Anayasa Beylikdüzü'nde tartışıldı: 'Tadilat değil, yepyeni bir Anayasa...'

27 Mart 2011 22:52  

 

Anayasa Beylikdüzü'nde tartışıldı: 'Tadilat değil, yepyeni bir Anayasa...'

Yeni Anayasa tartışmaları Türkiye Sanayici ve İşadamları derneği (TÜSİAD)'ın da katılmasıyla yeni bir boyut ve hız kazandı. Bu kapsamda bir süredir çeşitli kentlerde yeni Anayasa tartışmalarına katkıda bulunan “Yeni Anayasa Platformu (YAP)” İstanbul’daki ilk toplantısını Beylikdüzü’nde yaptı.

Önceki gün, “Beylikdüzü Demokratik Sivil İnsiyatifi (BEYSİ)" tarafından Pınarkule İlköğretim Okulu konferans salonunda düzenlenen panele Prof. Dr. Ahmet İnsel, Doç. Dr. Berat Özipek ve Av. Mehmet Uçum katıldı. Ruken Tekeş Çalıkuşu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen panele Beylikdüzü'nde siyasi parti temsilcileri ve ilçe yaşayanları büyük ilgi gösterdi. Sunum yapan konuşmacıların yanı sıra, çok sayıda kişi de söz alarak nasıl bir anayasa istediklerine ilişkin görüş ve talep ettiklerini dile getirdi.

Beylikdüzü Demokratik Sivil İnisiyatifi (BEYSİ) adına İsmail Bala ve Yeni Anayasa Platformu (YAP ) adına ise Enver Sezgin'in yaptıkları açış konuşmasının ardından konuşan Prof. Dr. Ahmet İnsel, “ilk kez sivil bir anayasa yapmak için yola çıkıldığına" vurgu yaparak, “Yeni anayasa aynı zamanda devletin yeniden yapılandırılmasıdır. Tadilat yapılan bir anayasa değil, 12 Eylül anayasasını bir kenara atarak yepyeni bir anayasa yapılmalı” dedi.

Doç. Dr. Berat Özipek ise, “şimdi sizin konuşma zamanız, anayasalar her zaman yapılmıyor. Yeni anayasa yapma sürecinde herkes eşit hakka sahip, herkesin sözü aynı ağırlıkta” dedi.

Av. Mehmet Uçum da yaptığı konuşmada, “anayasanın yazımı ile, anayasa yapmak ayrı şeylerdir. Hukuku anayasanın yazımını Anayasa uzmanları, siyasi Anayasanın yapılmasını ise tüm toplumun katılımıyla halkın yapması gerekir” dedi.

Sunum yapan konuşmacıların ardından salona söz verilerek, yurttaşların taleplerini dillendirmelerine olanak tanındı. Toplantının bu bölümünde söz alanlar ve talepleri şöyle:

» Ömer Faruk Koçyiğit: "Yaşadıklarımdan iki örnek vererek neden yeni bir anayasa ve nasıl bir anayasa istediğimi açıklamak istiyorum. Birincisi, 12 Eylül anayasasının kabul edilmesinin ardından annemle bir kamu dairesine gitmiştik, yedi yaşımdaydım, ne olduğunu anlayamadığım bir itiş kakış oldu. Bir memur 'çıkarın bu kadını dışarı' dedi. Annemle kendimizi kapının dışında bulduk. Çünkü annem çarşaflıydı. İkincisi, Hukuk Fakütesi öğrencisiydim okul çıkışı kimlik kontrolü yapılıyordu. Yanımdaki arkdaşlar geçip gitti. Benim nufus kaydım Siirt olduğu için; 'kenara çekil bekle' dediler. Ben böylesi muamelelere tabi tutulmayacağım bir anayasa istiyorum..."

» Celal Babayiğit: "Eğer bu ülkede demokratik bir Anayasaya sahip olsaydık 17 bini aşkın faiili meçhul cinayetleri, toplu mezarları yaşamamış olacaktık..."

» Turgay Özkiper: "Yeni bir Anayasa yapılması kaçınılmaz. Fakat sadece bununla yetinilmemeli. Asıl önemli olan zihniyet değişiminin yapılması..."

» İsmail Umut: "Yerel bir aktivist olarak uğraş verdiğim yerel yönetimlerin konumlarının güçlendirilmesini sağlayacak bir Anayasa istiyorum.."

» Müslüm Erdal: "Yeni bir anayasa yapılırken bu anayasanın kapsayıcı olmasına özen gösterilmeli ve bu anayasa hiç bir vatandaşımızı dışarıda bırakacak bir anlayışta olmamalı. 16 maddelik talep listemi de sizlere sunuyorum..."

» Mamo Polat: "Yeni anayasada Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeri olmamalı, vatandaşlara devlet dini inanç dayatmamalı, inancından dolayı giyimine kuşamına karışmamalı, vatandaşlar dini vecibelerini özgürce gerçekleştirmelidirler..."

» Muharrem İkitimur: "Siyasi Partilerin gündemlerine yeni bir anayasa yerine, varolan anayasanın revizeedilmesi fikri sokulmaya çalışılıyor. Bu yol aslında çıkmaz bir yol. Asıl mesele, 1982 Anayasası'nın içinden yeni bir Anayasa çıkarmak değil, 82 Anayasası'nın bir kenara konularak, yepyeni bir Anayasa yapılması..."

» Rahime İldeniz Bayrak: "Ülkemizde 15 milyon emekli yurttaşımız var. Yeni bir anayasa yapılırken anayasada emeklilerimizin haklarını iyileştiren düzenlemelerin olması gerekli..."

» Ali Tarakçı: "Zenginlerin Anayasası değil, 'içeriği zengin' bir Anayasa istiyorum..."

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0