Halit Refiğ son yolculuğuna uğurlandı

13 Ekim 2009 14:53  

 

Halit Refiğ son yolculuğuna uğurlandı

İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk sinemasının ünlü yönetmenlerinden Halit Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi

Refiğ’in sevenleri ve öğrenciler tarafından doldurulan salonda konuşan Prof. Sami Şekeroğlu, Halit Refiğ’in çok kırılgan biri olduğunu belirterek "Herşeyi sorgulayan ve araştıran biriydi, Hep okurdu" dedi. Yönetmen Abdullah Oğuz ise Türk sineması için büyük bir kayıp olduğunu söyledi. 

Tören sırasında ayakta güçlükle duran eşi Gülper Refiğ’i, oyuncu Müjde Ar ile arkadaşları teselli etti. Törene Can Gürzap, Türker İnanoğlu, Ömer Lütfü Akat ve Abdullah Oğuz gibi sinemanın ünlü isimleride katıldı. Halit Refiğ’le ilgili söz alan Mimar Sinan Üniversite, Sinema TV Bölümü'nün kurucusu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu, 45 yıllık arkadaşı olan Halit Refiğ ile çok şey paylaştığını söyledi. 

Halit Refiğ’in tabutu başında sırayla konuşan arkadaşları, yönetmenin sinemaya ve hayata bakışını anlattı. Yapımcı Tekin Özertem, Halit Refiğ’in öldüğüne inanmadığını ifade ederek "Eserleri gelecek kuşaklara ışık tutmaya devam edecek" diye konuştu. Prof. Cengiz Eruzun ise öğrencilik yıllarında Halit Refiğ’le birlikte Bomonti’nin köhne yerlerinden topladıkları Türk filmleriyle Mimar Sinan’da sinema arşivi oluşturduklarını anlattı. Refiğ’in Atatürk’çü ve laik demokratik Türkiye’ye olan inancından bahsedildi. Halit Refiğ’in cenazesi, okunan duanın ardından omuzlarda cenaze arabasına yerleştirilerek Teyvikiye Camii’ne götürüldü

YÖNETMEN HALİT REFİĞ SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI 

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Türk sinemasının ünlü yönetmenlerinden Halit Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Refiğ’in cenazesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’ndaki törenin ardından Teşvikiye Camisi’ne getirildi. Sinema oyuncusu Müjde Ar ile birlikte camiye gelen Halit Refiğ’in eşi Gülper Refiğ, taziyeleri kabul etti. Son derece üzgün olan ve ayakta durmakta zorlanan Gülper Refiğ, oturduğu bankta sık sık yakasına taktığı eşinin fotoğrafına bakarak, okşadı ve ağladı. Törene, Halit Refiğ’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra sanat dünyasının önde gelen isimleri ve çok sayıda vatandaş da katıldı. Törene katılanlar arasında Fatma Girik, Türkan Şoray, Yıldız Kenter, Fikret Hakan, Perihan Savaş, Çolpan İlhan, Sibel Turnagöl, Orhan Gencebay, Altan Erkekli, Kıvanç Tatlıtuğ, Korhan Abay, Göksel Arsoy, Vedat Türkali, Umur Bugay, Türker İnanoğlu, Nuri Alço, Ercan Karakaş, Osman Wöber, Gülşen Bubikoğlu, Şahnaz Çakıralp, Ertem Eğilmez ve Yaşar Alptekin ile Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yer aldı. 

Refiğ’in tabutu öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından alkışlar eşliğinde cenaze arabasına konuldu. Yönetmen Refiğ, Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. 

Törene, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in aralarında bulunduğu çok sayıda kişi çelenk gönderdi. 

Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0