Gözüm Üzerinde

05 Şubat 2018 19:23 / 1495 kez okundu!

 

 

"bir düşünce ve ifade özgürlüğü partizanı olan sen, bana hayal kırıklığı ve hüsran yaşatabilirsin. Şu yalıtık hayatımda bir tek sen beni yıkabilirsin, bir de hayatın trajik yanı. Gözüm üzerinde, bu nedenle." 

 

*****

 

GÖZÜM ÜZERİNDE

 

Adam devlet memuru, adam hastalanınca devlet hastanesine gidiyor, devlet tiyatrosunda ve opera balesinde ruhunu besliyor, beğen ya da beğenme çocuğu devlet okuluna gidiyor ve devlet okullarından mezun oluyor ve fakat devlete kategorik olarak karşı. Devletin demokratikleşmesi taleplerinden söz etmiyorum ha, aman yanlış anlaşılmasın. Adam devlete kategorik olarak karşı diyorum ama onun memuru. Bu işte bir terslik yok mu? Ne demiş İbn Haldun, eğer insanlar nasıl davranacaklarını bilselerdi devlete gerek kalmazdı. Mesele budur, devlete karşı olan devlet memuru.

Sonra da "bizi niçin eleştiriyorsun, devleti eleştirsene."

Arkadaşlarım bana böyle diyorlar.

Bu Dünya'da kendimi evimde hissetmiyorum. Cevabım budur.

Kendimi bu Dünya'da evimde hissetmememe neden olan da temelde insanlarına gittikçe yabancılaşan devlet sistemleridir. Dolayısıyla devletle ilişkimi bu tespitime ve halime göre düzenliyorum.

Örneğin devletle ilişkimde umutlu değilim, iyimser hayaller kuramam. Devlet gözümün önünde aşikar. Ondan temel gereksinimlerimi (barınma, sağlık, eğitim) karşılamasını beklerim. Eh bu konuda da yaşamımı sürdürebileceğim kadar o bana destek oluyor. Daha fazlasını isteyebilirim fakat daha fazlasını bekleyemiyorum. Dolayısıyla devletle ilişkimde hayal kırıklığına, hüsrana uğramam.

Ne var ki, arkadaşım, bir düşünce ve ifade özgürlüğü partizanı olan sen, bana hayal kırıklığı ve hüsran yaşatabilirsin. Şu yalıtık hayatımda bir tek sen beni yıkabilirsin, bir de hayatın trajik yanı. Gözüm üzerinde, bu nedenle. İyi ki de gözüm üzerinde. Eleştirilerim bu nedenle sana. Böyle olmasaydı çok hüsranlar yaşardım. Devlete sırtımı dayamıyor ve devletle oturup çay içmiyorum. Devletle bir muhabbetim yok. Ama seninle bir muhabbetim var. Benim hassas yanım devlet değil sensin arkadaşım. Sen de bana kendi devletinden, kendi ütopyandan bahsediyorsun. Bu saatten sonra bunu yemezler arkadaşım!

 

Hasan BAHRİ

 

Son Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2018 00:46

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.