Sekiz dil bir radyoda buluştu

01 Ekim 2011 15:50  

 

Sekiz dil bir radyoda buluştu

Türkiyeli Ermeni gençlerin 2009 yılında kurduğu Nor Radyo, 3 ekimde yeni yayın dönemine giriyor. Nor Radyo, Anadolu’nun sekiz dilinde yayın yapacak

Anadolu’nun, birçoğu yok olma tehlikesi altındaki farklı dillerinde yayın yapan ve sadece bu topraklarda yaşayan etnik grupların değil kadınların, eşcinsellerin, işçilerin seslerini de mikrofonlarına taşıyan Nor Radyo’nun varlığından haberdar mısınız? Türkiyeli Ermeni gençler tarafından 2004 yılında kurulan ve Hrant Dink’in ölümünden sonra aktif bir oluşum haline gelen Nor Zartonk, 2009 yılında internet üzerinden yayın yapan bir radyo kurdu. Türkçede ‘Yeni Uyanış’ anlamına gelen Nor Zartonk’un kurduğu Nor Radyo, şu an Türkiye’de TRT dışında çokdilli yayın yapan tek yayın kuruluşu.

Dayanışma konseri 6 ekimde
3 ekim pazartesi günü yeni yayın dönemine başlayacak olan Nor yani ‘Yeni’ Radyo’nun kurucularından Sayat Tekir ile konuşup radyo ve yeni yayın dönemi hakkında bilgi aldık. Geçen yayın döneminde beş dilde yayın yaptıklarını ancak pazartesiden itibaren bunu sekiz dile çıkaracaklarını söyleyen Sayat Tekir, 6 ekimde radyo için bir dayanışma konseri yapacaklarını anlatıyor. Beyoğlu İmam Adnan Sokak’taki Radiolive’de, 21.00’da başlayacak olan konserde Yaşar Kurt ve Keops grubu sahne alacak. Keops grubu ve Yaşar Kurt, geliri Nor Radyo için kullanılacak bu konserde Anadolu’nun farklı dillerinde şarkılar seslendirecek.

Yeni yayın döneminde Türkçe, Ermenice, Kürtçe, Çeçence, Lazca, Hemşince, Rumca ve Adige dilinde programlara yer verecek olan Nor Radyo’da ekoloji, kadın hakları, eşcinsel hakları, Türkiye ve dünya gündemi ve kültür-sanat hakkında programlar da var. Bu programların dili ise Türkçe. Aslında farklı Anadolu dillerindeki programlarda da, toplumun geneline hitap etmek amacıyla, Türkçe kullanılıyor. Sayat Tekir, bunun nedenini “İnsanların anadillerini duyabileceği aynı zamanda genele de hitap eden, farklı etnik grupların kültürlerini ve sorunlarını anlatan programlar hazırlamayı hedefliyoruz” sözleriyle ifade ediyor.

Nor Radyo’nun İstanbul ve Ankara dışında Diyarbakır, Kars, Erzincan gibi Anadolu kentlerinde ve yurtdışında da dinleyicileri var.

Maddi imkânsızlıklar nedeniyle şu an sadece internet üzerinden yayın yapan Nor Radyo’yu www.norradyo.com adresinden dinleyebilirsiniz.

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2011 16:12

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0