Ankara'da Tekel işçilerinin eylemine gözaltı

17 Aralık 2009 19:47  

 

Ankara'da Tekel işçilerinin eylemine gözaltı

Ankara Abdi İpekçi Parkı'nda eylemlerini sürdüren Tekel işçilerine yönelik sert polis müdahalesini CHP ve MHP'li 20 milletvekili de engelleyemedi. Polis vekillerin kalkan olmasına işçilere gaz ve suyla müdahale etti.

Apdi İpekçi Parkı’nda işyerlerinin özelleştirilmesi nedeniyle özlük hakları ve kamu kurumlarına geçiş hakkı için 3 gündür eylem yapan Tekel işçilerine polis müdahale etti. Ankara Emniyeti’ne bağlı ekiplerin biber gazı ile müdahale ettiği gruptan bazı işçiler fenalaştı.
İşçilerin eyleminin 3.gününde polis eylemin saat 15.00’e kadar terk edilmesini istedi. Bu arada kendilerine direnen 18 eylemciyi gözaltına alan polis, sürenin dolmasının hemen ardından gruba müdahale etti.

TEKEL işçilerinin eylemine polisin müdahalesi sırasında, çok sayıda işçi fenalık geçirdi. Polisin, işçilere yönelik kullandığı gaz bombasının etkisiyle birçok işçi park içinde baygınlık geçirdi.

Eylemcilerin bir kısmı polisten kaçarak, Abdi İpekçi Parkı’ndaki havuza girerken, çok sayıda işçi de müdahaleyle birlikte parkın çevresine dağıldı. Bu sırada Türk-İş Genel Sekreteri ve Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel gözaltına alındı. İşçilerin yanında bulunan milletvekilleri müdahale sırasında alandan uzaklaştırılırken, bazı milletvekilleri de polisin attığı gaz bombasından etkilendi. Fenalık geçiren işçiler için çok sayıda ambulans istenirken, müdahalede bulunan polislere tepki gösteren işçilerin bazılarının ağladığı görüldü.

ÖĞRENCİLERDEN İŞÇİLERE DESTEK

Öte yandan TEKEL işçilerine destek için Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatmaya çalışan üniversite öğrencilerine polis müdahale etti.

Polisin işçilere yaptığı müdahalenin ardından, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih, Coğrafya Fakültesi'nden çıkan bir grup öğrenci, Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatmak istedi.

Polisin müdahalesiyle öğrenciler fakülte önüne alındı. Öğrenciler bu sırada ''TEKEL işçisi yalnız değildir'' şeklinde slogan attı.

MÜDAHALEDEN ÖNCE POLİSLE VEKİL TARTIŞTI

İşçilere destek vermek üzere parka gelen MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, işçilere hitap ettiği sırada polis panzeri üzerinden grubun dağılması için anons yapan bir emniyet müdürü ile tartıştı.

Taner, "Bu kadar saygısızlık olmaz. TEKEL işçisine yaptığınızı neden Habur’dan gelenlere yapmadınız? Lütfen biraz saygılı olun" dedi. Daha sonra konuşmasına devam eden Taner, tepkisinin güvenlik güçlerine değil çifte standarda olduğunu söyledi. İşçilerin haklı mücadelelerinde yalnız olmadıklarını dile getiren Taner, "Gaz yiyeceksek hep beraber yiyeceğiz" dedi. Tekgıda-İş Genel Sekreteri Mecit Amaç, "Grubun içerisinde provokatörler olduğu" yönündeki polis anonslarına tepki göstererek, "Aramızda bir tek provokatör tespit edilsin, her şeye razıyız" dedi. Üç gündür Ankara’da olduklarını belirten Amaç, "İnsafa gel Sayın Başbakan, üç gündür buradayız, Allah için bir şey söyleyin. Bize ’hakkınızı veriyoruz’ ya da ’vermiyoruz’ deyin. Yazık değil mi bu ülkenin vatandaşıyız. Türkiye’de burada, her yerden işçiler var. Sayın Başbakan bir temsilciniz gelsin bize bir açıklama yapsın. Bize ’Hadi gidin’ diyorlar, biz koyun muyuz? 31 Ocak’ta bu arkadaşlarımızın ekmeği yok" diye konuştu. Anons yapan polis yöneticilerine de seslenen Amaç, "Emniyet müdürlerim, sizi yarın memur yapsalar, polis memurlarını yarın özel güvenlikçi yapsalar buna razı olur musunuz? Sonuç alana kadar buradan ayrılmayı düşünmüyoruz" dedi.

CHP’LİLER DESTEK İÇİN PARKTA

Daha sonra işçilerin yanına CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal geldi. İşçilerin yanında olduğunu söyleyen Soysal, işçilere müdahale olması durumunda kendilerine de gaz sıkılması gerektiğini ifade etti. Soysal, işçilerden bazılarının açlık grevinde olduğuna da işaret ederek kendisinin de onlarla birlikte açlık grevi yapacağını bildirdi. CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda CHP’li milletvekili de parka geldi. CHP’li Selvi, eylemciler için 6 bin kişilik yiyecek malzemesi getirdiklerini ancak yiyeceklerin parka sokulmasına izin verilmediğini söyledi.

18 İŞÇİ GÖZALTINA ALINDI

Abdi İpekçi Parkı’nda Tek Gıda-İş’e bağlı Tekel işçilerinin eylemi sürüyor. Yaklaşık 7 bin Tekel işçisinin eylemine, çeşitli illerden gelen Tekel işçileri destek veriyor. Eylemlerine devam eden işçilerden bir grup, polis barikatını aşarak Atatürk Bulvarı’na çıkakarak yolu trafiğe kapatmak istedi. Eylemcilere polis zor kulanarak müdahale etti. Buna tepki gösteren park alanında bulunan bazı eylemciler, burada bulunan havuzdan geçerek bulvara çıktı. Bu sırada yaşanan arbede sonucu 18 kişi gözaltına alındı.

Bu sırada arkadaşlarının zor kullanılarak gözaltına alınmasını engellemeye çalışan ve kimliği öğrenilemeyen bir göstereci de gözaltına alınmak istendi. Direnen göstericiye, bir çevik kuvvet polisi yanında amirleri olduğu halde yumruklarla saldırdı. Polis amirlerinin de zor kullandığı gözaltı sırasında göstericiyi polislerin elinden yine bir çevik kuvvet polisi kurtardı. Gösterici, diğer arkadaşları gibi gözaltına alınarak Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Bazı eylemciler ise suya girerek hükümetin Temel işçilerine karşı tutumunu protesto ettiler.

Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, “İşçilerin eş ve çocuklarının da yarından itibaren Türkiye genelinde AK Parti il ve ilçe merkezlerine giderek çay içecekler. İşçilerin bu taleplerini dile getirecekler, çocuklarını okula göndermeyecekler. Türkiye’nin her yerinde hukukumuzu korumak için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

Eylemin üçüncü gününde çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri de soğuk ve yağmur altında Abdi İpekçi Parkı’na gelerek eylemcilere destek verdi.

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0