Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

BÝR KADININ SEKS GÜNLÜÐÜ-Erotik Sinema

27 Haziran 2009

deepblueeagle

Diario de una Ninfomana-Christian Molina

Vizyonda iyi bir Ýspanyol erotik filmi. Bir seks baðýmlýsýnýn (nemfomanýn) günlüðü aslýnda. Birçok sýradan Ýtalyan erotik istismar filmlerinden daha baþarýlý.

Film, Catherine Deneuve’ün fahiþelik yapan bir ev kadýnýný canlandýrdýðý 1967 yapýmý Luis Bunuel filmi Gündüz Güzeli’ni (Belle de Jour) (Fransýz sinemasý hayranlarý filmdeki unutulmaz oyuncularý, Françoise Fabian’ý, Michel Piccoli’yi, Jean Sorel’i hatýrlasýn), Kathleen Turner’ýn geceleri fahiþelik yapan bir modacýyý oynadýðý 1984 yapýmý Ken Russell filmi Tutku Suçlarý’ný (Crimes of Passion) ( filmde Anthony Perkins de rahibi oynuyordu, Kathleen’in filmdeki adý Çin Mavisi idi), François Fabian’ýn yüksek sosyete genelev patronunu, Dayle Haddon’un genelev kýzýný oynadýðý, diðer rollerde dev oyuncular Maurice Ronet, Klaus Kinski ve Tim Rice’ýn Jesus Christ Superstar müzikalinden tanýdýðýmýz Murray Head’in (One Night in Bangkok’u söylemiþti Judas rolünde) olduðu 1977 yapýmý bir Just Jaeckin filmi Madam Claude ve Kýzlarý’ný (Madam Claude) anýmsatýyor. Bir de baþroldeki Fransýz kýzýnýn salýncaða binmesi nedeniyle, 1988 yapýmý ve baþrolünü Meg Tilly’nin oynadýðý romantik macera Salýncaktaki Kýz’ý (The Girl in a Swing).

Fransýz Sinemasý ile birlikte dünyanýn en iyi iki sinemasýndan birine sahip Ýtalyan sinemasýnýn 70’lerdeki bazý oyuncularýný anýmsayalým. Bu oyuncular ayný zamanda erotik ve duygusal filmlerde de oynamýþlardý.

Joe Dallesandro (Andy Warhol ekibinden, onun fetiþ oyuncularýndan Dallesandro, Serge Gainsbourg’un erotik filmi Je t’aime moi non plus-Seni Seviyorum-Ben de Seni Sevmiyorum- filminde Jane Birkin ve Gerard Depardieu ile oynamýþtý, aslýnda Amerikalýdýr), Fabio Testi (70 yapýmý Vittoria De Sica’nýn müthiþ filmi Finzi’lerin Bahçesi’nde-Il Giardino dei Finzi-Contini- inanýlmaz Fransýz güzel oyuncu Dominique Sanda ve Helmut Berger ile oynamýþtý), Massimo Ranieri (Dayle Haddon ile 74 yýlýnda Kuzen’de-La Cugine- oynamýþtý), birçok erotik duygusal filmde oynayan inanýlmaz Laura Antonelli, Alman Barbara Bouchet, Dayle Haddon, Sylvia Kristel ve erotik güldürülerin Edwige Fenech’i, Agostina Belli (72’de Edward Dmytryk filmi Mavi Sakal’da-Blue Beard- Richard Burton, Raquel Welch, Sybill Danning, Karin Schubert ve Nathalie Delon’la, 77’de Yves Boisset filmi Mor Taksi’de-Un Taxi Mauve- Charlotte Rampling ve Philippe Noiret ile, 74’de Dino Risi filmi Kadýn Kokusu’nda-Profumo di Donna- Vittorio Gassman’la-bu filmi daha sonra Hollywood, Al Pacino ve Gabrielle Anwar ile tekrar çevirmiþti-), Simonetta Stefanelli (72’de Baba’da-The Godfather- Al Pacino’nun Sicilya’da evlenmek istediði ama arabasýna konan bombanýn patlamasýyla ölen güzel Apollonia rolünde izlemiþtik) ve Sophia Loren’den sonra Ýtalyan Sinemasýnýn en güzel kadýný Stefania Sandrelli. 

