operasyonlar sürüyor. Saldırıda kiralık araç kullanan PKK’lıların yakalanması için kırsalda aralıksız operasyon yürütülürken, ilçe merkezinde de gözaltılar yaşandı. Saldırının hemen ardından PKK’lıların beklediği noktaya yakın köylerde oturan bazı vatandaşlar, hatta koyunlarını otlatan bir çoban gözaltına alındı. “PKK’ya yardım ve yataklık” suçlamasıyla gözaltına alınan bu kişilerin tamamı bir süre sonra serbest kaldı, ancak geride inanılmaz işkence iddiaları bıraktı.

‘Allah yok, peygamber izinde’
Gözaltında işkence gördüğünü söyleyen isimlerden biri Güroluk Köyü Muhtarı Ali Arslan. Üzerinde kanlı atleti, vücudunda, yüzünde derin morluklar, kaburgalarında kırıklarla hastaneye giden ve işkence gördüğüne dair rapor alan Arslan, karakoldaki askerler hakkında Başkale Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Arslan, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bizim köyle saldırının gerçekleştiği Gedikbaşı arasında 35 km var. Gedikbaşı’nda yaşanan olayda benimde ilgimin olduğunu söyleyerek iftar saatinde beni evden alıp İlçe Jandarma’ya götürdüler. Jandarmada işkence yapmaya başladılar. ‘Sen PKK’lısın, PKK’ya yardım ve yataklık yapıyorsun, bu olayda sende varsın’ diye ifade imzalatmaya çalışıyorlardı. Bunları reddedince tekrar köyümüzü basıp ailemi getirdiler. 75 yaşındaki babama, anneme de işkence yaptılar. Bize sürekli burada ‘Allah yok peygamber izinde’ deyip işkence yaptılar. 2 gün boyunca sürekli işkence yapıp betonun üstünde yatırdılar. Burnumda ve vücudumun çeşitli yerlerinde kırıklar var.”

‘Teröristlere neden engel olmadın’
Arslan ile birlikte gözaltına alınanlardan biri de çoban İsmet Çiftçi. İşkenceli sorgunun kanıtı olarak yüzündeki morlukları gösteren Çiftçi de jandarma hakkında suç duyurusunda bulundu. Çiftçi, “O saldırının olduğu bölgede, dere kenarında koyunlarımı otlatıyordum. Jandarmalar yanıma gelip, ‘teröristler senin yanında bize ateş açtı, neden engel olmadın’ dediler. Kimseyi görmediğimi söylememe rağmen beni alıp İlçe Jandarma Karakolu’na götürdüler. Sürekli küfür ve işkenceye maruz kaldım” diye konuştu. Çiftçi suç duyurusunda bulunduğu için ölüm tehditleri aldığını belirtti.

Aracı kiralayana yakalama kararı
Başkale’deki saldırıda PKK’lılar tarafından kullanılan aracı kiralayan kişinin kimliği belirlendi. N.A isimli bu kişinin, aracı 4 günlüğüne 320 TL karşılığı kiraladığı bildirildi. N.A.’nın, şehir dışından misafirlerinin geldiğini ve bunları Van ve Hakkari’de gezdireceğini söylediği öğrenildi. Jandarma ekiplerince incelenen MOBESE kayıtlarında da aracın 1 ağustos pazartesi günü saat 11.48’de Başkale-Van karayolu üzerinde bulunan Bebleşin Jandarma Kontrol Noktası’nın önünden geçtiği görüldü. Hakkında yakalama kararı çıkarılan bu kişinin saldırıdan sonra gözaltına alınan ve işkence gördüğü için suç duyurusunda bulunan Güroluk Köyü muhtarı Ali Arslan’ın kardeşi olduğu da iddia edildi.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0