Dans eden kadýnlarýn devrimidir 14 Þubat!..

15 Þubat 2013 23:09 / 1515 kez okundu!

 


14 Þubat 2013’te Ýzmir- Konak saat kulesinin önü, her renkten ama illaki pembe renge boyanmýþ kadýnlarla, deðiþik bir tarih yazdý. 14 Þubat’ta ülkemizde ve dünyada kadýnlar ilk kez bir Sevgililer Günü'nü dans ederek protesto etti.

"One Billion Rising'', dünya kadýnlarýnýn her ülkede birlikte hazýrladýklarý bir kadýn mitingidir. ‘Bu protesto eylemi fikrini, Eylül 2012'de ilk ortaya atan New York'lu feminist sanatçý Eve Ensler'dir. Bu eylem, dünya kadýnlarýnýn üçte birini sokaklara dökmek amacýyla yapýlmýþtýr’’.

Dünyanýn yarýsýný oluþturan biz kadýnlar, böyle gelmiþ, böyle gitmez demek için Ýzmir’de, alanlardaki yerimizi aldýk. Kitlesel bir katýlýmla her renkten, her yapýdan, kadýnýn buluþtuðu bu eylemde ortak tema; kadýn þiddetine ve köle anlayýþýna hayýr demekti.

Bugüne deðin tecavüze uðrayan, dayak yiyen, fiziksel ve psikolojik þiddete uðrayan, kadýn orgazmýný engellemek için sünnet ettirilen, tecavüzün cezasý olarak recm edilen, seks ve ev iþi kölesi olarak kullanýlan, cinayete kurban giden, evde, sokakta, tarlada, okulda tacize uðrayan, þiddet gören, söz hakký olmayan, kürtaj hakký bile dinlere ve yasalara endekslenen, çocuk gelin haline getirilen….kadýnlar…bizim kadýnlarýmýz…anamýz, eþimiz, kýzýmýz, yârimiz olan kadýnlar….dünyanýn her yerinde hemen hemen ayný kaderi paylaþmaktalar.



Bu eylemle kadýnlar seslerini erkeklere karþý, tek yumruk olarak duyurmaya çalýþtýlar. Bu Sevgililer Günü’nde biz kadýnlar, hep bir aðýzdan haykýrarak ‘’meta olmadýðýmýzý, kýrýlýp, dökülen, savrulan hayatlarýmýzýn maddi bir karþýlýðý olmadýðýný‘’ dünya duysun istedik. Ýstedik ki, tek bir güne sýðmasýn sevgiler. Ýstedik ki, bu 14 Þubat, dans eden bir milyar kadýnýn devrimi olsun. Amacýmýz salt dans etmek deðildi elbette, dans ederek savaþa, þiddete, erkek egemenliðine karþý ayaktayýz demek içindi. Üreten, çoðaltan madem ki biziz, ‘’biz de varýz‘’ bu dünyada diyerek kadýnlarýn sesi duyulsun artýk istedik.

Bizler, emperyalizmi ve savaþý dans ederek protesto ederken, tam da bugün, ülkenin yýrtýk yerinden yine kan sesleri düþüyordu haber ajanslarýna. 14 þubat sabah saatlerinde Diyarbakýr'ýn Lice, Hani ilçeleri ile Bingöl'ün Genç ilçesi üçgeninde operasyon yapan TC’nin, bu tavrýný barýþ sürecinde anlamak gerçekten çok güç. Sabaha karþý yapýlan bu operasyon üzerine Kürt halký haberi alýr almaz bölgeye yürüyerek, "Artýk ölümler görmek istemiyoruz, defolun daðlarýmýzdan. Bu daðlar bizimdir, terk edin burayý" diyerek askerlerin üzerine yürümüþler. Ölümler ve bomba sesleri duymak istemeyen, barýþý umut eden, bölge halkýnýn haklý tepkisi karþýsýnda ne denilebilir ki…

Barýþ sürecine girdiðimiz günden, bu güne deðin, bölgede ne operasyonlar bitti, ne gözaltýlar, ne de Avrupa’da Kürt derneklerine TC. isteðiyle yapýlan eþ zamanlý baskýnlar… Tüm bunlar yetmezmiþ gibi bir de deniliyor ki; teröre bulaþmýþ Kürt iþadamlarýnýn mal varlýklarýna el koyulmasý ile ilgili yasa tasarýsý yani ekonomik soykýrým tasarýsý gündemde. TC. 1915’ soykýrýmýndan sonra, sermayeyi yeterince millileþtirememiþ olsa gerek ki, þimdi de Kürt iþadamlarýna karþý benzer bir yasa çýkarma telaþý içindeler.

Kürt halkýnýn ana dilde eðitim hakký, eþit yurttaþlýk ve demokratik özerklik gibi en temel insan haklarý bile henüz hayata geçirilmezken nasýl bir barýþtan söz ediliyor anlamýyorum. 4. Yargý Paketi’nin siyasi tutsaklara ne getireceði çok bilinmeyenli bir denklem gibi karþýmýzda dururken, acaba Kürt halký barýþ adýna sobeleniyor mu?

Her savaþta önce kadýnlar, sonra çocuklar vurulur. Kadýn olmadan barýþ olmaz. Savaþý bitirecek olan da yine biz kadýnlarýz. Her üç kadýndan birinin þiddete uðradýðý bir dünyada, kadýnýn kurtuluþu ancak ve ancak devrimle mümkündür. Erkek egemen sisteme, kadýna yönelik tecavüz ve cinayetlere, militarizme, savaþa, þiddete dur demek için gelin bir kez olsun Batý yakasýndan, SAVAÞ KARÞITI sesimizi bu kez halaylar çekerek duyuralým.


Zeynep TOZDUMAN

15.02.2013

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.