TSK'dan yanıt bekleyen dört soru

23 Ocak 2010 18:20  

 

TSK'dan yanıt bekleyen dört soru

Taraf'ın yayımladığı 'Balyoz Harekat Planı'yla ilgili Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı açıklamalar kafa karışıklığı yaratırken dört soru hala yanıt bekliyor

ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı’nın 2003 yılında 1. Ordu’da hazırlandığı belirtilen ‘Balyoz Harekât Planı’ ile ilgili iki açıklaması, iddialara net yanıt vermediği gibi, yeni soruları beraberinde getirdi. Açıklamalardaki planın varlığına ilişkin unsurlar bile kafaları karıştırdı. İşte Genelkurmay’dan yanıt bekleyen sorular:

‘Balyoz Harekât Planı’ ile Genelkurmay’ın varlığını kabul ettiği Plan Semineri’nde ortaya çıkan ve Taraf’ta yayımlanan belgeler arasında nasıl bir ilişki var?

Genelkurmay 21 Ocak günü yaptığı açıklamada Taraf’ın yayımladığı belgelerin Genelkurmay Başkanlığı’nın 2003-2006 Tatbikat Programı’nda bulunan ve 1. Ordu Komutanlığı tarafından 5-7 Mart 2003 arasında icra edilen Plan Semineri’ne ilişkin olduğunu söyledi. Ancak, gazetede yer alan bilgi ve belgelerin, Genelkurmay’ın varlığını kabul ettiği seminerde ortaya çıkan belge ve raporların aynısı olup olmadığı sorusuna yanıt verilmedi. Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Metin Gürak’ın dünkü “Balyoz isimli bir planımız yok” açıklaması da iyice kafaları karıştırdı.

Genelkurmay, uçak düşürme, cami bombalama, hükümeti devirme gibi planları kabul etti mi?
Yayımlanan Balyoz planında Fatih Camisinde bomba patlatılacağı, bir jetin düşürüleceği, bir kışlaya cüppelilerin saldıracağı gibi ‘harekât senaryoları’ ile ‘dost ve düşman gazeteciler listesi’ darbe sonra göreve getirilecek Bakanlar kurul listesi yer alıyor. GenelKurmay’ın yaptığı iki açıklamada da bu unsurların 21 Ocak’ta varlığı kabul edilen plan seminerinde kayıtlara geçip geçmediğine dair bir ifade yok. İlk açıklamada konu “Bu Plan Semineri’ne ilişkin olarak ortaya atılan iddiaları, aklı ve vicdanı olan hiçbir kimsenin kabul etmesi mümkün değildir” ve “Söz konusu iddiaları ciddiye alarak üzerinde yorumlar yapılmasının ve bilgi kirliliği yaratılmasının; özellikle toplumumuzda tedirginlik yaratmak isteyenlerin amacına hizmet edeceği değerlendirilmektedir” gibi hedefi belirsiz tepkilerle geçiştirildi.

Genelkurmay ‘Plan seminerinde bahsi geçen iç tehdit AKP hükümeti mi? Seminerde kurmay subaylar dış tehditten kurtulma planlarıyla birlikte hükümeti değiştirip yeni bir hükümet kurma gibi bir sıkıyönetim senaryosunu da konuşup belge ve raporlarına yansıttı mı?’

Genelkurmay ilk açıklamasında “Plan Semineri’nin gayesi, dış tehdide ilişkin olarak hazırlanan Harekât Planları’nı geliştirmek ve ilgili personelin eğitimlerini sağlamaktır” dedi. Ardından da Plan Semineri’nin, giderek tırmanan bir gerginlik dönemini kapsayan bir senaryo içerisinde uygulandığı anlatıldı. Açıklamada, “1. Ordu Komutanlığı sorumluluk bölgesinde icra edilen bu Plan Semineri’nde, Ordu Geri Bölge Emniyeti ve savaş hali, savaşı gerektirecek bir durumun baş göstermesi halinde uygulanan sıkıyönetim konuları üzerinde de durulmuştur” denildi. Ancak ne ilk ne de ikinci açıklamada sıkıyönetim konularının ne olduğu, bu konular arasında ‘hükümet değişikliği’ gibi unsurların bulunup bulunmadığı hakkında bilgiye yer verilmedi.

1. Orduda da sızdırma soruşturmasına konu olan belge nedir? Soruşturma ne zamandır sürüyor?
Balyoz planının Selimiye Kışlası’ndan kaçırılan bir belge olduğu iddiası ortaya atıldı. Genelkurmay genel sekreteri Tümgeneral Gürak, “Balyoz diye bir planımız yok” dese de 1. Ordu Komutanlığı’nda bir belge sızdırma soruşturmasının sürdürüldüğünü açıkladı. Açıklamada, sızan belgenin Plan Seminerlerine ait olup olmadığına dair bilgi yer almadı.


Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0