MÜZİKALPEREST TİYATROSU

03 Eylül 2008 08:12  

 

MÜZİKALPEREST  TİYATROSU

***



Müzikalperest Tiyatrosu dans, drama ve şan tekniklerinin sahne uzerindeki uyumunun dekor, kostüm, makyaj, ses ve ışık teknikleriyle mümkün olan en iyi şekilde yansıtılması, Broadway'in beğeniyle izlenen müzikallerinin ülkemizde de yayginlaşmasi ve en önemlisi ülkemizdeki Türkçe müzikal boşluğunun özgün eserlerle doldurulması amacıyla 2007 yılı yazında, aynı zamanda ODTU The Company Müzikal Toplulugu üyesi olan Deniz Türer tarafindan kurulmus ve söz konusu topluluğun diğer üyelerinin bir kısmının yanı sıra müzikale gönül vermiş yetenekli gençlerin katkısı ve desteğiyle bugünkü kadrosuna ulaşmıştır.



13 amatör müzikal oyuncusunun yanı sıra topluluğun bünyesinde, başta piyano ve klavye olmak üzere vurmalı, üflemeli ve yaylı çalgılardan oluşan 12 kişilik bir orkestra ile kostüm, dekor, ses, ışık, makyaj vs. tekniklerinden sorumlu 10 kişilik bir teknik ekip de bulunmaktadır. Ekibin Müzik, Drama ve Teknik Yönetmenliği ile orkestrasının yönetimi yine topluluğun üyeleri tarafından üstlenilmektedir.



Müzikalperest Tiyatrosu ilk gösterisini Ayvalık Belediyesi'nin maddi-manevi desteği ve Ayvalık Kültür Sanat Derneği'nin (AYKÜSAD) doğrudan sponsorluğu ile 2007 yazında gerçekleştirmiş ve bu gösteride ünlü Broadway müzikallerinin sevilen parçalarını orijinal dillerinde seslendirerek yaklaşık 400 izleyiciye hitap etmiştir. Söz konusu gösteri başta Hürriyet Ege ve Yeni Asır olmak üzere körfez bölgesinin birçok yerel gazetesinde ve TRT ve NTV gibi televizyon kanallarında kendine yer bulmuştur.



Kuruluş senesinde sergilediği ve müzikallerden seçme parçaların oluşturduğu gösterisiyle iyi bir başarı elde eden Müzikalperest Tiyatrosu, "Hayatımız Bi’ Müzikal" adlı gösterisiyle bu başarısını daha geniş bir oyuncu kadrosu ve orkestranın yanı sıra daha farklı ve zengin bir içerikle 5-6 Eylül 2008 tarihinde İzmir Dr. Selahattin Akçiçek Sahnesi’nde (Varyant) daha geniş kitlelerle paylaşma imkanı bulacaktır. Söz konusu gösteri, İzmir Konak Belediyesi'nin desteğiyle gerçekleştirilecektir.



"Hayatımız Bi’ Müzikal" gösterisinin en önemli özelliği, parçaların orijinal müzikleri korunarak ekibimiz senaristleri tarafından parçaların herbiri için Türkçe sözler yazılması ve sahnelerin Türkçe replikler ve özgün düzenlemeler ile daha da zenginleştirilerek kültürümüze daha da yakınlaştırılmasıdır. Müzikalperest Tiyatrosu'nun nihai hedefi, diğer Boradway müzikallerinin yanı sıra parçaları ve senaryosu tamamen Türkçe olan müzikaller yazarak bunları sahnelemektir. Bu sayede müziğin çok fazla bilinmeyen bir yüzü olan müzikaller de ülkemiz sanatseverlerinin beğenisine sunulacaktır.



HAYATIMIZ Bİ’ MÜZİKAL



TARİH : 5-6 Eylül 2008

SAAT : 20:30

YER : Dr. Selahattin Akçiçek Sahnesi - İzmir, Konak




Oyuncusu, teknik ekibi ve orkestrasıyla tamamı üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan Müzikalperest Tiyatrosu, senaryosunu kendi yazdığı Türkçe müzikal ile İzmir Konak Belediyesi Eylül ayı kültür-sanat etkinlikleri kapsamında Dr. Selahattin Akçiçek Sahnesinde seyirci karşısına çıkacaktır. Müzikalperest Tiyatrosu, ikinci oyunu olan “Hayatımız Bi’ Müzikal”i daha fazla izleyiciye hitap edebilmek ve müzikal tiyatroyu yaygınlaştırabilmek için ücretsiz olarak sahneleyecektir. Bu projede ticari kazanç hedeflenmediğinden, gösteri masrafları sponsorlar tarafından karşılanmaktadır.



"Hayatımız Bi’ Müzikal" gösterisi, besteleri William Finn, Andrew Lloyd Weber, Stephen Sondheim gibi ünlü müzikal bestecilerine ait müzikal parçalarının özgün bir şekilde düzenlenmesi ve ekibin senaristleri tarafından yazılmış senaryonun bütünlüğünde parçaların her biri için Türkçe sözler yazılması yoluyla oluşturulmuştur.



Müzikalperest Tiyatrosu, müzikal tiyatro sahnelemeye çalışan bir ekibin başından geçenleri anlattığı oyununda, müzikal tiyatronun iddia edilenin aksine Türk müziğine ve diline aykırı olmadığını, Türk kültürel öğelerinin ve Türkçe’nin müzikal tiyatro için son derece elverişli olduğunu izleyicilerine göstermeyi ve izleyicileri bu konuda üretken olmaya teşvik etmeyi hedeflemektedir.



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0