Azerbaycan'da linç kampanyası: Muhalif yazarın yaşam hakkı tehlikede

13 Şubat 2013 19:24  

 

Azerbaycan'da linç kampanyası: Muhalif yazarın yaşam hakkı tehlikede

Diktatör Aliyev rejimi, kendisine yönelik protesto ve huzursuzlukları bastırmak için "milliyetçi" kampanyaları pompalayarak dikkatleri dağıtmaya çalışıyor. Rejim tarafından yürütülen "linç" kampanyasına Azerbaycan'da bu kez ana muhalefet partisi lideri de katıldı ve Azeri yazar Ekrem Eylisli’nin kulağını kesene para ödülü vereceğini duyurdu.

“Taştan Rüyalar” adlı öyküsünde Ermenilere kardeşlik mesajları verdiği gerekçesi ile otoriter Aliyev rejiminin hedefe koyduğu Azeri yazar Ekrem Eylisli’nin yaşadığı kabûs sürüyor. Geçen yıl bir Rus dergisinde yayımlanan ve Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra meydana gelen isyanlar sırasında Azerilerin Ermenilere uyguladığı şiddeti de konu alan öyküsü nedeniyle geçtiğimiz günlerde Azeri yönetiminin hışmına uğrayan Eylisli, Yazarlar Birliği’nden çıkartılmış, emekli maaşı kesilmiş, oğlu ve eşi de işlerinden ayrılmak zorunda bırakılmıştı. "Ermeniler benim düşmanım değil" dediği için ölüm tehdidi altında olan ünlü Azeri yazar Ekrem Eylisli için önceki gün Türkiye'den hak savunucusu Ragıp Zarakolu tarafından yapılan çağrı üzerine bugün, İstanbul'da aralarında, Ahmet Kardam, Aydın Engin, Baskın Oran, Cafer Solgun, Cengiz Alğan, Gençay Gürsoy, Halil İbrahim Özcan, Mithat Sancar, Muhsin Kızılkaya, Murat Belge, Nabi Yağcı, Oya Baydar, Ragıp Zarakolu, Sait Çetinoğlu, Ufuk Uras, Yalçın Ergündoğan, Zeynep Tanbay gibi isimlerin bulunduğu aydınların bir basın toplantısı düzenleyerek, Azeri yönetimini protesto edip, yazar Ekrem Eylisli'ye yönelik sürdürülen linç kampanyasının durdurulmasını isteyeceği bildirildi.

Azerbaycan'da, diktatör Aliyev yönetiminin sürdürdüğü linç kampanyasına bu kez Müsavat Partisi’nin genel başkanı Hafız Hacıyev yazarın kulağını kesip getirene 10 bin manat (25 milyar TL) ödeyeceğini duyurarak katıldı.

Genç üyelerinin Ekrem Eylisli’yi sürekli izlediklerini söyleyen Hacıyev; “Doktorlarla da istişare ettik, bizim gençler cebinde iyot da taşıyorlar ki, kulağını kestiklerinde ilk tıbbi yardımı yapabilsinler, kanama olmasın. Kulağı, dayısının oğlu Antranik'in kulağı gibi kesilecek. Kulak kesmek tehlikeli değildir. Bugüne kadar kulağı kesilen kimse ölmemiştir” dedi.

Geçtiğimiz ay "izinsiz gösteri" düzenlediği gerekçesiyle mahkum edildiği 15 günlük hapis cezasını tamamlayan blog yazarı ve aktivist Emin Milli ise, gelişmeleri şöyle yorumladı:

“Azerbaycan’da kesinlikle bir şeyler değişiyor. İlk kez binlerce insan rejimi protesto için sokaklara dökülüyor. Miliyetçi kartı oynamak, hükümetin destek aramak için başvurduğu eski bir oyun...” (The Independent)

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0