2,5 yıldır erişime kapalıydı: Türkiye'nin YouTube yasağı sonunda kalktı...

31 Ekim 2010 15:24  

 

2,5 yıldır erişime kapalıydı: Türkiye'nin YouTube yasağı sonunda kalktı...

Türkiye'de erişimi 2.5 yıldır yasaklı bulunan, dünyanın en popüler video paylaşım ağı YouTube'a uygulanan erişim yasağı kaldırıldı. 'Atatürk'e hakaret' içerdiği iddia edilen videoların bulunduğu gerekçesiyle 2.5 yıl önce erişim yasağı uygulanan site, sözkonusu videoların kaldırılması ertesinde Türkiye'de erişime açıldı. Türkiye'de halen 7 binden fazla internet sitesine erişim engeli uygulanıyor.

Merkezi Almanya'da bulunan International Licencing Service adlı bir telif ajansı, dün Atatürk'e hakaret içeren videoların haklarını satın alarak siteden kaldırdığını açıklamıştı.

YouTube'a erişimin önündeki yasal engelin kalktığını duyuran şirketin CEO'larından Erdem Karahan, "Kendi çözümlerimizi kullanarak o videoları kaldırdık. Arşivden Atatürk’ün görsellerini koruma yetkisi aldığımız için bizim için bir problem olmadı" açıklamasını yaptı.

Yasağa neden olan videoların neden bugüne kadar silinemediğini, şirketin bir diğer CEO’su Yücel Yolcu, “Bu talep daha bize yeni geldi. Bu içeriklerin şimdiye kadar sahibi yoktu ve bir içerği silmek isityorsanız sahibini bulmanız gerekir. Görselleri kimse sahiplenmedi. Bu görseller bu şirkete hak olarak verildi" şeklinde açıklamıştı.

Konuyla ilgili bugün açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, telif yönteminin uygulanması yoluyla yargı kararının yerine getirildiğini, mahkemeye müracaat edilip tamamen bu filtrelemenin ortadan kaldırılabileceğini söylemişti.

YouTube sansürünün ardından, gözler diğer yasaklı sitelere döndü. Türkiye'de halen 7 binden fazla internet sitesine erişim engeli uygulanıyor.

KURUCUSU YOUTUBE'DEN AYRILDI

Öte yandan, dünyanın enbüyük çevrimiçi video sosyal ağı YouTube’un kurucularından, genel müdür Chad Hurley, görevinden ayrılarak firmaya bundan böyle danışman olarak hizmet vereceğini açıkladı.

Dublin’deki bir toplantıda konuşan Hurley, iki yıldır görevini devretmek üzere hazırlık yaptığını, kısa süre sonra YouTube’ta danışmanlık pozisyonuna geçeceğini söyledi. “YouTube’ın hep bağımsız bir servis olarak kalmaısna çalıştım” diye konuşan Hurley, yeni bir girişim için kolları sıvadığını açıkladı.


Sesonline.net


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0