'Sivil toplum anayasa sürecine nasıl katılmalı?'

01 Kasım 2011 13:34  

 

'Sivil toplum anayasa sürecine nasıl katılmalı?'

TkMM'nin 28 ekim tarihli bülteninde "Anayasa" konusunda düzenli çalışmalar yürüten 28 sivil toplum ve meslek örgütüne yapılan çağrı sonucunda 14 kuruluşun katıldığı toplantıda, “Sivil toplumun anayasa yapım sürecine katılımının ilkeleri ve yöntemleri ne olmalıdır?” konusunda belirlenen ortak paydalar yayınlandı.

Türkiye küçük Millet Meclisleri'nin 11/02, 28.10.2011 tarihinde yayınlanan bülteninde, yapılan çağrı sonucunda gerçekleşen toplantıda belirlenen Ortak Payda Raporu hakkında şunlara yer verildi:

Ortak Payda Raporuna ulaşmak için tıklayınız.

“Anayasa” konusunda düzenli çalışmalar yürüten 28 sivil toplum ve meslek örgütüne toplantı çağrısı yapıldı. Çağrıya karşılık veren 14 kuruluştan birer temsilci 21 Ekim 2011 tarihinde İstanbul Taksim Hill otelinde bir araya geldi. 4 saat süren bir “arama toplantısı” yapan temsilciler, “Sivil toplumun anayasa yapım sürecine katılımının ilkeleri ve yöntemleri ne olmalıdır?” konusunda ortak paydaları belirlediler.

Sonra aralarından 5 gönüllü seçerek, bu ortak paydaları TBMM Uzlaşma Komisyonuna götürerek onlarla görüşmek, anlatmak ve sorularını yanıtlamak amacıyla randevu istediler.

Ortak Payda metni, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyelerine ayrı ayrı mektuplarla iletildi. Sivil toplumun karar süreçlerine katılımının ilke ve yöntemlerine dair Avrupa Konseyince hazırlanmış bir çalışmanın da eklendiği yazıya olumlu yanıt gelirse, şimdiye kadar uygulanmakta olan en alt düzey "Yazılı görüş bildirme"den daha üst düzeylere, yani "İstişare" ve "diyalog"a geçilebilecek. TkMM girişimi, değişen ve gelişen durumlara göre sivil toplumun "ortak payda" belirleme toplantılarını sürdürecek.

TkMM'nin Ekim ayı Ortak Payda Raporu açıklandı

Türkiye küçük Millet Meclislerinin 22 ilde yapılan Ekim ayı toplantılarından derlenen Ortak Payda Raporu 26 Ekim’de düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantının ev sahipliğini Ak Parti İstanbul Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi Mustafa Şentop yaptı.

22 ilde yapılan toplantılarda Türkiye küçük Millet Meclisleri’nin gündeminde şu konu vardı: “24. döneminde TBMM’yi ne bekliyor, TBMM’den ne bekleniyor? 2. döneminde TkMM’yi ne bekliyor, TkMM’den ne bekleniyor?”

Raporun tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0