İstanbul'daki tarihi günde yurttaşlar haykırdı: 'İlker Başbuğ çeneni kapa!'

20 Temmuz 2009 01:34  

 

İstanbul'daki tarihi günde yurttaşlar haykırdı: 'İlker Başbuğ çeneni kapa!'

İSTANBUL- Siyasi yelpazenin çeşitli eğilimlerinden siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin, bağımsız yurttaşların ve aydınların oluşturduğu "Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu"nunca 18 Temmuz Cumartesi günü saat:17.00'de İstanbul Tünel Meydanı'nda düzenlenen eylem Türkiye'de ilklere sahne oldu. 

Türkiye'de ilk kez silahlı askeri bürokrasinin ve yüksek yargı mensuplarının siyasetten ellerini çekmesine yönelik yüksek sesli haykırışlar mitinge damgasını vurdu. Tarihi mitingde yurttaşlar darbecilerin yargılanmasını, vesayet rejiminin sona erdirilmesini ve tüm yurtta özgürlüğün hakim olmasını talep etti. Düdük çalıp sloganlar atarak, Tünel'den Galatasaray Meydanı'na yürüyen kalabalık topluluk Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun'u istifaya davet etti. "Çeneni kapa, çeneni kapa, İlker Başbuğ çeneni kapa!" ve "HSYK elini savcıdan çek" sloganı yürüyüş boyunca en sık ve gür sesle tekrarlanan sloganların başında geldi. CHP lideri Deniz Baykal da sloganlardan nasibini alanlar arasında yerini aldı. 

Yürüyüşün sonunda, Galatasaray Meydanı'nda konuşan dans sanatçısı Zeynep Tanbay; "20 Temmuz'da Türkiye'deki demokrasi mücadelesi tarihinde bir ilk gerçekleşecek. Seçilmiş bir hükümeti devirmek için darbe planlayan askerler 20 Temmuz'da yargılanmaya başlayacak" dedi. [ Öte yandan, İHD İstanbul Şubesi, "Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu" da bir çağrıda bulunarak, duyarlı yurttaşları 20 Temmuz Pazartesi günü, Saat: 09.30'da Taksim AKM önünden hareket edecek otobüslerle duruşmanın görüleceği Silivri'deki mahkeme salonu önünde buluşmaya davet etti..] 

"Darbeciler yargılansın", "Özgürlük istiyoruz", "Darbeye karşı ses çıkart", "Hrant'ın katili Ergenekon çetesi", "HSYK elini savcıdan çek", "Dur dur darbelere dur de", "Öz öz özgürlük", "Dağıtılacak dağıtılacak Ergenekon dağıtılacak", "Yaşasın halkların kardeşliği" yazılı pembe pankartlar taşıyan eylemciler bir ara İstiklal Caddesi'nde oturma eylemi de yaptı.

Ferhat Kentel, Leyla İpekçi, Necati Ceylan, Leman Yurtsever, Nihal Bengisu Karaca, Zeynep Tanbay, Doğan Tarkan, Yalçın Ergündoğan gibi aydın ve yazarların da aralarında yer aldığı topluluk İstiklal Caddesi'ndeki yurttaşlardan da alkışlarla destek aldı.

Yürüyüşün sonunda, Galatasaray Meydanı'nda konuşan dans sanatçısı Zeynep Tanbay; "20 Temmuz'da Türkiye'deki demokrasi mücadelesi tarihinde bir ilk gerçekleşecek. Seçilmiş bir hükümeti devirmek için darbe planlayan askerler 20 Temmuz'da yargılanmaya başlayacak. Suikast krokilerini bilmezden gelenlerden, darbeyi savunmayı fikir özgürlüğü kapsamında görenlerden, tepeden bakan seçkinlerden bıktık. Sizin zamanınız doldu artık... Muhtıra verenler, yargı darbelerini kışkırtanlar, tanklarla demokrasiye balans ayarı yapanlar, kitapçıları bombalayan 'iyi çocuklar', suikastlar planlayanlar, ırkçı dernekler kuranlar, yeraltına cephaneler gömenler, siyaseti vesayet altına almaya çalışanlar, komploların peşinde koşanlar, andıçlar hazırlayarak iç düşman belirleyip durmaktan bir türlü vazgeçmeyenler, faili meçhullerin failleri olduğunu bildiğimiz rütbeliler ilk kez yargılanacaklar. Bu yüzden buradayız" dedi. 

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0