Anayaso

05 Mart 2012 23:40 / 2124 kez okundu!

 


Anayasa sevdamızın giderek azaldığı ama sivil toplumun (Odaları tam sivil toplum sayamasak da) son bir iki çıkışıyla yeniden güncellenen ortamda, yeni anayasanın gelecek yıla sarkacağı neredeyse belli oldu. Bir yıl önce nuhungemisi Ekşi'de yazdığı yazıda ne hayaller kurmuştu oysa...

Bir yıl önce, Şemsi Belli'nin Anayaso şiiri üzerine yazılmış bir nuhungemisi yazısı:

" `yeni anayasa` gündemdeyken, pkk ateşkesi bitirdi bitirecekken, kürtler kendi ana dillerinde -haklı olarak- eğitim hakkı isterken hatırlanmasında yarar olan şiir.

50 yıl kadar önce, kendi dilinin zaman zaman yasaklandığı, gelişimine izin verilmediği, destek olmayı ise çoğu kişinin aklına bile getirmediği, getirenlerin ise "bölücü", "hain" kategorisinden süründürüldüğü bu topraklarda, dört duvar arasına kıstırılmış kürtlerin, kedi gibi sonunda üstüne gelenin üstüne atılmadan önceki son silahsız, "durumunu dile getirme" denemesidir.

bu çaresiz, canhıraş feryadın esas olarak umursanmadığını da biliyoruz. onun için bugünlere geldik. 450 milyar doları dağa, taşa, ateşe, baruta, mayına, toprağa gömdük. 30-40.000 insanın hayatını ve darmadağın olan milyonlarca kişinin yaşantısını paraya çevirmeye ise gücüm ve vicdanım elvermiyor.

bazı gerçeklerin neredeyse 50 yıl önce de dile getirildiğinin; temeldeki adaletsizliğin, kimi değişimler olsa da esas olarak değişmediğinin, "`devlet baba`" mitinin o dönemlerde kürtler cenahında da ne kadar güçlü olduğunun şiir, müzik diliyle anıtsal ifadesi bu şiir.

devlet, hükümet, anayasa buna bir çare bulmadığı, bulmak istemediği; demokrasiden, eşitlikten, ilerlemeden yana güçlerin ise bir çare bulamadığı, bulmakta zorlandığı, hatta başarısız olduğu ortamlarda; halkımız bir çok konuda kendi çözümlerini üretmiştir;

kendine iltimas sağlatmak için `rüşvet`i, başını sokabileceği bir konutta oturmak için `gecekondu`yu, pragmatik, paylaşımcı ve ucuz yolculuk için `dolmuş`u, kendini içten ifade etmek için `arabesk`i... ha unutmadan, sanatsal duygulanımı için de kendi `kitsch`ini üretmeyi başarmıştır.

bugün, türkiye cumhuriyeti, tarihinin en önemli dönemecinin eşiğine gelmişken; sivil - asker darbecileri demokratik ortam içinde yakalama, yargılama, böylece değişik darbe girişimlerini engelleme deneyimi yaşanırken; ülkemiz şimdi demokratik yolla yapılacak ilk sivil anayasa yapım sürecine girerken;

üstelik türkiye’nin bu anayasayı sadece kendisi için değil neredeyse tüm yakın coğrafyası için yapacak olması, hepimizin sorumluluğunu daha da arttırırken;

`şemsi belli` ürünü bu kendini ifade biçimi üstüne kafa yormak, onu örnek almak, geliştirmek, estetize etmek, kitschlikten çıkarmak ve toplumsal çıkış yolları arayanların, çözüm yolu arayanların önüne düşmek görevi kimlerindir? diye düşünmeye değer."

nuhungemisi

02-03-2011

Meraklıları için: http://www.youtube.com/watch?v=3pAjATV8nvc

Son Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2012 19:10

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.