Kriz Grubu'ndan Kürt sorunu için 'reform' tavsiyesi

21 Eylül 2011 14:04  

 

Kriz Grubu'ndan Kürt sorunu için 'reform' tavsiyesi

Kuzey Irak'a karadan operasyon seçeneği tartışılırken Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu (ICG) Kürt sorununun çözümünde askeri önlemlere değil reformlara ağırlık verilmesini önerdi.

Örgütün ‘PKK isyanına son vermek’ başlıklı 42 sayfalık raporunda “Şiddetteki tırmanış 27 yıllık isyanı müzakerelerle bitirme planlarını bir kenara itti. Geçmişte Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı pek çok büyük operasyon hiçbir şeyi çözmedi. PKK kamplarına hava operasyonlarından kaçınılmalı” dendi. Raporda Türk devletine şu tavsiyeler yapıldı:

Bütün Kürtleri saygın vatandaşlar olduklarına ikna için radikal hukuki, sosyal ve siyasal önlemler yerine getirilmeli.

Devlet şiddete bulaşmamış milliyetçilere elini uzatmalı ve PKK’yı silahsızlandırmaya yönelik çoktandır devam eden müzakereleri terk etmemeli. Türkiye, PKK’nın saldırılarını durdurma eyleminde haklı olsa da kısasa kısas tuzağına düşmemeli. Anayasa, siyasi partiler yasası ve diğer düzenlemelerde etnik ayrımcılık unsurları temizlenmeli. Kürt milliyetçi hareketlerini desteklemek için gösteri yapan, konuşan ve yazanların terörist olarak cezalandırılmasını önlemek için yasal düzenleme yapılmalı. Türkiye reformlar yaparken seçilmiş belediye yetkilileri dahil yüzlerce Kürt milliyetçisi tutuklandı. 3 bini aşkın Kürt eylemci demir parmaklıkların ardında, pek çoğu şiddet içermeyen görüşleri nedeniyle terörist olarak cezalandırıldı.

Okullarda Kürtçe ve diğer yerel dillerin kullanımı yasallaşmalı. Kürtlerin yoğun olduğu yerlerdeki kamu belediye ve valiliklerde Kürtçe belge ve hizmet sunulmalı.

Kurmançi ve Zazaca resmi dil olarak tanınmalı. Kürt ulusal hareketi ile özellikle parlamentodaki temsilcileri ile diyalog ve uzlaşı sağlanmalı. AKP liderleri Türk kamuoyunu Kürt probleminin çözümünde reformların esas olduğuna ikna etmek için sesini yükseltmeli. Etnik karışımlı medya sansasyonu frenlenmeli, medyaya eşit erişim imkânı sağlanmalı. Mali yardımda bütün belediyelere eşit davranılmalı. Seçimlerde yüzde 10 baraj, düşürülmeli.

Raporda Kürtlere yapılan tavsiyeler ise şunlar:

PKK derhal yeni terörist dalgaya son vermeli. PKK ateşkes taahhüdünü yenilemeli. Silahsızlanmaya hazırlanmalı ve nihayetinde asileri topluma entegre etmeli, Kuzey Irak’taki üslerini sivil alanlardan uzak tutmalı. Kürt milliyetçi hareketi yasal, şiddet içermeyen bir mücadeleye sıkı sıkıya bağlı kalmalı. Siyasi boykota son verilmeli. Seçilmiş temsilcileri parlamentodaki koltuklarına oturmalı.

Batılı Türk kamuoyunu alevlendiren açıklama ve eylemlerden kaçınılmalı. AKP ile Demokratik Açılım’ın yeniden başlaması konusunda çalışmaya girilmeli. Molotofkokteyli atmak dahil gösterilerde şiddete son verilmeli.

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0