Engelli kadın giremez

03 Aralık 2011 12:10  

 

Engelli kadın giremez

Engelli kadınlar da eşlerinden şiddet görüyor, sokakta kalıyor, ancak onlara kadın sığınmaevlerinin kapıları hâlâ kapalı.

İSTANBUL - Aile içi şiddet ve istismara maruz kalan kadınlar için hizmet veren sığınmaevlerinin kapısı, şiddete maruz kalan engelli kadınlar için kapalı. Oysa Türkiye’de birçok engelli kadın, engelli olmayan hemcinsleri gibi, eşleri tarafından kötü muamele ve şiddet görüyor, istismara uğruyor. Bu kadınlara sığınmaevlerinin kapalı olmasının nedeni ise Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’nun (SHÇEK) ‘Kadın Konukevleri Yönetmeliği’.

1998 tarihli yönetmeliğe göre kendi işini göremeyecek bir engele sahip, ruh sağlığı bozuk, bulaşıcı ya da sürekli tedaviyi gerektiren ağır hastalığı olan, engeli yüzünden sürekli bakıma ihtiyaç duyan kadınlar, şiddete maruz bile kalsalar kadın sığınmaevlerine kabul edilmiyor.

Sonradan engelli olmak
Türkiye’de bulunan engelli sayısı 8.5 milyon. Uzmanlar özellikle sonradan engelli olan kadınların, eşleri tarafından, işe yaramadıkları gerekçesiyle, üstüne kuma getirilmesi gibi durumlara bağlı olarak daha çok şiddet, hakaret, cinsel istismar ve kötü muameleye maruz kaldığına dikkat çekiyor.

İnsan haklarına aykırı
Yönetmelik yüzünden, engelli bir kadın kocasından şiddet gördüğünde, barınma, adres gizliliği, hukuki ve istihdam desteği gibi hizmetlerden, engelli olmayan kadınlar gibi sığınmaevine başvurarak faydalanamıyor. Uzmanlar, bu yönetmeliğin, pozitif ayrımcılık ilkesine ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekiyor.
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Uluslararası ve İnsan Hakları Hukuk Uzmanı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. İdil Işık Gür de yönetmeliğin insan hakları hukukuna aykırı olduğu görüşünde. Gür, “Sığınmaevine başvuran kişiler hayati tehlike yaşayan kişiler. Özellikle de tüm dünyada kötü muameleye açık olan kişilerin engelli kadınlar olduğu biliniyor. En dezavantajlı olan grubun koruma altına alınmıyor olması, devletin engelli kadına yeterli korumayı sağlamadığı anlamına geliyor. Bu çoklu ayrımcılık dediğimiz şeye dahil edilebilir.”

Yönetmeliğin geçit vermediği kadınlar
Yönetmeliğin ‘Kadın Konukevlerine Kabul Edilmeyecek Kadınlar’ başlığını içeren 9. maddesinin d fıkrasına göre ‘ruh sağlığı bozuk’ olan kadınlar, e fıkrasına göre ‘zihinsel özürlü kadınlar’, g fıkrasına göre de ‘korunmaya, bakıma ve yardıma muhtaç yaşlılar, beden fonksiyonlarında, günlük yaşama faaliyetlerini bağımsız yapmalarına engel olacak düzeyde özrü olanlar, bulaşıcı ve sürekli tıbbi tedaviyi gerektirir ağır hastalığı olanlar ve benzeri özel ve sürekli bakıma ihtiyacı olan’ kadınlar yer alıyor.

Ayrı sığınmaevi açmak ayrımcılık
Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı/Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu Proje Koordinatörü - Süleyman Akbulut:
“Platformdaki dernekler olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduk ve ve kadın konukevlerinin engelli kadınları da kabul edecek şekilde bir altyapıya kavuşturulmasını talep ettik.
Bakanlık, sorunun giderilmesi için önümüzdeki dönemde çalışma yapılacağını bildirdi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, konuyla ilgileneceğini ifade etti. Engelli kadınlar için özel bir kadın sığınmaevi kavramına karşıyız. Bu ayrımcı bir yaklaşım. Var olan sığınmaevlerinde engelli kadınlar için bir oda düzenlemesi ve ona göre istihdam yapılarak sorun çözülebilir.”

Bakanlık yasal düzenleme yapacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadın sığınmaevlerini yeniden yapılandırmaya gidiyor. Çalışmalar noktalanmak üzere. Yönetmelik değiştirilerek, sığınmaevleri engelli kadınlara da açılabilecek. Türkiye genelindeki birçok sığınmaevi engellilere uygun bir hale getiriliyor. Şiddete maruz kalan işitme, yürüme, görme ya da fiziksel engelli kadınların rahatlıkla yaşayabileceği fiziksel ve teknik altyapı hazırlanıyor.
Yeni sığınmaevlerinin koşulları en baştan engelli kadınlar için düzenleniyor. Ayrıca Türkiye genelinde her kadın sığınmaevinin bir-iki odası engelli kadınlar için ayrılacak. Görme engelliler için brail alfabesi, işitme engelliler için işaret dili, yürüme engelliler için asansör ve rampalar gibi özel fiziksel ve teknik düzenlemeler olacak, personel eğitilecek.

Radikal

Son Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2011 13:38

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0