Savda ''Barış'' için Ankara'ya vardı

24 Ekim 2012 12:45  

 

Savda ''Barış'' için Ankara'ya vardı

Vicdani Retçi Halil Savda'nın 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde savaşın sona ermesi için Roboski'de başlattığı barış yürüyüşü, 50 günün ardından bugün Ankara'da son buldu.

Vicdani Retçi, insan hakları aktivisti Halil Savda'nın 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde savaşın sona ermesi için Roboski'den başlattığı barış yürüyüşü bugün Ankara Sakarya Caddesi'nde son buldu.

Halil Savda ve barış yürüyüşünde ona destek olanlar saat 12.00 civarı Ahmet Arif Parkı'ndan Sakarya Caddesi'ne yürüdü.

Yürüyüşe katılanlar arasında geçtiğimiz hafta cezaevinden tahliye edildikten sonra yürüyüşe dahil olan vicdani Retçi İnan Süver, sanatçı İlkay Akkaya ve Yönetmen Bingöl Elmas da vardı.

Barış yürüyüşçülerine yol boyunca insanlar da korna çalarak, alkış tutarak destek verdi. Yürüyüş güzergâhında bulunan Meclis Dikmen Kapısı önünde de bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bianet'e konuşan Savda, 1300 kilometrelik yürüyüş boyunca kendisine hep destek olunduğunu ve hiç yalnız bırakılmadığını söyledi.



Savda: Herkes barış istiyor

Artvin'den, Rize'den, Viranşehir'den, Şırnak'tan, Osmaniye'den yürüyüşe katılanlar olduğuna dikkat çeken Savda, bunun aslında barışın ne kadar arzulandığının da bir göstergesi olduğunu ifade etti.

"Birçok köyden geçtik. Korucularla, askerlerle, polislerle karşılaştık. Onlarla oturduk. Jandarma Karakolu'nda bize çay ısmarlayanlar oldu. Onlar da bu savaşın bitmesini istiyorlar."

"Asker aileleriyle karşılaştık. Gerilla aileleriyle karşılaştık. Roboskili ailelerle, Antepli ailelerle... Temas ettiğimiz herkes barış istiyor."
Yürüyüş boyunca tır şoförlerinin de kendilerine destek olduğunu söyleyen Savda "Bize battaniyelerini verdiler. Yemeklerini paylaştılar" diye konuştu.

"İlk günler yürürken zorlandık. Hem ayakkabı seçimimiz hem de gereksiz kendimizi zorlamamız bizi ilk günler de yordu. Ama sonra alıştık."

"Yol boyunca kendi aramızda çok güzel paylaşımlarımız oldu" diyen Savda doğum gününün de yolda kutlandığını belirtti.



Süver: Barışın geldiği gün ben yine yürüyeceğim

İçinde sürekli bir yürüme isteği olduğunu söyleyen vicdani retçi İnan Süver de "Doğa da yürümek zevkliydi. Yürüyüşün barış adına yapılıyor olması da anlamlıydı" diye konuştu.

"Savaşın atmosferinden, kaosundan bir kaçış da doğanın içinde yürümektir, kaybolmaktır. Barışın olduğu bir gün ben yine yürüyeceğim. Belki de dünyanın öbür ucuna gideceğim."

Cezaevlerinde süren açlık grevlerine de birkaç arkadaşıyla destek olacaklarını söyleyen Süver, "Hükümetin işlediği savaş politikaları herkeste tepkiye yol açıyor" dedi.
Akkaya: Yol boyunca aldığımız tepkiler dostçaydı

Sanatçı İlkay Akkaya ise yol boyunca aldıkları tepkilerin dostça olduğunu söyledi. Yeni ölümleri durdurmanın kendi ellerinde olduğunu ifade eden Akkaya "Bu duyguyu büyütmeliyiz" dedi.

Barış yürüyüşçüleri 14.30 civarında Sakarya Caddesine vardı. Savda ve arkadaşlarını karşılamak üzere yüzlerce insan Sakarya Caddesi'ndeydi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) milletvekilleri Demir Çelik ve Nazmi Gür ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Levent Kök de barış yürüyüşçülerini karşılayanlar arasındaydı.

Barış yürüyüşçülerinin eylemi barışa söylenen şarkılarla son buldu.

Bianet

20.10.2012

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0