Evrim Mevrim

05 Ekim 2009 00:40 / 1964 kez okundu!

 


Bizim Başbakanın sevdiği ünlü Diojen var ya, o adamcağız fıçıda yaşayan diye de bilinir, Ahmet İnam’dan öğrendim bu tür feylosoflara köpeksiler denirmiş.

Uzun lafa gerek kalmadan felsefeyi eyleme dönüştürürlermiş. Bu Sinop'lu Diojen yaşamının bir bölümünü esir olarak geçirdikten sonra Atina’da hocalık yapmış. Büyük İskender’e "gölge etme başka ihsan eylemem“ dediği rivayet olunur. 

Bir lafı var ki çok severim; sözüne inanmayan ve yazılı kaynak peşinde olan bir dostuna: "sen incirin resmini mi tercih edersin, yoksa kendisini mi?“ deyivermiş.
 
Plato grubunun "insan tüysüz bir hayvandır“ tarifiyle alay etmek için Diojen filosofların bulunduğu bir odaya tüyleri yolunmuş bir tavuk salmış. Onlar da "tırnaklı tüysüz hayvan“ diye insan tariflerini geliştirmişler. 

Tabii binlerce insanın, karnı din ile doyarsa, dinin dogmalarına kimsenin karşı çıkması istenmeyebilir. "Sen maymundan gelebilirsin ama ben Hz. Ademden gelmeyim“ gibi zekice katkılarda da bulunur, kilolar ağırlığında kitaplar da yazabilirler. 

Bazı bilim insanları da çok bilmiş tavırlarıyla “Evrim bir bilimdir inanmak değil, bilmek gerekir“ gibi bir vecize yurmurtlayıverirler ki, of anam of oluverirsin. 

Tabii ki evrime de inanmak gerekir. Evrim kuramının anlaşılması ile Mikrobioloji, Bioloji, Embrioloji, Antropoloji, Viroloji, Genetik, Bağışıklıkbilimi, Transplantasyon İmmunolojisi ve buna benzer 100 ayrı bilim dalı kurulup çağ atlamadılar mı? Genetikte olduğu gibi bu kuram üzerine inşa edilip mucizeler gerçekleştirmediler mi? Bu dalları okuyanlar basit biyokimya deneyleriyle kendileri birkaç gün içinde mikroplarda evrimi takip ve ispat edemiyorlar mı? Tüm bunlara cevap evet. Ve evrim tabii ki diğer kanunlarla mukayese edince anayasa niteliğinde. Evrim olmasa biz olmayacaktık ve tüm diğer kanunları da anlamaya gerek olmayacaktı; yer çekimi veya bunun izafiyeti gibi. 

Durum bu denli net iken neden inanç? Basit bir örnek vermeye çalışayım: Diyelim ki, Türkiye’de 70 milyon insan yaşıyor. Bu rakama inanmak zorundayız. Neden? Saymaya kalksak tek kişi yüksek sesle 2 senede sayar. Demek ki bu tür bilimsel veri için bile binlerle insanın organize edilmesi ve yeme içmelerinin sağlanması, verilerin kontrol edilmesi gerek. Sonunda bulunan rakam da o tarihte yapılan sayım ve artı eksi hata payı. Bulunduğu anda bu rakam değişecek ve ülkeye yeni girenlerle ve yurtdışına çıkan ve yeni doğanlar ile farklı olacak. Sayıma inanacaksınız ve ondan sonrasını tahmin edeceksiniz. Onun için kafanıza göre takılın, ama lütfen başka düşünen var ise de öldürmeyin. 

Kişinin en iyi yapabileceği tahsilli bir tahmin veya bilimsel verilere dayalı bir öngörü. Evrimi anlamaya başlamak için de yıllarca eğitim gerekiyor. Okumadan, düşünmeden, çalışmadan olmuyor. "İki hap al yat evladım sabaha kavrayacaksın!“ diye olmuyor. 

Ülkemizde evrimi kabul edenlerin % 30 civarında olduğunu öğrenince önce inanamadım. Bu konuda zaten eskiden beri çalıştığım için, bu rakamı kontrol etmek amacıyla bilimsel çalışmalara da katıldım. Netice? Üniversite ortamında evrimi kabul edenlerin oranı % 25, hocalar arasında yarıdan fazlası. Ümit: kadınlarımızda evrim bilinci daha fazla! 

