Mezopotamya Sosyal Forumu başlıyor

16 Eylül 2011 16:48  

 

Mezopotamya Sosyal Forumu başlıyor

Diyarbakır'da düzenlenecek 2. Mezopotamya Sosyal Forumu'nda, Nijer, Fransa, Filistin, Ekvador gibi farklı ülkelerden gelen aktivistlerin katılımıyla birçok panel, atölye, buluşma gerçekleşecek

2. Mezopotamya Sosyal Forumu (MSF) 21-25 Eylül'de "İnsanlık için, kapitalizme ve sömürüye karşı, özgürlük kazanacak" sloganıyla Diyarbakır'da yapılacak.

Foruma, Arjantin, Ekvador, Brezilya, İtalya, Almanya, Rusya, Mısır, Tunus, Lübnan, Filistin, Yemen, Irak, Federal Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Türkiye, Ermenistan, Fransa, Cameron ve Nijer gibi ülkelerden çok sayıda kişi katılacak.

MSF, 20 Aralık 2008'de Mezopotamya toprakları üzerindeki toplumsal örgütlenmeler, inisiyatifler, sendikalar, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler ve "Başka Bir Dünya Mümkün" diyen dünyadaki benzer oluşumların dayanışma ağı sonucu kuruldu.

Forumda, "Ortadoğu, isyanlar ve gelecek", "Uygarlık krizi ve alternatifler", "İktidara karşı adalet ve barışı kurmak", "Sınırsız sürgün: mültecilik ve göç", "Hak mücadeleleri", "Çocuk hakları, su hakkı, iletişim hakkı, sağlık hakkı, anadil hakkı, yaşlı hakkı", "Geçmişle yüzleşme ve hakikatleri araştırma süreçleri", "Ekolojik soykırım", "Kültür-kültür yaratıcıları-kültürel soykırım", "Emek sömürüsü ve arayışlar", "Ortadoğu'da kadın kırımı ve kadın özgürlük mücadeleleri" ve "Değişim ve dönüşüm dinamiği: Gençlik" başlıkları altında tartışmalar yürütülecek.

21 Eylül 17.30'da açılış yürüyüşü ile başlayacak forum, Sümerpark Kampüsü'nde yapılacak. Forum süresince beş ayrı salonda paneller, buluşmalar, atölyeler ve mini forumlar düzenlenecek.

Aynı zamanda tiyatrolar, belgesel gösterimleri, resim sergileri ve açık alan etkinliklerinin de yapılacağı forumda, "Ekoloji", "Dil", "Gençlik" ve "Kolektif Halklar Grubu" adı altında tematik çadırlar kampüs içerisinde kurulacak.

"Sesimizi duyurmak ve başka sesleri duymak istiyoruz"

Foruma ilişkin bilgi veren MSF Koordinasyon Üyesi Diren Özkan, bütün yeryüzü siyasal, sosyal ve ahlaki olarak çalkalanırken, MSF olarak direniş içindekilerin seslerini duyurmak ve başka sesleri duymak istediklerini söyledi.

Ortadoğu'da "halkların baharı"nın yaşandığı bir dönemde bazı iktidarlar yıkılırken, kimi iktidarlar da ustalaştığını ifade eden Özkan, "Sömürgeciler, bombalarla, barajlarla, ilaçlarla doğayı ve insanı öldürürken, direnenler doğaya ve insana sahip çıkıyor" dedi.

İlki 26-30 Eylül 2009'da Diyarbakır'da yapılan MSF'de, Filistin Halk Kurtuluş Cephesinden Dünya Kadın Yürüyüşü'ne kadar onlarca örgüt, hareket ve yüzlerce kişi bir araya gelmiş "Ya Özgürlük Ya Hiç" şiarıyla dört asamble, 40 panel ve onlarca etkinlik düzenlemişti. Bu ilk buluşmanın en önemli sonucu, halkların demokratik Ortadoğu'su için MSF çalışmalarının sürdürülmesi kararı olmuştu. (NV)

Bianet.org


> Diyarbakır'da 'özgürlük kazanacak' buluşması

> Forumla ilgili detaylı bilgi



Son Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2011 17:08

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0