Bayramları öğrencilere yüklemeyin!

05 Eylül 2018 22:12 / 881 kez okundu!

 

 

Dini bayramları tatil ile karıştıran kimi vatandaşlarımız dost, ahbap ve akrabaya selam vermeye zaman ayırmadan bayramı geçirirken, milli bayramlarımız da halktan kopuk kutlanıyor.

 

****

 

Bayramları öğrencilere yüklemeyin!

 

Malum, dini ve milli bayramlarımız var. Doğrusu amacına uygun değerlendirilirse birbirinden faydalı günlerdir.

Müsaade edin çocuklar dini bayramlarda şeker toplasınlar, milli bayramlarda eğlensinler, çocukluklarını yaşasınlar.

Dini bayramları tatil ile karıştıran kimi vatandaşlarımız dost, ahbap ve akrabaya selam vermeye zaman ayırmadan bayramı geçirirken, milli bayramlarımız da halktan kopuk kutlanıyor.

Geçende bir istişare toplantısında “şu milli bayramlara halkı katmanın yollarını bulalım” dedim ama il valimiz duymazlıktan geldi.

Milli bayramlarımızı ciddi çalışmalar yaparak halka ile birlikte kutlamak varken, “nasıl olsa elimizde öğrenciler var, nereye istesek oraya götürüyoruz” düşüncesiyle öğrenciler üzerinde kutlamayı tercih etmek doğru bir karar olmasa gerek.

Bu ara her bayramda ön plana çıkarılmak istenilen Atatürk…  bu şekilde bir ezber klişe methiyelerle vatandaşı milli bayramlardan soğutmaya da kimsenin hakkı yoktur.

Malum uzun zaman ezber, maksatlı, yanlış bir çerçevede milli bayramlar kutlandı, çocuklar o bayram hareket ve kıyafetleri altında işkenceden geçiriliyordu. Artık yeni bir anlayışla halkı bayram şenliklerine katarak milli bayramların kutlanması lazımdır diye düşünüyorum.

Bu bayramları öğrenciler üzerinde kutlamaya çalışmak, birçok açıdan sıkıntılıdır. Burada görevlendirilen öğretmenlerin birçoğu öğrenciler üzerinde militarist bir hava estiriyor, eğitim öğretimleri aksıyor, öğrenci bu tür milli bayramlardan soğuyor, maalesef.

Buyurun bir araştırma yapın; milli bayramlarda görevlendirilen öğrenciler acaba sivil hayatta ne kadar bayramlara ilgi gösteriyorlar.

Milli Eğitim Bakanına tavsiyem;

*Bu bayramların bir değer olarak varlıklarını sürdürmelerini istiyorsanız,

*Halkın birlik beraberliğine hizmet etmesini istiyorsanız,

*Milli duyguların bu etkinliklerle kabarmasını istiyorsanız, milli bayramları halka sevdirin, asıl başarı orada.

Mesela 23 Nisan bayramında meclisin açılışını canlandıran motifler ile bayramı zenginleştirin.

Besmele ve dua ile meclisi açalım, o günün konuşmalarından alıntı ile canlandırmalar yapılsın. Bakın bakayım vatandaş nasıl da bayrama sahip çıkar.

19 Mayısı gençlerle birlikte kutlamak lazım, daha çocuk yaşta olan öğrencileri bu bayrama karıştırarak, eski yanlış bayram kutlamalarını sakın canlandırmayın.

30 Ağustos zafer bayramını sivilleştirin, sivil toplum ile birlikte kutlayın.

29 Ekim Cumhuriyet bayramına halkı katın, soğuk protokolü ortadan kaldırın, devlet millet el ele bayramı kutlasın, Cumhuriyet bayramı anlamını bulsun.

Dikkat ederseniz sadece 23 Nisan bayramı bir derece ilkokul öğrencilerini ilgilendiriyor, peki diğer bayramları niye okullara taşımak istiyorsunuz, anlamakta zorlanıyorum.

Bakanlığın bir an evvel bu kararından vazgeçmesi lazımdır bence. Milli Eğitim Bakanımızı yakından takip ediyor, takdir ediyorum, ilk yanlışı bu oldu bence, bundan da geri adım atmasında fayda var.

Benim düşüncem budur.

Hayırlısı olsun bakalım.

 

Eyüphan KAYA

05.09.2018, Diyarbekir

 

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.