'Ermenilerden özür diliyorum' demek suç değil

19 Ocak 2010 01:40  

 

'Ermenilerden özür diliyorum' demek suç değil

“Ermenilerden özür diliyorum” kampanyasıyla ilgili olarak yargının verdiği karar kesinleşti

ANKARA - Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “Ermenilerden özür diliyorum” kampanyasıyla ilgili olarak Yargıtay’ın verdiği bozma kararına uyma kararı aldı. Yerel mahkemenin Yargıtay’ın kararına uymasıyla, bu konuda dava açılmayacak.

2008 yılında bir grup aydın 1915 olaylarına dikkat çekmek için internet üzerinde bir imza kampanya başlattı. Kampanya için hazırlanan metinde “1915’te Osmanlı Ermenilerinin maruz kaldığı ‘büyük felaket’e duyarsız kalınmasını, bunun inkâr edilmesini vicdanım kabul etmiyor. Bu adaletsizliği reddediyor, kendi adıma Ermeni kardeşlerimin duygu ve acılarını paylaşıyor, onlardan özür diliyorum” denildi.

Bu sözler nedeniyle bir grup vatandaş, Ankara Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak kampanyayı düzenleyen kişiler hakkında ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek’ ve ‘Türk milletini alenen aşağılama’ suçlamasıyla dava açılmasını istendi. Ankara Savcısı Abdulvahap Yaren, kampanyayı düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirerek, takipsizlik kararı verdi.

Takipsizlik kararına altı kişinin itirazı üzerine dosya, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gitti. Mahkeme, savcının verdiği takipsizlik kararını kaldırdı. Mahkeme, şüpheliler hakkında soruşturma açılması için dosyayı Ankara Başsavcılığı’na gönderdi. Ancak Savcı Yaren, verdiği takipsizlik kararında direndi. Savcı, kararın bozulması için Adalet Bakanlığı’ndan kanun yararına bozma istemiyle Yargıtay’a başvurmasını istedi. Bunun üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gitti. Yargıtay Başsavcılığı, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararının bozulmasını istedi. Daire, suçtan doğrudan doğruya zarar görmeyen kişilerin yerel mahkeme kararına itiraz etmelerinin mümkün olmaması gerekçesiyle yerel mahkemenin karanını bozdu.

Bozma kararından sonra dosya Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Yerel mahkeme de Yargıtay’ın verdiği bozma kararına uyma kararı aldı. Kararla kampanyayla ilgili dava dosyaları rafa kalktı.

MESUT HASAN BENLİ
Radikal.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0