Çoğunlukla olmuyor bu işler ama çoğunlukla olursa daha güzel olur. Batı Avrupa’da artık evrime "inananlar“ % 80'lerde. Kör döğüşüne hoş geldiniz. Evrim bilimdir, inanamak yoktur diyenler de konuşsunlar, hepimizi Tanrı püripak olduğumuz gibi yarattı diyenler de. 

Evrimi Ebu Osman Amr bin Bahr el-Cahız'den (776-869), Biruni’nin çağdaşı İbn Miskeveyh’e (ölümü 1030) ilk sezen alimler de doğru bildiklerini söylemişler. 

Güzel tarafı evrimin inananı da, inanmayanı da kapsaması. Zaten kırsal kesimde büyük bir sorun da yok, her köylü size biberiye kekiğin yeğenidir deyiverir

Hem din ile bilim arasındaki temel fark; birinde inanmanın esas olduğu, diğerinde ise şüphe etmenin. Bu lafımı anlamayanlar lütfen dinde şeriat safhasını aşan insanlardan yardım alsınlar. 

Ayrıca evrim bizim nasıl bugüne geldiğimizi bize anlatır, neden varolduğumuzu da değil

Eğlenmek istiyorsanız ey şüpheciler bir de internete girip pastafaryanizm veya uçan spagetti canavarı diye bakın ve okuyun. Kuran da "oku“ diye başlamaz mı zaten? 

Dr. Mahmut Tolon
05.10.2009


Yazarın konuyla ilgili yazıları: 

Darwinizm tükendi Evrimbilim verelim

http://yarim
ada.org/author_article_detail.php?article_id=8

İnsanlar Maymundan mı geliyor?
 

http://www.tolons.com/makaled
et.asp?id=34

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
05 Ekim 2009 22:34

ŞEREF MUŞ

BAŞLADI

İNSAN MI MAYMUNDUR MAYMUN MU İNSAN
NE ZAMAN NERE DE NASIL BAŞLADI
KENDİ DEVAMINI SAĞLAYAN CANLI
NE ZAMAN NEREDE NASIL BAŞLADI

BASİTTEN ZORLUĞA DOĞRU İLERLER
BUNA BİYOLOJİK BİR EVRİM DERLER
BİLİM TARİHİN DE KABUL EDENLER
NE ZAMAN NERE DE NASIL BAŞLADI

DÜŞÜNCE ÜRETMEK HAKKIM OLMALI
SORULAN SORULAR YANIT BULMALI
TANRISALLIK ARTIK BİLİM OLMALI
NE ZAMAN NEREDE NASIL BAŞLADI

KARŞI KARŞIYADIR HÜCRELER TÜRLER
BİLİM VE EVRİME SONUÇSUZ DERLER
KAİNATTA EVRİMCİLİK VAR KÖRLER
NE ZAMAN NEREDE NASIL BAŞLADI

DARVİNCİLER MATARYALİST BULUŞLAR
DOĞADA Kİ ALTARNATİF YARIŞLAR
ÜRETEREK VAR OLAN VAR OLUŞLAR
NE ZAMAN NEREDE NASIL BAŞLADI

İNSAN OLMA BİLİNCİNİ KULLANMAK
İNSANDAN DA ÖNCE BULGULAR BULMAK
DOST ŞEREF İM DER Kİ BİR MADE OLMAK
NE ZAMAN NEREDE NASIL BAŞLADI

18.04.2006
ŞEREF MUŞ
 

USTA YAZARA SEVGİLERİMLE
05 Ekim 2009 12:16

ERTUĞRUL BARKA

Sayın Dr. TOLON,

Pyotr KROPOTKİN'in kitabının doğru adı:
Evrimin Bir Faktörü KARŞILIKLI YARDIMLAŞMA'DIR.
Yazınızın verdiği heyecanla ve hemen yazmak isyeyince
yanlış isimlendirmişim.
İyiki sabah, yazınızı tekrar okumak istemişim.

Yanlışım için özür dilerim.
Saygılarımla.
Ertuğrul BARKA
05 Ekim 2009 01:03

ERTUĞRUL BARKA


Sayın Dr. TOLON,

Umarım bilgiçlik yapıyor demezsiniz. DARWİN'i anlamayı Kropotkin'in "Toplumsal Dayanışma" yapıtıyla tamamlamak gerekir. 
Saygılarımla.
Ertuğrul BARKA
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.