İzmirli kadınlar şiddete karşı birleşti

09 Ocak 2010 20:52  

 

İzmirli kadınlar şiddete karşı birleşti

İZMİR - İzmir’deki kadın örgütleri ve bağımsız kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı seslerini ve sözlerini birleştirdi. “Şiddete Karşı İzmir Kadın Koordinasyonu” dün akşam yaptığı bir kokteyl ile kuruluş deklerasyonunu açıkladı.

Diyarbakır’da bir kadının polis tacizine maruz kalması üzerine yapılan bir basın toplantısının ardından güçlerini birleştirmeye karar veren İzmirli kadınlar, 13 Eylül 2009 tarihinde bu birleşmenin ilkelerini de belirleyerek, “Şiddete Karşı İzmir Kadın Koordinasyonu”nu oluşturdu. Dün akşam ÇHD İzmir Şubesi’nde bir araya gelen kadınlar, koordinasyonun kuruluş deklarasyonunu açıkladı. Etkinlik İzmir’deki kadın örgütlerinin eylemliklerinin görüntülerinden oluşan bir slâyt gösterimiyle başladı. Ardından kuruluş deklarasyonu okundu.

Deklarasyonda, “Kadınlara, lezbiyen, gay, travesti ve transseksüel bireylere, çocuklara ve kimi zaman da erkeklere yönelen eril şiddet, dünyanın her tarafını cehenneme çeviriyor. Ev içinde, sokakta, okulda, kışlada, şehir meydanlarında, mecliste ve tüm kamu kurumlarında katman katman ayrımcılık ve şiddet, iliklerimize kadar her birimizi katmer katmer sömürmeye devam ediyor. Kamuoyuna ‘modern’, ‘Avrupai’ bir kent olarak lanse edilen İzmir de bu şiddet sarmalının çoğu zaman baş ‘aktörü’ olarak yerini alıyor” denildi.

Deklerasyonda, 2009 yılının şiddet istatistiklerine yer verilerek, “Rakamlar, aynı dönem içinde Ege Bölgesi’nde yaşanan şiddet olaylarının Türkiye ortalamasının altında olduğunu düşünenlerin yanıldığını söylüyor. Çünkü aynı verilere göre ölümlü vakalardan yüzde 12’si, taciz / tecavüz vakalarının yüzde 10’u, yaralama olaylarının ise yüzde 19,5’i Ege Bölgesi’nde gerçekleşmiş” diye belirtildi. Etkinlik, müzik ve halaylarla coşkulu bir biçimde sona erdi.


Atılım.org

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0