Sokaktaki hayvanların hakları çizgi film olacak

22 Temmuz 2009 14:55  

 

Sokaktaki hayvanların hakları çizgi film olacak

Kocaeli Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi ile birlikte sokak hayvanlarının yaşam haklarını konu alan çizgi film yapacak

Yeliz Macar - Radikal.com.tr

KOCAELİ - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğünce 5 yılda 14 bin 785 sokak hayvanının kısırlaştırıldığı bildirildi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Osman Poyraz, belediyenin Köseköy’deki Sokak Hayvanlarını Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi dışında Gebze ilçesinde de bir merkez ile gezici sokak hayvanlarını kısırlaştırma aracı bulunduğunu söyledi.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte hayvanların yaşam haklarının koruma altına alındığını anımsatan Poyraz, asıl amacın kent insanına hayvanlardan bulaşabilecek kuduz, parazit ve diğer hastalıkların önüne geçebilmek olduğunu belirtti.

Bir hayvanın kısırlaştırma ve aşılama giderlerinin yaklaşık 65 TL’ye mal olduğunu ifade eden Poyraz, şöyle konuştu: "Büyükşehir Belediyesine bağlı ilçe ve alt kademe belediyeler, bölgelerindeki sahipsiz sokak hayvanlarını rehabilitasyon merkezlerimize getiriyor. Veterinerler tarafından muayeneleri yapılan hayvanlar, öncelikle bulaşıcı hastalıklar yönünden kontrol edilerek aşılanıyor. Kulak küpeleri takıldıktan sonra kısırlaştırılan hayvanlar, 10 gün merkezde tutulduktan sonra ekipler tarafından alındıkları ortama geri bırakılıyor." Kontrolsüz üremeyi önlemek amacıyla toplu yaşanan yerlerde beslenen ve barındırılan kedi ve köpeklerin sahiplerince kısırlaştırılmasının esas olduğunu vurgulayan Poyraz, şöyle devam etti:

"Üremesi serbest bırakılan bir köpek veya kedi yavrusu 7 yıl içinde 420 bin sokak hayvanının doğumuna sebep olur. Kısırlaştırılmış hayvanlar daha sağlıklı ve uzun yaşarlar. Kısırlaştırma, hayvanları birçok kanser riskinden uzak tutar. Sinirli ve hırçın değil, daha uyumlu ve sakin olurlar."

5 YILDIZLI HAYVAN BARINAĞI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Köseköy’de General Memduh Tağmaç Kışlası’nda 6 bin metrekare alana sahip son derece modern cihazların olduğu Sokak Hayvanlarını Kısırlaştırma ve Aşılama Geçici Bakım Evinin yakında hizmete açılacağını söyleyen Poyraz, şunları kaydetti:

"Sokak hayvanları için yapılan barınağı en ince ayrıntılarına göre hayvanların sağlığını düşünerek hazırladık. Uzun zamandır kullanılmayan bu alanı revize ederek çok modern ve hijyenik bir yer haline getirdik. Burada hayvanseverlerin bekleme salonlarının yanı sıra hayvanların masajlı duşlarından hijyenik kulübelerine kadar her şey düşünüldü. Son sistem teçhizatların bulunduğu barınakta ameliyathane, istirahat odası, karantina odası, yürüme parkurları da yer alıyor. Her 10 günde bir yaklaşık 80 hayvanın hizmet alacağı barınakta ayrıca hayvanların kondisyonlarını artırıcı temiz havayla temasını sağlayacak açık alanlar da mevcut."

Yapılacak yeni çalışmalar hakkında da bilgi veren Poyraz, Kocaeli Üniversitesi ile birlikte sokak hayvanlarının yaşam haklarını anlatan çizgi film ile 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun uygulama yönetmeliğini anlatan animasyon çizimli el kitabının hazırlık aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.(aa)

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0