Liman tartışmasında son perde: 'Sorun İzmir'i küçümsemeleri'

22 Temmuz 2023 12:15  

 

Liman tartışmasında son perde: 'Sorun İzmir'i küçümsemeleri'

Alsancak Limanı satışıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. En son İzmir Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer’in açıklamalarına cevap veren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya yanıt CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu’ndan geldi. Nalbantoğlu, İzmirli iş örgütlerinin limanı alabilecek finansı ve yönetebilecek deneyimi var mı diye soran Kaya’ya “İzmir’deki iş dinamikleri, Araplara bu işi öğretebilecek düzeyde.” diyerek tepki gösterdi.

2019 senesinde Varlık Fonu’na devredilen, 2021’de Arap şirketi Abu Dabi Port’a satıldığı iddiaları ile gündeme gelen ve en son Altyapı ve Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından “satılması yönünde müzakereler yapıldığı” doğrulanan Alsancak Limanı’yla ilgili tartışmalar devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Alsancak Limanı’nın satışıyla ilgili açıklamasına, “İzmirli iş örgütlerinde limanı satın alabilecek para ve deneyim olup olmadığını sorarak cevap veren AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya CHP İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu’ndan tepki geldi. İzmirli iş örgütlerinin sermayeyi ve limanı yönetebilecek düzeyde olduğunu belirten Nalbantoğlu, “Problem bu, İzmir’i küçümsüyorlar.” diye konuştu.  

“İZMİRLİ İŞ DİNAMİKLERİ BU İŞLERİ YÖNETEBİLECEK DÜZEYDE”

İktidarın her şeyi Araplar ve kendileri biliyormuş gibi davrandığını söyleyen Nalbantoğlu, İzmir’de bulunan iş örgütlerinin neleri yönetebileceğinin bilinmediğini söyledi.

Nalbantoğlu, konuyla ilgili konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Problem bu; her şeyi kendilerinin bildiğini zannetmeleri, her şeyi Arapların bildiğini zannetmeleri. Yani İzmir’deki iş dinamikleri; örgütler, sanayi odası, ticaret odası gerek başkan düzeyinde gerek yönetim kurulları bu işleri Araplara, sadece Araplara da değil, dünyanın her yerindeki insanlara öğretebilecek, bu işi sermaye olarak yönetebilecek donanımda. İşte sorun zaten tam da bu. Bundan haberleri yok, bunu bilmiyorlar. İzmir’i küçük görüyorlar.”

“İZMİR’DE EKONOMİ BİRLİKLERİNİN GELİŞMESİ İÇİN NE YAPTILAR?”

İktidarın 20 yılda İzmir’deki iş örgütlerini liman yönetimine hazırlamak için ne yaptığını soran Nalbantoğlu, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı:

“Diyelim ki gerçekten durum öyle. Yani 20 senedir İzmir’de bu ekonomik örgütlerin, ticaret odalarının, sanayi odalarının, ihracatçı birliklerinin geliştirilmesi; bu işlere hazırlıklı olması konusunda ne yaptıklarını anlatsınlar. Bir defa tespit yanlış ama bunu söylesinler.”

GÜLPERİ TİBİN/egeyebakis.com

10.07.2023

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0