Santral protestosu

30 Temmuz 2011 13:33  

 

Santral protestosu

Aliağa Çakmaklı Köyü sınırlarında yapılmak istenilen iki termik santrala karşı dün Aliağa, Menemen, Yeni Foça, Gencelli ve çevredeki köylerle İzmir’in çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin kişi pankart ve dövizlerle zincir oluşturdu.

ALİAĞA Çakmaklı Köyü sınırlarında Enka Enerji Üretim ve İzdemir’in yapmak istediği iki termik santral için Çevre ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ÇED olumlu raporlarına karşı açılan 15 davanın bilirkişi incelemesi dün gerçekleşti.

İnceleme öncesi Aliağa, Yeni Foça, Menemen, Gencelli ve çevredeki köylerle İzmir’in çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık bin kişi, Enka Enerji Üretim akrazisi ve İzmir-Yeni Foça yolu kenarında toplandı. Termik santral karşıtı pankart ve dövizler taşıyan grup el ele tutuşarak zincir oluşturdu.

Eyleme CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Hülya Güven, İl Başkanı Tacattin Bayır, İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de eşlik etti.

Bilirkişi incelemesi
Hakim Osman Hazır’ın başkanlığında bilirkişi heyeti de alana geldi, araziyi önce yalnız, sonra da davacılarla gezdi. Davacılardan eski CHP Millektvekili Kemal Anadol, bölgede termik santrala karşı yıllar önceki iptal kararının Aliağa’nın o günkü kirlilik koşullarında verildiğini bildirdi. Anadol, bugün koşulların daha da ağırlaştığını ve kirliliğin İzmir’e kadar taşındığını söyledi. Diğer davacılar da şirketin 200’e yakın zeytin ağacını izin almadan kestiğini öne sürdü. Arazi hakkında bilgi alan bilirkişi heyeti incelemeyi tamamladıktan sonra İzdemir’e geçti. Ancak burası fabrika alanı içinde kaldığı için bilirkişi heyetiyle taraflar dışında kimse alınmadı.

Keşfin ardından açıklama yapan Avukat Arif Ali Cangı, “Yapılacak iki termik santral canlı yaşamını tehdit edecek. Asit yağmurları, hava kirliliği yaşanacak. İzmir’in hava kalitesi bu yüzden bozuluyor. Termik santraller de yapılınca iyice bozulacak. Ayrıca santrali soğutmak amacıyla denizden su alınacak o da deniz suyunda ısınmaya neden olacak. Ayrıca bölgedeki zeytincilik olumsuz etkilenecek” diye konuştu. OÇEP (Foça Çevre Platformu) Sözcüsü Tamer Yavuz Barut ise santral karşıtı eylemlerin süreceğini ifade etti.

20 yıl önce aynı yere yapılmak istenen termik santral, İzmir Konak Meydanı’ndan buraya kadar oluşturulan 80 kilometrelik insan zinciri gibi eylemlerin ardından mahkemece iptal edilmişti.

Hürriyet Ege

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0