Yeniden TÜYAP, Kitapla

22 Eylül 2018 11:03 / 1212 kez okundu!

 

 

Diyarbakýr TÜYAP kitap fuarýnýn Mayýs ayý yerine Eylül ayýnýn son haftasýna denk gelmesi de isabetli oldu.

 

****

 

Yeniden TÜYAP, Kitapla

 

TÜYAP, Kitap Fuarýyla 2010-14 yýllarý arasýnda her yýlýn mayýs ayýnýn 3. Haftasýnda altý gün süreyle Diyarbakýr Kitap Fuarýný gerçekleþtirdi. Her yýl ortalama yüz bin dolayýnda kitapsever okur fuara ilgi gösterdi.

2014 fuarýndan sonra TÜYAP Fuarcýlýk bir kararla Diyarbakýr kitap fuarýný “iki yýlda bir” yapma kararý verdi. Bu hesaba göre 2016 yýlýnda fuar yapýlacaktý.

2015’in sonbaharýnda malum hendek, barikat akabinde sokaða çýkma yasaklarý ile þehirde adeta fiili sokak savaþlarý yaþanýnca býrakýnýz fuar yapmayý gündelik hayatýn sürmesi bile hayli sýkýntýlý oldu.

Gerçi TÜYAP’ýn ara verdiði üç yýl içinde ilk iki yýl Büyükþehir Belediyesi Sümer Park’da, geçtiðimiz yýlda Yeniþehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde daha küçük çaplý adýna “Kitap Günleri” diyebileceðimiz okurla yazarý ve kitaplarý buluþturma programlarý yaptýlar. Ama bunlar daha amatörce çok geniþ kesimleri kucaklayamayan iþlerdi.

Ayrýca geçtiðimiz 2017 yýlý içinde kentin kültürel atmosferine güzel bir canlýlýðý da “Bir milyon kitap” sloganýyla Yayýn Aðacý Kitabevi getirdi. Kafeleri ve “akýllý binalarý” ile ünlenen 75 metrelik yol (Mahabad Bulvarý) üzerinde üç katlý bir kitabevi açtý kendisi de yazar olan Yusuf Serdar Esen. Yayýn Aðacý 2017 sonbaharý ile 2018 yaz baþýna kadar hemen her hafta sonu bir yazarý okurla buluþturdu. Otuzun üzerinde yazarýn söyleþi ve imzalarýyla, elli binden fazla yazarýndan imzalý kitabýn kitaplýklara girmesini saðladý Yayýn Aðacý. Ayrýca bu kültürel giriþim baþkalarýna da örnek oluþturarak anýlan cadde üzerinde Morpheus ve Kafka kitapevlerinin açýlmasýna da vesile oldu.

TÜYAP iþte tam da böyle bir ortamda yeniden Diyarbakýr’a kitap fuarýyla dönme kararýný verdi. Aslýnda TÜYAP Diyarbakýr’dan ayrýlmamýþtý. Ticaret ve Sanayi Odasý ile zaten süren bir protokolleri vardý. Bir dolu giriþimler, yazýlar (üç yazý yazdým konu ile ilgili), hatta yayýn aðacý kitabevinin yazar davetleri ve basýn ilgisi TÜYAP Diyarbakýr kitap fuarýnýn yeniden yapýlmasýný saðladý dersek yanlýþ olmaz.

Üstüne üstlük kitap fuarýnýn Mayýs ayý yerine Eylül ayýnýn son haftasýna denk gelmesi de isabetli oldu. Mayýs ayý üniversite öðrencilerinin vize dönemine denk düþtüðü için Dicle Üniversitesi ve çevre illerdeki (Mardin, Urfa, Elazýð, Malatya) öðrencilerden yakýnma geliyordu. Eylül tercihi okullarýn açýlma dönemi nedeniyle uygun bir tarih oldu.

Evet TÜYAP DÝYARBAKIR 6. Kitap Fuarý 25-30 Eylül tarihleri arasýnda altý gün süreyle Salý’dan Pazar akþamýna kadar kapýlarýný okura açýyor. 120 yayýnevi ve kurumun katýlýmýyla 60 etkinlik-söyleþi-panel ile 150 dolayýnda yazar kitaplarýný imzalayýp okurlarýyla buluþacak.

Önceki fuarlarda, fuarýn afiþinde Kürtçe de vardý. Bu yýl yok. Saroyan “anneannem derdi ki; Kürtçe kalbin dilidir” diyor. Hayat bazen insanlara da kurumlara da bir adým ileri iki adým geri attýrýr. Varsýn Kürtçe, sol memenin altýndaki cevahirin içindeki yerini hep korusun...

Ve fuarýn onur yazarý konuðu kirvelerine hep mektuplar yazan memleketin özbeöz has evladý Mýgýrdiç Margosyan TÜYAP’ýn armaðan kitabý “Gittin Ki Tez Gelesin” ile fuar süresince imzalarý, sergi, belgesel ve söyleþileri ile aramýzda.

O halde haydi Diyarbakýr TÜYAP Kitap fuarýna... Fuar süresince her gün fuar alanýnda olacaðým. Fuarýn açýlýþ ve final söyleþilerine de bizzat katýlarak. Bekliyoruz... 

 

Þeyhmus DÝKEN

22.09.2018, Diyarbekir

 

Not: Fuar programým þöyle:

*25.09.2018 salý günü, saat:14.00-15.00 “Diyarbakýr’ý Yazmak” söyleþisi ve sonrasý ARAS YY. Standýnda “Ahým var Diyarbakýr” ve “Gittiler Ýþte” kitaplarýmýn imzasý.

**29.09.2018 cumartesi günü. 13.15-14.15 saatleri arasýnda “Abisi olmak halkýnýn, Ahmed Arif” söyleþi ve ardýndan iletiþim yy. Standýnda imza. Kitaplarýmýn imzasý pazar günüde saat 13.00’den sonra iletiþim yy. Standýnda olacak.

***30.09.2018 pazar günü, 18.15 saatinde “Bir yazý iþçisi, Veysel Öngören” söyleþisini Vejdi Erbay, Hicri Ýzgören, Ahmet Çakmak ve Aydýn Alp ile yapacaðýz.

 

Son Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2018 15:21

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.