Amerika'da esrarengiz virüs paniği

26 Nisan 2009 11:46  

 

Amerika'da esrarengiz virüs paniği

Meksika'da 60 kişi öldü, ABD’de de 8 kişide aynı virüs görüldü. Yetkililerden, 'kontrol altına alınamayabilir' açıklamasıyla birlikte 'uluslararası endişeye yol açan acil durum' ilanı geldi.

WASHINGTON - Amerika kıtasında yeni bir grip virüsü endişesi yaşanıyor.

Sars, Kuş Gribi derken şimdi de salgına neden olan virüsün domuz gribinin yeni bir türü olduğu düşünülüyor. Ancak bu kez hastalığa neden olan virüsün ortaya çıktığı yer Asya değil, Amerika kıtası.

İlk defa ABD’nin Kaliforniya eyaletinde 2 çocukta görülen virüs, Meksika'da onlarca kişinin yaşamını yitirmesine neden olunca Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon kabinesini acil toplantıya çağırdı.

20 milyon insanın yaşadığı başkent Meksiko City'de okullar, müzeler, kütüphaneler, devlete ait tiyatro ve konser salonları kapatıldı.

İnsanlara tokalaşmamaları, birbirlerini öpmemeleri, ellerini sürekli yıkamaları tavsiye ediliyor. 500 bin grip aşısı da sağlık merkezlerine dağıtılıyor.

Domuz, kuş ve insan gribi viruslerinin bir karışımı olan yeni tür virüsün daha önce görülmediği belirtiliyor.

Amerikan Salgın Hastalık Önleme Merkezi Sözcüsü Thomas Abraham'a göre de virüsün insandan insana yayılan bir tür olması endişe verici. Bunun yanında merkez Tamiflu ve Relenza adlı ilaçların virüse karşı etkili olduğunu düşünüyor.

ACİL DURUM İLAN EDİLDİ

Salgınla ilgili daha önce, "Meksika ve ABD'de olanlardan endişeliyiz. ABD ve Meksika ve Kanada hükümetleriyle temas halindeyiz. Yardım teklif ettik ve takviye ekipler gönderdik" diyen Dünya Sağlık Örgütü, 'uluslararası endişeye yol açan acil durum' ilan etti.

Uluslararası uzmanlardan oluşan Acil Durum Komitesi'nin toplantısında, mevcut durumla ilgili veriler değerlendirdi.

Komite, kaydedilen vakalardaki klinik özellikler, epidemiyoloji ve viroloji bilgilerinde bazı boşluklar bulunduğu için durumu henüz 'genel salgın' olarak ilan etmedi. Ancak komite, tüm ülkelere, olağan dışı grip benzeri hastalıklar ve zatürre salgınlarını yakından incelemesini tavsiye etti.

KONTROL ALTINA ALINAMAYABİLİR
Amerikalı sağlık yetkilileri, domuz gribinin yayıldığını belirterek virüsün kontrol altına alınamayabileceği uyarısında bulundu.

ABD Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi'nden Anne Schuchat, enfeksiyonların birçok toplulukta görülmesi nedeniyle, virüsü tek bir yerde tutmanın mümkün olmadığını düşündüklerini belirtti. Schuchat, daha fazla vakaya rastlanabileceğini söyledi.

NEW YORK'TA 75 ÖĞRENCİYE TAHLİL YAPILDI
ABD'nin New York kentinde domuz gribinin belirtilerinin görüldüğü bir grup öğrenciye tahliller yapıldığı bildirildi.

New York sağlık yetkilileri, önceki günden bu yana 75 öğrenciye tahliller yapıldığını, ancak sonuçların henüz belli olmadığını belirtti.

Öğrencilerden hiçbirinin hastaneye kaldırılmadığı belirtilirken, bu öğrencilerden çoğunun kısa zaman önce Meksika'ya gittiği iddia edildi ancak bu iddia doğrulanmadı.

Öğrencilerin gittiği okulda yapılması planlanan kuruluş yıl dönümü kutlamalarının iptal edildiği, dezenfekte edilmesi için hafta sonu binanın kapalı olduğu bildirildi.

Öğrencilerde solumun sorunları görüldüğü ancak belirtilerin hafif olduğu ifade edildi.

Tarihte en ölümcül grip salgını 1918-19 yılları arasında milyonlarca insanın ölümüne neden olan İspanyol gribi olarak biliniyor.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0