ForumYeni kitaplar  Yeni Konu 

ÝZMÝRLÝ ÖYKÜLER-Þenocak Yayýnlarý

07 Haziran 2009

deepblueeagle

Ýzmirli Öyküler kitabý 20 yazardan 20 Ýzmir öyküsü içeriyor. Öyküler Ýzmir sevgisi barýndýrýyor. Popüler kültür öyküleri deðil coþkulu, duygulu, romantik, nostaljik, hüzünlü edebi öyküler bunlar. Hayat tadýnda, edebiyat tadýnda. Nefis bir derleme. 

Piþi, evde asma gölgesinin esintisinde uyuþuk bir tatlýlýkta düþler kuran iþsiz bir gencin annesinin getirdiði piþiyi çayla yemesini betimliyor. Ana oðul büyük bir olasýlýkla Kale’nin aþaðýsýnda körfezi gören alçakgönüllü bir evde oturuyorlar. Halý yýkayan Kürt kadýnlar, hacýlý yastýk, Kýbrýs tepsisi, sýcak bir yaz gününde yaþamýn o iyimser, sakin temposunu bize duyumsatan detaylar.

Yokülke’de bir Don Kiþot, yurdumuz genç aydýnlarýnýn bir ritüelini anlatýyor bize. Düþleri gerçekleþmeyen bir devrimcinin Ýstanbul’dan Ýzmir’in balýkçý kasabalarýnýn birine kaçmasýna, kendiyle hesaplaþmasýna, kendini büyük þehirde de taþrada da yabancý hissetmesine, bir gençlik arkadaþýna yazdýðý mektup aracýlýðýyla tanýk oluyoruz. 

Kiracý
, 60’lý yýllar Eþrefpaþa’sýnýn gündelik yaþamýný anlatýyor. Türkiye’nin çeþitli illerinden gelip duvarlarý cart renkli, bahçeli, tuvaleti dýþarýda, banyosuz küçük evlerde yaþayan sade ailelerin yaþamlarý, iliþkileri, özlemleri, yaþamýn o küçük detaylarý. Dikiþçi, hemþire, tütüne giden kadýnlar, gazocaðý, Singer dikiþ makinasý, Pertev kremleri, sedirler, bohçalar, buzcu, geleneksel adetler, umutlu, coþkulu hayatlar.

Yeþil Eðrelti Otu, Eski Foça’da sezon sonu bir balýkçý lokantasýnda eþiyle raký, balýk yapan bir kadýnýn yan masada bir erkekle yemek yiyen þuh ve frapan bir kadýn üzerine aforizmalarýný betimliyor.

Kayýp Yýldýzlar, Kemeraltý, Kýzlaraðasý ve Havra sokaðýnda bakýnýp alýþveriþ yapan evli bir kadýnýn yazsonu akþam karanlýðýnda belediye otobüsü ile Ýkiçeþmelik’ten çýkarken Asmalýmescit’te otobüsten inip yoksul mahallede dolaþýrken yaþadýðý düþsel macerayý anlatýyor. Bir adamý evine dek izler, ve bahçede adam, sevdiði kadýn ve bir travesti ile raký içerler.

Öyküsüne Sýðmayan Küçük Adam, 70’lerde, son demlerini yaþayan troleybüslerden birinde þehir içi yolculuðunu yapan bir adamýn, yolcular arasýnda gördüðü babasý yaþýnda bir baþka adamýn yaþamý hakkýnda kurduðu düþü anlatýyor. Onu taþradan gelmiþ bir küçük memurmuþ gibi düþlüyor. Belki de babasýna özlem.

Çýngýraklý Þerife, yine Eþrefpaþa’dan bir yaþam kesiti. Bir karý koca. Kadýn kýþlarý temizliðe gidiyor, yazlarý bað bahçelerde ve Tariþ’te çalýþýyor. Adam ise sadece altýlý oynuyor. Ýþsiz. Kadýn mutsuz. Ama adam sonunda bir kez tutturuyor ve sýnýf atlýyorlar.

