'SIRAYLA UYUTULDULAR'

24 Ekim 2009 14:00  

 

'SIRAYLA UYUTULDULAR'

Köpekler 'uyutuldu' hayvanseverler ayaklandı 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Hasdal Hayvan Barınağı’nda aynı bölmede yaşayan onlarca yavru köpek kuduz şüphesiyle öldürüldü. Ntvmsnbc’ye konuşan yetkililer uygulamanın doğru ve zorunlu olduğunu savunurken hayvanseverler yeterli önlem alınmadığı görüşünde. 

İSTANBUL - Barınak gönüllüleri Derneği kısa süre önce hazırladığı bir afişle hayvanseverleri sokak hayvanlarına sahip çıkmaya davet etti. Afişte köpek cinsleri, ‘St Berbat’, ‘Almam Kurdu’, ‘Bitbul Sokö’, ‘Anadolu Çolak’ gibi ilginç adlarla anılıyor ve hayvanseverlerin dikkati sokak hayvanlarına çekliyor.

Bu afişte yer verilen sokak köpeklerinin İstanbul’da toplanarak rehabilite edildiği ve kısırlaştırıldığı yerlerse Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı hayvan barınakları. İstanbul genelinde iki tane olan barınaklardan Hasdal Hayvan Barınağı, aynı bölümde yer alan onlarca yavru köpeğin kuduz nedeniyle öldürülmesiyle gündeme geldi.

12 Ekim günü barınakta gönüllü olarak çalışan Özün Kanbay, yeni getirilen yavru bir köpeği, yavruların bulunduğu bölüme koydu. Bir süre sonra bu köpeğin kuduz olduğu anlaşılınca, aynı bölümdeki bütün yavru köpekler uyutuldu.

Özün Kanbay yaşananları ntvmsnbc’ye anlattı:

“Ben özellikle Pazar günleri barınağa gidiyorum çünkü Cumartesi-Pazar veteriner olmuyor. Bakıcılar da sabahları yemeklerini verip gidiyor. Geldiğimde kısırlaştırma kafesinde bir yavru gördüm. Bazen yavru, hasta ya da çok yaşlı hayvanlar da kısırlaştırılıyor. Ben de bu yavruyu oradan alarak yavruların bulunduğu bölüme koydum.

Benim olmadığım sonraki günlede, bakıcı yavrunun birkaç hayvanı ısırdığını söylemiş. Daha sonra bu köpek ölmüş. Köpek öldükten sonra Pendik hıfzısıhaya gönderilmiş. Hayvanın kuduz olmayabileceği de söyleniyor ama hazırlanan rapora göre hayvan kuduz çıktı.

Bana söylenen, sadece hayvanın ısırdıklarının uyutulacağı, kalanaların kuduz aşılarının yapılacağı ve bakılacağıydı. Ama duyduk ki üç ayın altındaki tüm yavruları uyutmuşlar. Barınak yetkilileri 28 köpeğin uyutulduğunu söylüyor ama öldürülen yavruların sayısı 50 civarındaydı.

‘HASSASİYET GÖSTERİLMEDİ’
Buradaki yavru köpeklere fazla bir hassasiyet gösterilmedi, hepsi sıradan öldürüldü. Bizim asıl tepkimiz bundan. Yaşatmak çok mu zor? 'Kanun' dendi öldürüldü. 

Buranın ismi rehabilitasyon merkezi ama aslında burası bir kısırlaştırma merkezi. Buraya pek çok hasta hayvan geliyor ama burada bir röntgen cihazı bile yok. Burada uzman veteriner yok, çocuklar iyi çocuklar ama sadece kısırlaştırma üzerine uzmanlaşmışlar. Doğru dürüst ilaç yok.

Benim personelle ilgili bir sorunum yok, asıl sorun Büyükşehir'in burayı önemsememesi, imkan ayırmamasıyla ilgili. Gönüllü kartımı iptal ettiler ama gönüllü olarak gitmeye devam edeceğim. Hayvanseverlerin de yapması gerek en önemli iş buraya destek vermek, elini taşın altına koymak.

Barınak Göüllüleri Üyesi Erhun Bolat da yeterli özenin gösterilmediğini düşünüyor:

"İBB’ye şu sorular sorulmalı; Düzgün bir giriş ve çıkış kayıt sistemleri var mı? Buradaki çoğu köpek zaten yerine bırakılmıyor, orman ya da otoyollara bırakılıyor ve çoğu ya açlıktan, soğuktan ya da arabalar tarafından ezilerek ölüyorlar.

Burada yapılması gereken buradaki köpekleri karantinaya alınmasıydı. İtlaf bu tür olaylarda uygulanması gereken en son yöntemdir. Kordon, karantina gibi yöntemler vardı. Bu tür yöntemler denebilirdi, denenmeliydi." 

Devamı için bakınız:

Yetkililer uygulamayı savundu - http://www.ntvmsnbc.com/id/25013813/page/2/

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0