İZMİR'DE HANEFİ AVCI PROTESTO EDİLDİ

08 Ekim 2010 15:28  

 

İZMİR'DE HANEFİ AVCI PROTESTO EDİLDİ

İzmir'de İşkence Karşıtı İnisiyatif bir basın açıklaması yaparak tutuklanan polis şefi Hanefi Avcı'nın işkence suçundan yargılanmasını istedi.

Konak eski Sümerbank önünde toplanan İnisiyatif adına Mualla Damarsardi şunları söyledi:

"Bir kaç gün önce bir grup sanatçı, gazeteci ve yazar Hanefi Avcı'nın serbest bırakılması için yaptıkları açıklamada Avcı'nın dürüst insan olduğuna vurgu yapmışlardır.

Son günlerde Avcı ile ilgili yapılan tartışmaların doğruluğu ya da yanlışlığı bir yana, hakkında ciddi işkence iddiaları olan bir Emniyet Müdürü için "dürüst insan" yaklaşımında bulunulmasını bir insanlık ayıbı olarak görüyoruz.

İşkence bir insanlık suçudur, bu suçun hafifletici bir nedeni olamaz.

Hanefi Avcı kendi açıklamasında, '1990'lı yılların sonuna kadar devletin tek sorgu tekniği işkenceydi, bir insanı alarak sorgulamaktı. Burada şahısları suçlamak kolay, bugün Türkiye'nin hiçbir yerinde işkence yapılmıyor ancak 1999'a kadar her yerde yapılıyordu.' demiştir.

Bu ifadeden anlaşıldığı gibi işkence bir devlet politikası olarak uygulanmıştır. Barışın koşullarının konuşulduğu bugünlerde işkence yaptığını neredeyse kendisinin itiraf ettiği biri hakkındaki hafifletici sözler, sahiplenmeler geçmişte yapılanları da hafifletmek anlamına gelecektir.

Biz bu hafifletmeyi devletin üst kademelerinden de hatırlıyoruz. Bir kitabevine bomba koyanlara "iyi çocuk" denilerek sahiplenilmiş, yapılan işler meşrulaştırılmaya çalışılmıştır.

Binlerce insan gerek 12 Eylül döneminde, gerekse de Kürt sorunu çerçevesinde ya işkencelerden geçirilmiş ya da faili meçhul bir şekilde kurban edilmiştir.

Binlerce faili meçhulün, yargısız infazın olduğu, barışı, demokrasiyi savunanların işkencelerden geçirildiği bu ülkede barışın mümkün olabilmesi için işkencecilerin aklanması değil aksine hesap vermeleri gerekmektedir.

Seçimle Belediye Başkanı olan, yerel idarelerde, yasal olarak faaliyet sürdüren partilerde görev alan binlerce insan KCK operasyonu adı altında tutuklanıp, aylardır mahkeme bile edilmeden hapislerde tutulmaktadırlar.

Geçmişteki bu operasyonları yapanlar, faili meçhullerin failleri, işkence mağdurlarının işkencecileri bugün saygın insanlarmış gibi muamele görüyor ya da görülmeleri isteniyor. Mağdurlar hapiste, failler saygın bir şekilde aramızda olduğu sürece barış ve demokrasi mümkün olamayacak.

Yapılanların sorumluluğu sadece Hanefi Avcı ve bazı polis ve askerlerle sınırlı tutulamaz. Hangi kademede olursa olsun insanlık suçuna bulaşmış herkesten hesap sorulmasını istiyoruz. Geçmişte insanlık suçu işlemiş olan, işlenmesine aracılık yapan, emirleri veren herkesin soruşturulmasını, bu karanlık dönemin aydınlatılmasını istiyoruz."


Sinan Canbay

08.10.2010



 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0