Bir Kadýnýn Seks Günlüðü’nde iþ kadýný, eðitimli, güzel Fransýz kýzý Val (Valere) (Belen Farba-duru, soðuk güzel, çekici deðil, ancak duyarlý oyunuyla rolünde çok iyi) Ýspanya’da çalýþmaktadýr. Yalnýzdýr. Arada bir tek yakýný babaannesini (Geraldine Chaplin) ziyarete gider, ondan öðüt alýr. Günlük tutmaktadýr. Yeniyetmeliðindeki ilk cinsellik deneyimini öðreniriz günlüðü yoluyla. Val, cinselliðe düþkündür, cinselliðini özgürce yaþar. Ancak doyumsuzdur, sürekli olarak bir çok erkekle seks yapar, önüne gelen tanýdýðý, tanýmadýðý her erkekle birlikte olur. Bundan kurtulmak ister ancak kurtulamaz. Hiçbir erkeði sevemez, aslýnda sevilmek ister. Filmde genelde bu Fransýz kýzýnýn seks maceralarýný izleriz.

Sonra bir iþ baþvurusu için gittiði bir iþyerinde iþyerinin sahibi ile iliþkiye girer. Adam, Val’e çok iyi davranýr, onu çok sever. Flört ederler, seks olmadan. Val bundan çok hoþlanýr. Ve evlenirler. Ancak, adam sekste Val’i doyuramaz. Yine de Val diðer kýzlar gibi normal bir sevgi iliþkisinde olduðu için mutludur. Sadýktýr eþine. Ancak, bir süre sonra adamýn kýskançlýk, uyuþturucu, þiddet gibi olumsuz yönleri olduðunu görür. Val’e kötü davranýp ertesi gün hep özür diler. Val dayanamaz ve eþini terk eder. 
Yine yalnýzdýr. Yine seksi özler. Ve seksi sýnýr tanýmadan, sonuna dek yaþamak için lüks bir genelevde hayat kadýný olarak çalýþmaya baþlar. Aslýnda amacý her þeyi deneyimlemektir. Erkekleri tanýyarak insanlarý tanýmak ve kendi bedenini tanýyarak kendini tanýmaktýr amacý. Ne istediðini anlamaktýr. Hayatý öðrenmek ister. Genelevde seksin her türlüsünü dener. Genelev patronu (Angela Molina), güzel olduðu için çok sayýda müþteriye gönderir onu.

Ve birgün aniden býrakýr hayat kadýnlýðýný. Babaannesi ile görüþür. O da ona çevreyi umursamadan dilediði gibi yaþamasýný söyler. Ve Val yaþamýna mutlulukla devam eder. Cesurca her þeyi denemiþ ve ruhu kurtulmuþtur. Kendini bulmuþtur. 

Filmde iki önemli oyuncu var. Geraldine Chaplin ve Angela Molina. 

Amerikalý Geraldine Chaplin hem Amerikan hem de Avrupa sinemasýnda-Ýspanyol, Ýtalyan, Fransýz- tanýnan saygýn bir oyuncudur. Onu Dr.Zhivago, Masumiyet Çaðý (The Age of Innocence), Jane Eyre, Agatha Christie filmleri, Üç Silahþörler çevrimleri, çok iyi bir Ýspanyol filmi olan Konuþ Onunla (Hable con Ella), Jessica Lange ile oynadýðý Balzac uyarlamasý Kuzen Bette (Cousin Bette), Jacques Rivette ‘nin çok ilginç bir tiyatro tarzýný konu alan (filmin içindeki oyunda oyuncular doðal ortamda, bir konakta, oynarken seyirciler de onlarla birlikte konaðýn içinde gezerler, film gerçekle düþ arasýdýr, Rivette bir öykü anlatýcýsýdýr zaten) iyi filmi Yerde (Yeryüzünde) Aþk (L’amour par Terre) (Jane Birkin ve Andre Dussolier ile birlikte) gibi filmlerde ve daha birçok hafýzalarda yer eden filmde izledik. 

Ýspanyol Angela Molina da Luis Bunuel’in 77 yapýmý filmi Arzunun O Belirsiz Nesnesi’nde (Cet Obscur Objet du Desir) Fernando Rey ve Carole Bouquet ile oynayarak tanýnmýþtý. Ýspanyol sinemasýnýn sevilen oyuncusunu erotik film severler önemli erotik filmlerden Bigas Luna’nýn Lola’sý ile iyi tanýrlar.

