T.C. Newroz'un 21 Mart'tan önce kutlanmasına onay vermedi...

17 Mart 2012 12:30  

 

T.C. Newroz'un 21 Mart'tan önce kutlanmasına onay vermedi...

DİYARBAKIR - BDP ve DTK'nın pazar günü yapmayı planladığı Nevruz kutlamasına İstanbul Valiliği’nden izin çıkmadı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "Newroz kutlamalarının sadece 21 Mart'ta yapılacağını, öncesinde kutlamanın söz konusu olmadığını" söyledi. İstanbul'dan sonra Diyarbakır Valiliği de Newroz'un Pazar günü kutlanmasını yasakladı. İçişleri Bakanı Şahin, "Nevruz’un günü 21 Mart" derken; Barış ve Demokrasi partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "AKP 21 Mart'ta kutlanmasını istiyorsa, 21 Mart'ı resmi tatil ilan eder. Tarih konusunda tartışmalarımız devam ediyor" dedi. Diyarbakır Valiliği, BDP'nin 18 Mart'ta yapmak istediği Newroz kutlanmasına izin vermedi.

Valiliğin ret kararı üzerine, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve bazı milletvekilleri il binasında olağanüstü toplandı.

Toplantı sürerken habercilere açıklamalarda bulunan Demirtaş, iktidar partisinin, muhalefet partisinin kutlamalarını engellemesini kınadıklarını belirtti.

Demirtaş, şöyle dedi:

"Bu karar valiliğin kararı değil, AK Parti hükümeti ve İçişleri Bakanlığı'nın kararıdır. İktidar partisinin, muhalafet partisinin kutlamalarını engellemesini kınıyoruz. Halkın Newroz'u ne zaman kutlayacağına, mitingini ne zaman yapacağına devlet karar vermez. AKP'nin paçası tutuşmuştur. Bu faşizan bir zihniyettir. AKP illaki Nevruz'un 21 Mart'ta kutlanmasını istiyorsa, 21 Mart'ı resmi tatil ilan ederdi. AK Parti hükümeti ve İçişleri Bakanlığı ile valiliklerin Newroz'dan hiçbir şey anlamadığı belli oluyor. Halkın özgürlük yürüyüşü devam edecek. Newroz 10 gün içindeki etkinliklere yayılacak. Tarih konusunda tartışmalarımız devam ediyor. Kararımız netleşince tekrar açıklama yapacağız."

ŞAHİN: 21 MART İÇİN İZİN VERİLECEK

Öte yandan Nevruz kutlamalarıyla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin şöyle konuştu:

"Nevruz’un günü 21 Mart. Baharla ilgili bir kutlama. 21 Mart bu yıl çarşambaya geliyor. 21 Mart için yapılan başvurulara Valilikler izin vereceklerdir. Valiliklerimiz 21 Mart’ın istismarını önlemek bakımından yaptıkları değerlendirmelerle izin vermemişlerdir. İstanbul Emniyet Müdürümüz ve Valimiz görevinin başındadır. 81 ilin emniyet müdürü ve valisi görev başındadır. Bu yönde geliştirilen spekülasyonun hiçbir temeli yoktur. Gerekli açıklamalar hükümetimiz tarafından yapılmıştır. Türkçeden başka bir ifadeyle mi söyleyelim?"

FOTOĞRAF: 2011 yılındaki Newroz kutlamalarından...

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0