Döngü, çocukluðunun yaz tatillerini Karþýyaka’da büyükbaba ve Rum büyükannesiyle geçiren bir kýzýn Ýstanbul’a parasýz yatýlý olarak gidip üniversite ve iþ yaþamýndan sonra yaklaþýk 35 yýl sonra Ýzmir’e dönüp Karþýyaka’daki o artýk metruklaþmýþ o evi bulmasýný ve o evde yaþayan bir çingene kýz çocuðunun da týpký kendi çocukluðunda olduðu gibi büyükbabasý ile mutlu olduðunu görmesini anlatýyor.

Rüzgarlý Sokak, Tilkilik civarýnda kundura atölyesinde çalýþan bir genç yoluyla eylemci, gözaltýna alýnan veya hapse düþen gençleri iþliyor.

Kýrýlmalar, Kemeraltý’ný gezen yaþlý bir amcanýn bu çarþýda geçen çocukluðunu anýmsamasýný ve çocukluðu ile konuþmasýný anlatýyor. Babasýnýn tuhafiye dükkanýný ve yandaki baharatçý dükkanýný, çarþýda yalnýzlýðýný paylaþtýðý oyuncak askerini hatýrlýyor, aradan yýllar geçmiþtir amca yine yalnýzdýr.

Kral Suudi öyküsünde, Bornova’nýn varoþlarýnda atandýðý okulu görmeye giden bir öðretmenin bindiði eski dolmuþta hem dolmuþ þoförüne yakýþtýrdýðý yaþamý hem de okulla ilgili düþlerini, umutlarýný okuyoruz.

Geçmeyen adlý öyküde, sevdiði erkeði Kordon’da bir pastanede bekleyen gelmeyince de Kemeraltý’nda onunla karþýlaþma umuduyla dolaþan, þiir ve Türk Sanat Müziði seven genç bir kýzýn duygu ve düþüncelerini okuyoruz.

Pak Bahadýr, hapisten çýkmýþ bir gençle bir genç kýzýn otogarda buluþup Kültürpark’ ta Pak Bahadýr’ý ziyarete gitmelerini, ikisinin de düþünceleri, geçmiþleri yoluyla bize yansýtýyor.

Ferhat ile Þirin, gecekondu mahallesinde karþýlýklý evlerde yaþayan Ferhat ile Þirin’in Saat Kulesi’nde buluþup öpüþebilmek için yalnýz kalabilecekleri bir park bulmak umuduyla Bahribaba Parký’ndan baþlayarak Varyant’tan çýkýp Ýnönü Caddesi boyunca yürümelerini ama boþ park bulamadýklarý için öpüþememelerini anlatýyor.

Ýzmir Bekir, 1886 doðumlu Adanalý Bekir’in Osmanlý zamanýnda katýldýðý savaþlarý, ardýndan Ýzmir’in kurtuluþunu yaþamasýný ve gazi olup köyüne dönmesini canlandýrýyor.

Ýhanet, çocukluðu, üniversite yýllarý ve sonrasý Ýzmir’de geçmiþ genç bir adamýn þehre gelen güzel sevgilisi ile geçirdiði günlerin düþler ve anýlarla karýþýk olarak anlatýlmasý.

Nefesçil adlý fantezi öyküde, yüzyýllardýr Alsancak’ta yaþayan ve yeryüzünün merkezindeki velinimetine insan nefesi gönderen bir adamýn yaþamý anlatýlýyor.

Babalar Aralar öyküsünde, babasý yoðun bakýmda olan bir adam Ýzmir’de babasýyla geçirdiði zamanlarý hatýrlýyor.

Beþinci Basamak, bir kadýnýn Ýzmir’de Mithatpaþa Caddesi, Karantina civarýnda geçen çocukluðunu, arkadaþlarýný, anne babasýný, fuarý, oyunlarý, yazlýk sinemalarý anýmsayýþýný anlatýyor.

Revasiye Teyze, üniversiteli bir genç kýzýn teyzesini bulmasýný ve onun sayesinde geçmiþinin, annesinin sýrlarýný öðrenmesini anlatýyor. Hiçbirþey bildiði gibi deðildir. Hatýrlananlar da yanlýþ hatýrlanýr.
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0