Yine laiklik

04 Haziran 2012 18:02 / 1774 kez okundu!

 


CHP umarız gerçek laiklik arayışını sürdürür... Çünkü laik olmayan bir sistemi, laiklik sanarak savundular ve bunun kimi uygulamalarına karşı çıkan herkesi de laiklik düşmanı ilan ettiler. Böylece de laik olmayan bir yapıyı altın tepside AKP'ye sunmuş oldular. AKP de eskiden kızdığı bu sistemin nimetlerinden şimdi yararlanıp yararlanmama açmazında nefsini sınıyor... Bana sorarsanız günaha girmeye başladı bile...

mehmet görmez'in kürtaj ile ilgili yaklaşımları, ülkemizin şu andaki laik (aslında laikçi ya da devletçi laik) sistemine uygundur; ancak rte'nin mısır konuşmasındaki gerçek laiklik (devletin dine, dinin devlete karışmaması; devletin, dinler, mezhepler arasında taraf tutmaması, hakem rolünde olması) anlatısına uygun değildir.

açık konuşalım, devlet şu an hakem rolünde mi yoksa direk topa girip tuttuğu takımın 12 kişi (hatta yan hakemleriyle sayı daha da artar) oynamasını mı sağlar durumda?

durum belli.

ancak chp eğilimindekiler "bak işte biz demiştik... diye hemen heyecanlanmasın, çünkü "demiş" olan biziz. yanlış laikliği "laiklik diye savunmaya kalkarsanız yanlış yaparsınız; akp'nin (bir zamanlar rp'nin) eline korkunç bir sistemi altın tepsi içinde sunmuş olursunuz. gelin devletçi laikliği değil gerçek laikliği savunalım, diye bas bas bağırıldı bu ülkede ama kemalizm'in laiklik konusundaki yanlışlığını savunmayı çağdaşlık sananlar şimdi akp'nin gerçek laikliğe gitmedeki gönülsüzlüğüne şaşırıyorlar. adamlar yerine göre mısır'da söyledikleri gibi işin teorik olarak doğrusunu chp'lilerden de iyi biliyor ve dile getiriyorlar ama uygulamada eskiden chp'nin laiklik diye uyguladıklarını uyguluyorlar.

yani burada chp ve laikliği yanlış kavramış diğer kişilerin, bu topluma bir özür borcu var. bugün kızdıkları uygulamaları altın tepside rakiplerine sundular.

yoksa imam hatip okullarına neden hala vergi ödemek zorunda kalayım? özelleştirilsin, istendiği kadar açılsın, devletin bunu yapmaya ne hakkı var?

yoksa camilerin imamlarının maaşını neden ben ödeyeyim, camilere indirimli tarifenin yükü neden bana yüklensin?

neden ruhban okuluna izin vermeyen, alevi cemevlerini ibadet yeri saymayan ama sünniliği kayıran, onun merkezi örgütü gibi davranan bir kurumu (diyanet) sırtımda taşıyayım?

sen bu yapıyı laiklik sanıp savunduysan, bugün de onun başındaki adam kürtaj konusunda kendini bir tür fetva vermeye yetkili görebilir. diyanet kurumu, dün başörtüsü yasaklarına iktidarların istediği oluru tam vermeyerek nasıl kaçamak davrandıysa, bugün de biraz kaçamak bir tavır beklenebilirdi ama akp ve başkanı, muhafazakarlıklarını çok kayıpları olmadan savunur görünebilecekleri yararlı alanlar arayışındayken, bu topyekun taarruz karşısında mehmet görmez ne yapsın?

özetle, laiklik, bizdeki laiklik, olması gereken laiklik, yaptığımız yanlışlıklar vs. üstüne düşünmemiz gerekiyor...

nuhungemisi

04.06.2012 14:46)

Ekşi Sözlük

Son Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2012 15:40

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.