İlkokulda başörtüsüne Cumhurbaşkanı da karşı

10 Kasım 2010 13:54  

 

İlkokulda başörtüsüne Cumhurbaşkanı da karşı

Cumhurbaşkanı Gül, “İlkokul öğrencisinin kendi isteği ile başörtüsü takması gibi bir şey söz konusu olamaz."

Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House adlı düşünce kuruluşunun, “Yılın Devlet Adamı” ödülünü almak için İngiltere’de bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilkokulda türban tartışmasıyla ilgili, “Eşimin ilkokulda türban olmaz sözlerine katılıyorum” yorumunu yaptı.

Londra’da çeşitli temaslarda bulunan Gül, gazete ve televizyonlara da demeç verdi. Abdullah Gül, İngiliz Financial Times (FT) gazetesine verdiği demeçte, Türkiye’nin AB üyelik sürecini yavaşlatan bazı siyasi konuların, sürece dahil edildiğini belirterek, “Bundan memnun değiliz” ifadesini kullandı.

AB’ye BRIC+T resti
Uluslararası düzenin Doğu’ya doğru kaydığını anlatan Gül’ün, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerine, Türkiye’nin de yaşadığı ekonomik dönüşüm sayesinde katılabileceğine işaret ettiğini kaydeden gazete, Cumhurbaşkanı’nın “BRIC+T’den (Türkiye) bahsetmeye başlarsak, bu sürpriz olmaz” sözlerine yer verdi.

Rum engeli
Gazete, Gül’ün, “Bazı ileri görüşlü olmayan AB ülkelerinin, Kıbrıslı Rumların arkasına gizlenerek, Türkiye’nin üyeliğini geciktirdikleri” yönündeki görüşlerini aktardı.

Haberde, Gül’ün, müzakere başlığının açılmasının Kıbrıslı Rumlar tarafından engellendiğini ifade ettiği belirtildi.

İran için ev sahipliği yaparız
Gül Londra’da Bloomberg TV’ye de konuştu. Gül, İran’ın nükleer programının sınırlandırılması için yaptırımlar yerine diplomasiyi destekleyen Türkiye’nin Tahran’la dünya güçleri arasındaki müzakerelere ev sahipliği yapabileceğini söyledi.

Gül, ‘çok önemli’ olarak nitelendirdiği bu müzakerelere ev sahipliği yapmayı beklediklerini belirtti ve sürece katkı sağlayabilecek kapasiteye sahip olduklarını dile getirdi. İran da 15 kasımda başlamasını önerdiği müzakerelerin Türkiye’de gerçekleşmesini arzuluyor.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0