TOPLUMSAL DÜZEN VE ÖZGÜRLÜK

28 Aralık 2020 16:21 / 2255 kez okundu!

 

 

"Bu düzen öncelikle siyasidir ve bu nedenle anayasa tarafından teminat altına alınması gerekir. Bu bakımdan özgürlük siyasi düzenin esası olabilir mi? Bu soruya cevap ararken liberal tezlerin etkisi altında değiliz. Çok şükür atlattık o çocukluk evresini."

 

****

 

TOPLUMSAL DÜZEN VE ÖZGÜRLÜK

 

Toplumsal düzen önemlidir.

Her gün ihtiyaçlarımızı karşıladığımız, dostluk ve arkadaşlıklarımızı sürdürdüğümüz, mesleğimizi işlediğimiz ve her akşam güvenle evimize döndüğümüz toplumsal düzenimiz. Gerçek. Tabii dünyanın bir cennet olmadığının farkındalığıyla. Ve bunun için de toplumsal düzenimiz önemli. Sorunların farkında olarak… Her toplumda olur öyle. Önemli olan düzenin sürüp gitmesi. Alışkanlıklar edindiğimiz, planlar yaptığımız bir düzen, iyi günde kötü günde.

Toplumsal düzen nasıl bir şeydir? Bu düzenin korunmasından kim sorumludur?

Bu düzen öncelikle siyasidir ve bu nedenle anayasa tarafından teminat altına alınması gerekir. Bu bakımdan özgürlük siyasi düzenin esası olabilir mi? Bu soruya cevap ararken liberal tezlerin etkisi altında değiliz. Çok şükür atlattık o çocukluk evresini. O zamanlar iyiyi arıyorduk, arayıp da bulduğumuz, güvenilmez ve tehlike olan bir insan. İyimser değiliz. Görünmez bir elin toplumsal alış verişleri düzenlediği fikrine takılmıyoruz. Bireysel özgürlük ile toplumsal uyumu dengeye taşıyan fantazilere karnımız tok.

Bireysel özgürlük mü, toplumsal düzen mi?

Özgürlüğün herhangi bir şeyi tesis edemeyeceği gerçeğini öğrendik. Toplumsal düzen özgürlükten önce gelir. Toplumsal düzen, kollektif hayatın adetlerini, aklını ve doğal niteliklerini içinde barındırır. Toplumsal düzen, bireysel özgürlükleri sınırlar ve belirler.

Makul insan; kaotik bir ortamın düzeni riske atmasından çekinir, kaygılanır ve bu nedenle bireysel özgürlüğe kuşku ile bakar.

Sınırlarımıza bakıyoruz, çevremizdeki bireylerin hallerine bakıyoruz ve bireysel özgürlük hakkında tamamen kuşkudayız.

 

Hasan BASRİ

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.