'İktidar çılgınlığı İzmir'i bitirecek'

26 Eylül 2011 17:04  

 

'İktidar çılgınlığı İzmir'i bitirecek'

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, AK Parti Hükümeti'nin “35 İzmir 35 Proje” vaadinde yer alan Konak Tüneli ve Körfez tüp köprü projeleri ile ilgili olarak "İzmir’in kent dokusu ve tarihsel dokusunun, doğal çevresinin yok olmaması, kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmemesi için bu çılgınlık durdurulmalıdır." dedi

EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle:

AKP Hükümeti, “BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ” aşırmalı sloganıyla 12 Haziran 2011 Genel Seçimleri öncesinde duyurduğu “35 İzmir 35 Proje” vaadini uygulamaya koydu. Konak Tüneli projesinin temeli 23 Eylül 2011 Cuma günü atıldı. Şimdi sıranın Körfezden tüp/köprüye geldiği açıklanıyor, ihale kararı bugün imzalanıyor.

Konak Tüneli’nin temel atma töreninde Ulaştırma Bakanı Sit’se de yaparız, değilse de yaparız demiş. Sayın Bakan, öyle kafanıza göre yapamazsınız, bu kent AKP iktidarıyla kurulmadı, İzmir binlerce yıllık tarihi ile doğal dokusuyla İzmir’dir.

Konak Tüneli projesinin İzmir Ulaşım Master Planı ile alakası yoktur, nazım imar planında yer almamaktadır, arkeolojik sit alanlarını tahrip edecektir, Kadifekale ve Ballıkuyu bölgelerindeki heyelan tehlikesini artıracaktır. Konak Tüneli, Çeşme yönünden gelen ve çevre yolunu kullanan araçların kent içine yönelmesine yol açacağından, kent içi trafiğini rahatlatma bir yana içinden çıkılmaz bir hale getirecektir. Tünel, toplu ulaşımı özendirmeyecek, İzmir’i otomobil kenti yapacaktır.

Körfez Geçiş Projesi de körfezin ekolojisini mahvedecek, hiçbir kamusal yarar sağlamayacak uçuk bir projedir.

Harcanacak kamu kaynağı hiç hesaba katılmamaktadır, yalnızca Konak Tüneli Projesi için yaklaşık 150 milyon TL. harcanacağı söyleniyor. Aslında bu projelerin asıl amacı da budur. Kamu kaynaklarını özel şirketlere aktarmak amacıyla uçuk kaçık projeler ortaya atılmaktadır. Kamusal yarar için harcanması gereken kamu kaynakları özel şirketlere aktarılmaya çalışılmaktadır.

Konak Tüneli’nin temelini AKP’li Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile "hükümet ile uyum içinde çalıştığını" söyleyen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ortaklaşa attı. İşlemler tamamlandıktan sonra Körfez Geçiş Projesi’nin temelini de birlikte atacaklardır. Körfez Geçiş Projesini AKP ve CHP paylaşamıyor. Çünkü onlar izmir'in talan edilmesi için fikir birliği içindeler.

İzmir’in kent dokusu ve tarihsel dokusunun, doğal çevresinin yok olmaması, kamu kaynaklarının sermayeye peşkeş çekilmemesi için bu çılgınlık durdurulmalıdır. EDP İzmir İl Örgütü olarak, kamu yararı gözetmeyen bu projelere hep karşı duracağız, İzmir’i AKP’nin ve CHP’nin iktidar çılgınlıklarına feda etmeyeceğiz.

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0