Devlet, Seçim ve Diktatör

11 Ocak 2017 12:50 / 1059 kez okundu!

 

 

Gökyüzünü boyamaya devam edelim. Tarihte bazı eserler devletin nasıl olması gerektiği konusunda fikir yürütmüşlerdir.

Plato’nun Sokrat ile dialoğu “Devlet” neredeyse 2500 yıl önce yazılmıştır. (EZ400) Ahlak ve hakkaniyet başlıca konu edilmiştir. Makyavelli’nin Prensi 1513 de yazılmış  ve ölümünden sonra yayınlanmıştır. Savaş ve Devlet yönetimi esaslıdır. Bir diğer önemli kitap ise Hobbes ‘un Leviathan (1651) kitabıdır. Burada bir diktatörün en fazla güvenlik sağlayacağı konusu işlenir. Güvenlik ile özgürlük çatışması veya dengesi zaten artık ana konu haline gelmiştir. Esasen bir çatışma da yoktur güvenlik gereği iktidarlara çok anlamlı bir güç verir bugünkü teknoloji ile. Serbest fikir paylaşımı ise üzerine titrenmesi gereken yaşam kaynağımızdır.

Arada geçen zamanda 2 anlamlı gelişme oldu:

1) Charles Darwin ve musevi dostlar çok sevmese de Konrad Lorenz bakış açımızı daha bir “bilimsel” hale getirdiler. 2) teknoloji dev adımlarla gelişti.

Soğuk savaşta Ruslara karşı yazı yazsın diye CİA tarafından finanse edildiği iddia edilen Orwell’in (1903-1950) “büyük birader seni izliyor” olarak özetlenebilinecek kitapları bu iki gelişmeyi popüler kültüre taşıdılar.

Çok kaptanlı gemi güvenli olmaz. Ama kaptanın değişebilmesi için yeterince önlem alınmalı çünkü teknolojik gözetim eğer değişim için yeter denge ve emniyet sübabı olmaz ise keyfi idareye yol açılır. Zaten seçilerek yönetenler hep seçildikleri andaki eski ezberlerle bizleri yönetmekteler (Bias is beautiful, Önyargılar Güzeldir, Kuğu şarkısı kitaplarında yeterince açmaya çalıştım) Uzun sure güç sahibi olanlarda ise mesleki deformasyon ve gücün yozlaştırması aşikar olarak ortaya çıkar.

Burada tekrar tekrar aynı şeyleri yazmamak için iki yazıya daha değineyim: Vapura Kaptan Seçme ve Nepotizm. Ve: “Gerçekçi” Seçim sistemi. Seçimler de bugünkü teknoloji ve dezinformasyon ile kolayca manipule edilebilir. Benim söyleyeceklerim bu kadar. Az sonra gün ağaracak. Bugün olacak mı bilmem ama bir sabah gökyüzü tekrar masmavi olacak, boyamaya çalışmaya devam etmekte fayda olabilir...

 

Mahmut TOLON

10.01.2017

 

Son Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2017 20:23

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.