Ergenekon ve Danıştay davaları birleşti...

04 Ağustos 2009 01:07  

 

Ergenekon ve Danıştay davaları birleşti...

(Sesonline.net) İSTANBUL - Birinci Ergenekon Terör Örgütü davasına 52 günlük aranın ardından bugün devam edildi. Duruşmada ilk olarak , Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin davanın bu davayla birleştirilmesi kararı çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda görülen davanın bugünkü 102. duruşmasında, Danıştay 2. Dairesi üyelerine ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırıya ilişkin 8 sanıklı davanın bu davayla birleştirilmesi konusunda karar açıklandı.

SALONU TERK ETTİLER

Birleştirme kararı üzerine söz alan tutuklu sanık İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ise ''Danıştay suikastının bu davaya katılmasının bir tertip olduğunu ve zulmün son halkası olarak gördüklerini'' söyledi.

Perinçek ''Bu uygulama hukuku çiğnemenin ötesindedir, zulümdür. Atatürk devrimine karşı yürütülen psikolojik hareket sınır tanımamaktadır. Bu zulme boyun eğmiyoruz. Bu zulme katlanamayız. Mahkeme dosyayı derhal ayırmalıdır. Mahkeme buna teslim olursa ancak sandalyeleri yargılayabilir'' diye konuştu.

Perinçek'in sözleri, salonda bulunanlar tarafından alkışlandı. İP'li sanıklar Doğu Perinçek, Nusret Senem, Hikmet Çiçek ve Hayati Özcan ile Muzaffer Tekin daha sonra duruşma salonunu terk etti.

AVUKATLARDAN İTİRAZ

Sanık avukatları, davanın Danıştay üyelerine ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırı davasıyla birleştirilmesi kararına itiraz etti.

Tutuksuz sanık eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş, soruşturma ve yargılama safhasının takip edilemez hale geldiğini, dava dosyalarının 1000 klasörü geçtiğini ifade ederek, 2 dava arasında hukuki ve somut bir ilişki bulunmadığını savundu.

Bu davaların birleştirilmesinin Danıştay üyelerine ve Cumhuriyet Gazetesine saldırılara ilişkin davanın sanıklarının lehine olacağını savunan Çetinbaş, ''Bu davayı tamamlamaya ne sizin ne de bizim ömrümüzün yetmeyeceği biraz hukuktan anlayan herkes tarafından bilinmektedir. Bu davaları ayırın. Buna yetkiniz var. Sorumluluk alın'' diye konuştu.

Tutuklu sanık İsmail Yıldız'ın avukatı Dursun Yaslıkaya da Ergenekon davasının Cumhuriyet Savcıları tarafından yaratıldığını ileri sürerek, ''Ergenekon''da 1, 2 ve 3. davalarının birleştirilmesi ve bütün sanıkların 3 iddianame üzerinden yeniden savunmalarını yapmaları gerektiğini söyledi.

Tutuklu sanık Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül de heyetin incelemesi gereken evrakın yaklaşık 500 bin sayfayı bulduğunu, yargılamanın fiilen imkansız hale geldiğini belirterek, 2 davanın ayrılmasının daha uygun olacağını kaydetti.

Avukatların talebini değerlendiren Mahkeme Heyeti ikirazı reddetti.

Duruşmada söz alan tutuksuz sanık Alemdaroğlu, savunmasında belirttiği gibi ''en büyük suçunun, rektörlüğü sırasında türban ile ilgili aldığı karar olduğunu'' ifade ederek, şunları söyledi:

''Ben türban darbesi yapmıştım. Üniversitede türban takılmasını açık ve kapalı alanlarda yasakladım. İki defa TBMM'de sorgulandım, aklandım. Şu anda ben türban kararı nedeniyle Danıştay hakimini katledenlerle yargılanmaktayım. Bu, bana vereceğiniz idam cezasından daha ağırdır.''

Alemdaroğlu'nun bu sözlerini alkışlayan bazı izleyicileri, Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, ''Duruşma salonunun ahengini bozmayın'' diyerek uyardı.

Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun avukatı Metin Çetinbaş'ın savunmasını sürdürdüğü bugünkü duruşma, yarın saat 09.30'da devam edilmek üzere tamamlandı. (AA)

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0