Erotik Sinema Avrupa kýtasýna aittir. Amerikan sinemasý tutucudur. 60’larda baþlayan cinsel devrim, cinsel özgürlük (Wilhelm Reich) dalgasýndan sonra Avrupa sinemasýnýn erotik filmler üretmeye baþlamasý normaldi. Özellikle Ýtalyan Sinemasý erotik filmlerde öncü haline geldi. Erotik sinemanýn sanatsal, estetik, duyarlý ayný zamanda istismara yönelik, kaba filmlerinde ustalaþan birçok Ýtalyan ve Ýspanyol yönetmen oldu. Bu tarz filmler yönetmenleri ve oyuncularý ile tanýndý daha çok. Bir yandan da erotik güldürüler çevriliyordu. Bu akým daha çok 70’lerde baþladý ve ilginç yönetmenlerle halen devam ediyor.

Fransýz Sinemasýnýn dev oyuncularýndan Jean-Louis Trintignant’nun Stefanie Sandrelli ve Dominique Sanda ile oynadýðý Konformist (Il Conformiste) ile 70 yýlýnda ilk çýkýþýný yapan Bernardo Bertolucci, 72’de Marlon Brando ve Maria Schneider ile Paris’te Son Tango’yu (Ultimo Tango a Parigi) çevirerek bir erotik baþyapýta imzasýný atmýþtý. Brando ile Schneider’in boþ evdeki erotik sahnesi türün meraklýlarýnýn hafýzalarýndan silinmeyecektir. 

Ardýndan 79 yýlýnda Jill Clayburgh baþrolünde La Luna (Ay) ile yine bir erotik drama imza attý. Ardýndan Çölde Çay ve Çalýnmýþ Güzellik gibi romantik/erotik filmleri geldi. 

Fransýz yönetmen Just Jaeckin, 74’te Sylvia Kristel’li Emmanuel (müziði de unutulmaz), 75’de Corinne Clery’li O’nun Hikayesi (Histoire d’O), 77’de François Fabian ve Daylon Haddon’lý Madam Claude ve Kýzlarý (Madam Claude), 81’de Sylvia Kristel’li Lady Chatterly’nin Aþýðý (Lady Charletty’s Lover-D.H.Lawrence romanýndan uyarlama), 84’de Tawny Kitaen’li Gwendoline filmleri ile estetize ve egzotik erotizmin þairi oldu. 

Estetik genç kýz fotoðraflarýnýn ustasý fotoðrafçý/yönetmen Ýngiliz David Hamilton, baþrollerinde Patty D’Arbanville ile Bernard Giraudeau’nun oynadýðý ergenlik erotizmi filmi 77 yapýmý Bilitis, 79 yapýmý Laura 14 yaþýnda (Laura, les ombres de l’ete-Laura, Yazýn Gölgeleri) (Laura rolünde lolita Dawn Dunlap ile Maud Adams), 80 yapýmý Aþýk Kuzenler (Tendres Cousines), 83 yapýmý St.Tropez’de Bir Yaz (Une ete a Saint-Tropez), 84 yapýmý Emmanuelle Beart’lý Ýlk Arzular (Premiers Desirs) ile stilize, estetik erotik filmlere imza attý. 

Büyük popo ve büyük göðüs fetiþisti Ýtalyan yönetmen Tinto Brass, 85’te Serena Grandi ile Miranda, 88’de muhteþem Giancarlo Giannini ve Philippe Leotard ile Valentine Demy’li Budapeþte Barý (Snack Bar Budapest), 91’de Deborah Caprioglio ile Paprika, 92’de Claudia Koll ile Cosi fan Tutte (Bütün Kadýnlar Bunu Yapar), 98’de Anna Amirati’li Lola ile erotizm severlerin unutamayacaðý hafif ama iç gýcýklayýcý filmler çevirdi. 

Ýtalyan Joe D’Amato onlarca erotik film çevirdi. Emmanuelle serisinin devam filmleri (Laura Gemser ile) gibi. En çok 9,5 Hafta (Mickey Rourke, Kim Basinger, Adrian Lyne filmi-84) benzeri Onbir Gün Onbir Gece ile tanýndý.

Isabelle Huppert, Marcello Mastroianni, Ornella Muti, Ugo Tognazzi, Christopher Lambert gibi birçok oyuncuyla çalýþan Ýtalyan usta Marco Ferreri ülkemizde en çok Francesca Dellera ve Sergio Castellito’nun oynadýðý La Carne (Et) ile tanýnýyor.

