Flaş... Flaş... Air France uçağı radardan kayboldu

01 Haziran 2009 14:56  

 

Flaş... Flaş... Air France uçağı radardan kayboldu

Air France'a ait bir uçağın, Brezilya'dan Fransa'ya gerçekleştirdiği seferi sırasında radardan kaybolduğu bildirildi. Uçağın düşmüş olduğu tahmin ediliyor. 

PARİS - Brezilya'dan Fransa'ya gelmekte olan ve 12'si kabin görevlisi olmak üzere 228 kişiyi taşıyan Air France'a ait A330-200 tipi Airbus uçağı radardan kayboldu. Uçak Rio de Janeiro'dan hareket ettikten 3 buçuk saat sonra, uçaktan sinyal alınamamaya başladı. Air France yetkilileri uçağın önce bir türbülanstan geçtiğini. Ondan 15 dakika sonra ise, uçaktaki eletrik sistemlerinin kısa devre yaptığı bilgisinin verildiği söylendi. Bu uçak radardan kaybolmadan önce alınan son mesaj oldu.

Rio de Janeiro'dan Paris’e giden AF-447 uçuş numaralı uçağın Atlas Okyanusu üzerinde düşmüş olduğuna neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Uçağın TSİ 12.10 civarında Paris Havaalanı'da inmesi gerekiyordu. Ancak yine TSİ 09.00'dan beri uçaktan haber alınamıyor.

Paris Charles De Gaulle Havaalanı yetkilileri, uçağın saatlerce önce radar ekranlarından kaybolduğunu ve endişenin çok fazla olduğunu kaydetti. Havaalanında bir kriz masası kuruldu. Endişeli aileler havaalanına akın etmiş durumda. Fransız basını yolcuların büyük oranda Brezilyalı olduğunu iddia ediyor. 

ENKAZ ARANMAYA BAŞLANDI
Yetkililer, sabah saatlerinden itibaren bir kriz masası oluşturulduğunu belirtirken, henüz Air France'dan resmi bir açıklama gelmedi. Ancak uçağın enkazının, Atlas Okyanusu'ndaki Fernando De Noronha takımadası etrafında arandığı söyleniyor.

FAS'TA DÜŞMÜŞ OLABİLİR Mİ?
Bu arada Fransız basınında çıkan bir haberde ise uçağın Fas'ta düşmüş olabileceği iddia edildi. Transponder nedir?

“Transmitter” (Gönderici) ve “Responder” (Yanıtlayıcı) kelimelerinden türetilmiş olan Transponder, sorgulama darbesini alır ve yanıt verir böylece kontrolör, üzerinde transponderi bulunan tüm uçakları, irtifa ve kimlik bilgileriyle birlikte ekran üzerinde görme ve yönlendirme imkanına sahip olur.

SEBEP TRANSPONDER Mİ?
Havaalanı yetkililerinden biri transponder adı verilen ve kontrol kulelerinin uçağı lokalize etmek için kullandığı bir aletin duruma neden olmuş olabileceğini söyledi. Air France tarafından yapılan bir açıklamada ise, uçakta önce güçlü bir türbülansın, türbülanstan 15 dakika sonra da da elektrik sisteminde kısa devre yaşandığı belirtildi. Paris Büyükelçiliği olayın ardından yaptığı açıklamada uçakta Türk yolcu olup olmadığının bilinmediğini belirtildi. Birçok ülkenin elçilikleri Charles De Gaulle Havaalanı'ndaki yetkililerden uçaktaki yolcuların uyruğuna ilişkin bilgi almaya çalışıyor. Air France'ın saat 16.00 sularında uçaktaki yolcu listesini açıklaması bekleniyordu. Ancak Air France daha sonra yaptığı bir duyuruda, uçağın düştüğüne dair bilgiler netleşmeden açıklama yapmayacağını belirtti. 


DENİZE İNMİŞ OLMASI DÜŞÜK İHTİMAL
Uçak Teknisyenleri Derneği Onursal Başkanı Sefa İnan, NTV yayınına yaptığı açıklamada: "Bir pilotaj hatası olduğunu sanmıyorum. Bu muhakkak otomatik pilotta giden bir uçaktır, çünkü düz uçuştaydı. Şu an uçak suyun altında bile olsa sinyal üretiyordur. Bu yüzden çok kısa zamanda uçağın nerede olduğunu tahmin edebilirler. Denizin üzerinde düşmüş olabileceği ihtimalini düşünüyorum. Deniz üzerine yumuşak iniş yapmış olabileceğini maalesef pek düşünmüyorum o şartlarda. Bu olabilseydi, pilot muhakkak telsizle bildirimde bulunurdu. Ben uçağın düşmüş olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

EN KÖTÜ SENARYOYA HAZIRLANIN
Fransa lideri Nicolas Sarkozy ise, konuyla ilgili bakanlarının Charles De Gaulle Havaalanı'na gitmesini istedi. Ayrıca Fransa'nın da aktif bir şekilde arama-kurtarma çalışmalarına katılacağını duyurdu.

Fransız hükümetinde ikinci isim konumunda olan bakan Jean-Louis Borloo ise uçağın deposundaki yakıtın şu ana kadar bitmiş olacağını söyleyerek, "Kendimizi en trajik senaryoya hazırlamalıyız" dedi.

ntvmsnbc.com

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0