'Barışa bir şans verin' -Parti kapatmak bir şiddet eylemidir, şiddet yasal olsa bile gayrimeşrudur

12 Aralık 2009 16:27  

 

'Barışa bir şans verin' -Parti kapatmak bir şiddet eylemidir, şiddet yasal olsa bile gayrimeşrudur

Yeşiller Partisi, Demokratik Toplum Partisi'nin kapatılması ile ilgili açıklama yaptı. Şiddetin şiddeti körüklemek dışında başka bir işe yaramayacağını, Yeşiller Partisi'nin, DTP üyeleri ve milletvekillerine uzun ve zorlu barış ve şiddetsizlik mücadelesinde yanlarında olduklarını belirttikleri basın açıklamasında şunlara yer verildi...

"Barışa bir şans verin"

Beklenen oldu ve Anayasa Mahkemesi çok anlamlı bir zamanlamayla, Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına ve partinin eşbaşkanlığını yürütmüş iki milletvekiliyle birlikte 37 kişinin siyasetten 5 yıl yasaklanmasına karar verdi. Bu karar zamanlaması ve mahkeme heyetince olası en dar yasakçı yorumun tercih edilmesiyle, görüldüğü gibi hukuki değil siyasidir. İnsan haklarına dayalı demokratik bir rejim açısından gayrı meşrudur. Yurttaşların demokratik örgütlenme ve düşüncelerini ifade etme özgürlüklerinin kullanılmasını doğrudan engelleme amaçlı olduğu için bir şiddet eylemidir ve provokasyondur.

AKP hükümeti kendi partisinin kapatılma davasının sonuçlanması sonrası hiç bir adım atmamış. Bir yandan demokratik açılım girişimi başlattığını açıklarken diğer yandan DTP'ye yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlatmış, yarım ağızla parti kapatmaya karşı olduğunu söylerken tetikçileri tarafından Batasuna örneğini gündeme taşıyarak en az mahkeme kadar bu provokasyonun sorumlusu olmuştur. Diğer tarafta PKK kendi varlığını ve önder tapınmasını demokratikleşmenin ve barışın önüne koymuş, yine zamanlaması düşündürücü şiddet eylemleriyle parlamenter demokratik süreci baltalamıştır. Son olarak statükonun ve şiddetin sürmesinin başta gelen taraftarları olan CHP ve MHP de kararı memnuniyetle karşılayarak rollerini oynamışlardır.

Temel ilkelerinden birisi şiddetsizlik olan ve öteden beri Kürt sorununun şiddetsiz ve insan hakları temelinde çözümünü destekleyen bir parti olarak demokratik yolların tıkanmasının yol açabileceği, yeni şiddet dalgası, insan hakları ihlalleri ve toplumsal güven kaybı hakkında kaygılıyız. Şiddetin şiddeti körüklemek dışında başka bir işe yaramayacağını herkese hatırlatmak istiyor ve Yeşiller Partisi olarak bu konuda üzerimize düşecek her rolü üstlenmeye hazır olduğumuzu bildiriyoruz. DTP üyeleri ve milletvekillerine uzun ve zorlu barış ve şiddetsizlik mücadelesinde yanlarında olduğumuzu iletiyoruz.

Bütün söylediğimiz şu: “Barışa bir şans verin”.


Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü
Bilge Contepe


Yesiller Partisi


Sekreterya - İstanbul Yesil Ev:
İstiklal cad. Balo sok. No:21 Kat:1 Beyoglu - Istanbul
Tel: 212-244 77 80 ve 533-362 02 13

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0