Victoria Abril’le çalýþan Ýspanyol usta Vicente Aranda da erotizme yatkýn film çevirenlerden (Amants-Aþýklar). 

Bir diðer Ýtalyan usta Pietro Germi de duygusal/erotik/romantik komedilere imza attý. Dustin Hoffman ile Stefanie Sandrelli’nin oynadýðý Çapkýn Damat (Alfredo Alfredo-69), Marcello Mastroianni ile Stefanie Sandrelli’nin oynadýðý Ýtalyan Usulü Boþanma (Divorzio all’italiana-61) gibi.

Ýspanyol usta Bigas Luna ise, Lola (Angela Molina, 86), Jamon Jamon (Jambon, 92, S.Sandrelli, Anna Galiena, Penelope Cruz, Javier Bardem), Bambola (Valeria Marini, 96) gibi filmleri ile tanýnan bir diðer erotizm ustasýdýr.

Bunun yanýnda Lina Wertmüller ve daha yenilerden Catherine Breillat gibi kadýn yönetmenler de erotik filmler çektiler.

Ettora Scola’nýn Aile’sinde (La Famiglia-1987) Vittorio Gassman ve Fanny Ardant’la, yine Scola’nýn Teras’ýnda (La Terrazza-80) Vittorio Gassman, Jean-Louis Trintignant ve Marcello Mastrioanni ile, Nadine Trintignant’ýn Balayý Seyahati’nde (Le Voyage des Noces-76-Balayýndan Notlar) Jean-Louis Trintignant ve Nathalie Baye ile, Alain Corneau’nun Police Python 357’sinde Yves Montand ve Simone Signoret ile (74), daha önce söz ettiðimiz Alfredo, Alfredo ve Konformist gibi önemli ve saygýn Ýtalyan ve Fransýz yönetmenlerin filmlerinde oynayan çekici kadýn oyuncu Stefanie Sandrelli ise Tinto Brass’ýn La Chiave (Anahtar) filminde erotik bir rolde oynamýþtý.

Yazar Alberto Moravia’nýn öyküleri de erotik filmlerde kullanýldý.

Ayrýca, 70’lerde erotik komediler çok yaygýnlaþtý. Yine Ýtalya’dan çýkýyordu bu komediler. Edwige Fenech, Lando Buzzanca (Erkek Dediðin serisi gibi), Laura Antonelli gibi oyuncular bu komedilerde yer alýyordu. Bu komedi furyasý Türkiye’ye de sýçradý. Ýtalyan yönetmenler Türkiye’ye de geldiler ve Türk yönetmenlerle film çevirdiler. Türk yönetmenler bu filmleri neredeyse birebir tekrar çekiyorlardý. O zamanlar Ýtalyan güzel Sonia Viviani bile ülkemizde film çekmiþti. 

Erotik veya içinde erotik öðeler içeren ve akýllarda yer eden diðer bazý filmleri hatýrlamak istersek, Beatrice Dalle ve Jean Hugues Anglade'li, Dalle'ýn çýlgýn bir kýzý oynadýðý, 86 yýlý Jean-Jacques Beineix yapýmý Betty Blue, Jessica Lange ve Jack Nicholson'lý Postacý Kapýyý Ýki Kere Çalar (Postman Always Rings Twice-Bob Rafelson-81) (Nicholson ile Lange, mutfak masasýnýn üzerinde gerçekten seviþmiþlerdi söylentiye göre), 2001 Patrice Chereau yapýmý Mahremiyet (Intimite) (çarþambalarý seviþmek için buluþan bir çift), 1988 Philiph Kaufman Yapýmý, Juliette Binoche, Lena Olin ve Daniel Day-Lewis 'in oynadýðý Varolmanýn Dayanýlmaz Hafifliði (The Unbearable Lightness Of Being) gibi filmleri sayabiliriz.

Bu tür pembe (pink) filmler her zaman çekilecektir.
08 Aðustos 2009

deepblueeagle

erotizm içeren filmlere örnekler: Çalýnmýþ Güzellik (Stealing Beauty-96-Bertolucci-Liv Tyler), Sekreter (Secretary-2002-J.Spader), Kamasutra (Mira Nair-96), Sevgili (L'amant-J.J.Annaud-92-Jane March), Dokuzbuçuk Hafta (Basinger-Rourke-86-A.Lyne), Tuval Bedenler (Ewan McGregor-96-P.Greenaway). 
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0