İzmir Belediyesi'nin ulaşım işkencesi

22 Şubat 2011 12:02  

 

İzmir Belediyesi'nin ulaşım işkencesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 13 Şubat'ta uygulamaya koyduğu karar ile birlikte, İzmirliler için zaten yeterince zor olan ulaşım tam bir işkence hâlini alıyor. Belediye, açılan banliyö hattını ve kaynak yetersizliğini bahane ederek onlarca otobüs hattını iptal etti.

2007 yılında düzenlenen, darbe çağrısı yapılan cumhuriyet mitinglerine yüzlerce otobüs kaldıran, Belediyelerce Atatürk rölyefi için milyon dolarlar harcanan İzmir'de, konu İzmir halkına hizmete gelince kaynak bulamıyor.

İptal edilen onlarca otobüs hattından biri de 508 numararlı Menderes-Konak otobüsü. 70 bin kişinin yaşadığı ve hergün binlerce işçi ve öğrencinin Konak yönüne gitmek zorunda olduğu Menderes'te, 508 numaralı otobüsün iptal edilmesi ulaşımı felç etti. Fakat "düşünceli" belediye Mendereslileri tabii ki unutmadı ve onlara "alternatif bir rota" çıkardı. 508 numaralı otobüs ile 45 dakikada Menderes'ten Konak'a ulaşabilen Menderesliler için belediyenin yeni rota önerisi, 804 numaralı otobüs ile 15 dakikalık bir yolculukla Cumaovası istasyonuna ulaşmaları, banliyö treni ile 55 dakika yolculuk yaparak Halkapınar istasyonuna gitmeleri ve burada 15 dakikalık metro yolculuğuyla Konak'a ulaşmaları.

Önceden tek otobüs ile 45 dakika Konak'a ulaşabilen Menderesliler, yeni uygulama ile otobüs-tren-metro ile bir vasıtadan inip hemen diğerine bindikleri takdirde en az 85 dakikada Konak'a ulaşabiliyorlar. Oysa İzmir'liler çok iyi biliyor ki, hiçbir ulaşım aracı bir diğeri ile koordinasyonlu çalışmıyor. Her vasıta için en az 10 dakika beklemek zorunda kalacak Mendereslilerin yolculuğu 2 saate çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Menderesliler için bir diğer alternatifi ise 804 numaralı otobüs ile Cumaovası istasyonuna ulaşmaları ve trenle Sarnıç İstasyonu'na gelip buradan 887 numaralı otobüs ile Konak'a ulaşmaları. Burada ise diğer bir çile başlıyor. Belediye 887 numaralı otobüsü sadece Menderesliler için önermiyor. Diğer iptal edilen 408 Görece, 91 Evka 7, 287 Sarnıç, 253 Kısık, 151 Ulaştırma otobüslerinin yolcularına da öneriyor. Onbinlerce kişinin yaşadığı bu semtlerdeki insanların hepsi tek otobüse sıkıştırılmak isteniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi geçmişte de sık sık ulaşım ve suya yılda birkaç defa yaptığı zamlar ile gündeme gelmişti. Ulaşıma yapılan zammı mahkemeye taşıyan İzmirliler, açtıkları davayı kazanmışlardı. Böylelikle, mahkeme yapılan zammın hukuksuz olduğuna ve geri alınması gerektiğine karar vermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi köylü kurnazlığı yaparak sadece bir pazar günü zam öncesi fiyatı uygulamış ve pazartesi gününden itibaren daha yüksek bir zam yaparak İzmir halkını adeta tehdit etmişti.

Aynı İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha birkaç ay önce başörtülü olduğu gerekçesi ile bir açık lise öğrencisine indirimli öğrenci kartı vermemişti. Belediyenin halk düşmanı kararları bununla da bitmiyor. Ege Üniversitesi içinde çalışan ve öğrencilere bedava olan 525 numaralı otobüs pararlı hâle getirilmiş ve kıt kanaat geçinebilen öğrencilerin hayatlarını biraz da belediye zorlaştırmıştı.


marksist.org

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0